Μετά τις απειλές που εξαπέλυσαν η υπουργός Παιδείας αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για κυρώσεις σε βάρος των εκπαιδευτικών που υποβάλλουν το κείμενο-οδηγό της ΔΟΕ, το οποίο κινείται στη λογική ενιαίας στάσης απέναντι στην αξιολόγηση, ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα ποσοτικής διάκρισης μεταξύ των σχολείων, σειρά παίρνει ο Αλέξανδρος Κόπτσης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας.
Τα σχολεία που υπέβαλαν το ενιαίο κείμενο που πρότεινε η ΔΟΕ έλαβαν έγγραφο υπογεγραμμένο από τον Αλ. Κόπτση σύμφωνα με το οποίο: «Η ανάρτησή σας στην πλατφόρμα του ΙΕΠ του προδιαμορφωμένου κειμένου αξιολόγησης, το οποίο δεν περιέχει εξατομικευμένα στοιχεία ανά κατηγορία κατά τα προβλεπόμενα στις ισχύουσες διατάξεις και δεν έχει λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της σχολικής σας μονάδας, δεν πληροί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που θέτει το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο εν συνόλω, συνεπώς δεν είναι σύννομη και θεωρείται μη γενόμενη. Ως εκ τούτου, οφείλετε να αναρτήσετε στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΙΕΠ την εξατομικευμένη έκθεση αξιολόγησης της σχολικής σας μονάδας, σε πλήρη συμμόρφωση με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο (Νόμος και Υπουργική Απόφαση) ώς τις 12 Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της αξιολόγησης».
Σε ερώτημα που απηύθυνε η ΔΟΕ στη νομική της σύμβουλο σχετικά με το αν ο γενικός γραμματέας δύναται να εκφέρει κρίση αναφορικά με το περιεχόμενο απόφασης του Συλλόγου Διδασκόντων που αφορά την αξιολόγηση και να αναπέμψει την απόφαση αυτή για νέα κρίση, η απάντηση της νομικού ήταν ξεκάθαρη: «Από τις οργανικές διατάξεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλά και από τις διατάξεις που διέπουν την επίμαχη διαδικασία, προκύπτει ότι δεν αναγνωρίζεται αρμοδιότητα άσκησης ελέγχου, εκφοράς κρίσεως αναφορικά με το περιεχόμενο της απόφασης του Συλλόγου Διδασκόντων αλλά και αναπομπής αυτής για νέα κρίση στον Γενικό Γραμματέα».
Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «συντονισμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εκπαιδευτικών» και διευκρινίζει:
● Ο ισχυρισμός πως η χρήση του ενιαίου κειμένου παραβιάζει το κανονιστικό πλαίσιο και την τελεσίδικη δικαστική απόφαση αναφέρεται σε ανυπόγραφο κείμενο ερωταπαντήσεων που εστάλη στα σχολεία και το οποίο «δεν μπορεί να έχει καμιά διοικητική και υπηρεσιακή υπόσταση».
● Κάθε παράβαση της εφετειακής απόφασης μπορεί να επιφέρει ποινή 3.000 ευρώ σε βάρος της ΔΟΕ και μόνο εφόσον συνεχιζόταν η από 16-9-2021 απεργία-αποχή. Σε καμία άλλη περίπτωση.
● Οι σύλλογοι διδασκόντων μπορούν να συνεδριάζουν ελεύθερα και δεν μπορεί η βούληση του ενός (διευθυντής) να τους στερήσει το δικαίωμα αυτό αλλά ούτε και να τους υποκαταστήσει.
Στο ίδιο κλίμα και η ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ, που καλεί το υπουργείο Παιδείας «να σταματήσει τη λογοκρισία, τις απειλές και την τρομοκρατία».