FOLLOW US: facebook twitter

Νέα πρόκληση από τη Σύγκλητο για τη Μουσειολογία!

Ημερομηνία: 02-04-2021 | Συντάκτης:
Επιχείρησε να τη θέσει εκτός Μηχανογραφικού με πρόταση για μηδενικό αριθμό εισακτέων
-Εντέλει υπερψηφίστηκε μείωση κατά 50% των πρωτοετών φοιτητών για το 2021-22

Την ολοκλήρωση του προμελετημένου σχεδίου εις βάρος της Ηλείας επιχείρησε στη χθεσινή της συνεδρίαση η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, προσπαθώντας να διευκολύνει το υπουργείο Παιδείας στην «αναίμακτη» κατάργηση της Μουσειολογίας και την  άμεση αποβολή της από το φετινό μηχανογραφικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, μέλη της Συγκλήτου –και της Κοσμητείας της Σχολής Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Σπουδών, διαφώνησαν με την πρόταση της Γενικής Συνέλευσης του τμήματος Μουσειολογίας για την εισαγωγή 240 πρωτοετών την ερχόμενη ακαδημαϊκή περίοδο 2021-22, θεωρώντας ότι είναι αντιεκπαιδευτικό να σταλεί τέτοια απόφαση στο υπουργείο, δεδομένου ότι η Σύγκλητος έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της κατάργησής της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρότειναν στα υπόλοιπα μέλη της Συγκλήτου να ληφθεί απόφαση για μηδενικό αριθμό εισακτέων στη Μουσειολογία, προφανώς για να διευκολύνουν τη defactoαναστολή λειτουργίας του τμήματος, κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα στο υπουργείο Παιδείας να αποφύγει τον «σκόπελο» της κοινοβουλευτικής διαδικασίας με την υπογραφή μια απλής υπουργικής απόφασης.

Οι πληροφορίες της Πρωινής αναφέρουν ότι στη συγκεκριμένη πρόταση αντέδρασε έντονα η πρόεδρος της Μουσειολογίας, Αναστασία Ζαφειροπούλου, η οποία φέρεται να υποστήριξε πως τη δεδομένη στιγμή το τμήμα λειτουργεί κανονικά, καθότι δεν υπάρχει κάποια απόφαση κατάργησης από την πολιτεία, παρά μόνο μια γνωμοδοτικού χαρακτήρα απόφαση της Συγκλήτου, και πως τα μέλη της Συνέλευσης του τμήματος, πιστά και σταθερά στην άποψή τους για λειτουργία και ανάπτυξη του τμήματος στον Πύργο, προτείνουν –όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια- την εισαγωγή 240 σπουδαστών.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόκληση έντασης και για λεκτικές επιθέσεις προς την κα Ζαφειροπούλου, κάτι που προκάλεσε την «πυροσβεστική» παρέμβαση του πρύτανη του ιδρύματος, Χρ. Μπούρα, ο οποίος πρότεινε να ληφθεί απόφαση για αριθμό εισακτέων ίσο με τον μέσο όρο των τμημάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Σπουδών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αντιπρύτανη Διονύσης Μαντζαβίνου, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 110 σπουδαστές, πρόταση που τελικά τέθηκε προς ψήφιση και εγκρίθηκε από την πλειοψηφία της Συγκλήτου.

Τα «μπρος πίσω» και η χαμένη αξιοπιστία

Όπως γίνεται αντιληπτό και στον πλέον ανυποψίαστο και καλοπροαίρετο πολίτη που παρακολουθεί εδώ και μήνες τα τεκταινόμενα, το Πανεπιστήμιο Πατρών εξαρχής αποφάσισε να αποβάλει την Ηλεία από τους κόλπους του, μεθοδεύοντας πορίσματα αμφίβολης αξιοπιστίας από επιτροπές εξίσου αμφίβολης αξιοπιστίας, τα οποία ασχολήθηκαν αποκλειστικά με τα τμήματα του νομού μας. Ειδάλλως δεν μπορεί να εξηγηθεί με άλλον τρόπο για ποιο λόγο έκανε εκπτώσεις π.χ. στη Φυσικοθεραπεία του Αιγίου, ξεχνώντας τα επιχειρήματα περί ανάγκης γειτνίασης με την Ιατρική Πατρών για να είναι βιώσιμο τα τμήμα, ή γιατί παρέλειψε να αξιολογήσει νεοσύστατα τμήματα μόνο και μόνο επειδή έχουν έδρα την Πάτρα, αναδεικνύοντας την απόσταση σε πρώτιστο ακαδημαϊκό κριτήριο.

Πηγές με γνώση του θέματος και των παρασκηνιακών συζητήσεων ανέφεραν στην «Πρωινή» ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών με τις αποφάσεις δείχνει σαν να προσπαθεί να διευκολύνει με κάθε τρόπο το υπουργείο Παιδείας ως προς τις τελικές του αποφάσεις, ώστε να ληφθούν με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος. Στην περίπτωση των εισακτέων της ερχόμενης χρονιάς, ήταν προφανές ότι η Σύγκλητος επεδίωξε να στείλει στο υπουργείο απόφαση για μηδενικούς εισακτέου, λύνοντάς του τα χέρια. Χωρίς εισακτέους, αυτόματα η Μουσειολογία θα έβγαινε από το μηχανογραφικό και το υπουργείο θα αρκούνταν σε μια απλή απόφαση αναστολής με «μεταβατικότητα, χωρίς φτάσει το θέμα για ψήφιση στη Βουλή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος