FOLLOW US: facebook twitter

Νέα απάτη με μηνύματα και στα κινητά Ηλείων με δόλωμα «δέμα» από κούριερ!

Ημερομηνία: 03-04-2024 | Συντάκτης:

Με την μέθοδο του ηλεκτρονικού…  phishing προσπαθούν να υφαρπάξουν προσωπικά δεδομένα με «ψεύτικο» αποστολέα τα ΕΛΤΑ ή την ACS

Επιμέλεια Ελένη Παπαδοπούλου


Μία από τις απάτες που βρίσκεται σε έξαρση αυτές τις ημέρες, «βομβαρδίζοντας» και τα κινητά πολλών Ηλείων,  αφορά σε απατηλά μηνύματα SMS, τα οποία δήθεν προέρχονται από τα ΕΛΤΑ ή την ACS κούριερ και αφορούν στην παραλαβή δεμάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Μέσω των εν λόγω μηνυμάτων, οι χρήστες καλούνται  είτε να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους προκειμένου να τους παραδοθεί η υποτιθέμενη αποστολή, είτε να καταβάλλουν το ποσόν του 1,99 ευρώ για να ξεμπλοκάρει τάχα μου το δέμα από το…  τελωνείο στο οποίο έχει «κολλήσει»!

Ουσιαστικά πρόκειται για απάτη «ηλεκτρονικού ψαρέματος», μέσω της οποίας απατεώνες επιχειρούν  και σε πολλές περιπτώσεις επιτυγχάνουν αν ο αποδέκτης του μηνύματος κάνει το λάθος να ανταποκριθεί , ν’ αποκτήσουν πρόσβαση σε στοιχεία πιστωτικών και χρεωστικών καρτών πολιτών και να προβούν σε αναλήψεις χρημάτων. Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι ο παραλήπτης να πατήσει το link  του συνδέσμου που περιλαμβάνει το μήνυμα ή να καλέσει έναν αριθμό τηλεφώνου που του στέλνουν  για επαλήθευση, ενημέρωση ή ενεργοποίηση λογαριασμού.

Μάλιστα, οι απατεώνες χρησιμοποιούν λογότυπα πανομοιότυπα με αυτά των δύο προαναφερόμενων μεταφορικών εταιριών και στόχο έχουν να μπερδέψουν τους αποδέκτες τους, κάτι που συχνά είναι εφικτό ειδικά στην παρούσα φάση όπου οι  διαδικτυακές αγορές έχουν πολλαπλασιαστικά και σχεδόν οι πάντες έχουν σε εκκρεμότητα μια παραγγελία που περιμένουν να έρθει. Η απάτη βέβαια αυτή δεν είναι πρόσφατη, αλλά έχει πάρει διαστάσεις σε ό,τι αφορά τα SMS που στέλνονται. Στο παρελθόν ανάλογες απάτες είχαν στηθεί με μηνύματα στο facebook όπου οι απατεώνες ανέβαζαν και φωτογραφίες από χιλιάδες (δήθεν) ξεχασμένα πακέτα. Τα ΕΛΤΑ είχαν κατ’ επανάληψη  κινητοποιηθεί και ενημερώσει για τον κίνδυνο υποκλοπής προσωπικών στοιχείων (phishing), συνιστώντας στους πολίτες να είναι προσεκτικοί ενώ ανακοίνωση εξέδωσε τώρα και η ΑCS επισημαίνοντας  ότι «η επίσημη επικοινωνία της εταιρείας προέρχεται πάντα και μόνο από διευθύνσεις e-mail με κατάληξη «@acscourier.gr» και μέσω sms είναι από τον αποστολέα «ACS» ή από το κανάλι Viber «ACS Courier»».

Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα εν δυνάμει επικίνδυνο μήνυμα;

To ανωτέρω μήνυμα στο κινητό , παρέλαβε και η υπογράφουσα

Τα τελευταία χρόνια η «βιομηχανία» υποκλοπής δεδομένων μέσω κακόβουλων μηνυμάτων αναπτύσσεται διαρκώς. Στον… χώρο σημειώθηκε πραγματική «έκρηξη» μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού και την μεταφορά πολλών διεργασιών και συναλλαγών στο διαδίκτυο. Έτσι, δεκάδες ανεπιθύμητα μηνύματα μας κατακλύζουν καθημερινά, εκ των οποίων κάποια είναι «αθώα» – είναι δηλαδή απλώς ενοχλητικά, κάποια άλλα όμως υποκρύπτουν κινδύνους για απάτες σε βάρος μας.

Τα βασικά

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: Ένα μήνυμα από κάποιον που δεν γνωρίζετε ή ακόμα και ένα απλό «γεια» που όμως δεν απευθύνεται σε κάποιον συγκεκριμένα, πρέπει να σας προϊδεάσει αρνητικά. Επιπλέον, συνήθως τα μηνύματα που υποκρύπτουν κάποιον κίνδυνο είναι γεμάτα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Εάν δεν έχετε κάποιον ανορθόγραφο φίλο, μπορείτε με σχετική ασφάλεια να υποθέσετε ότι πρόκειται το μήνυμα που λάβατε είναι ψεύτικο, ίσως και κακόβουλο.

«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»

«Καμπανάκι» θα πρέπει να χτυπήσει αν το μήνυμα σας υπόσχεται ότι, ακολουθώντας κάποιες οδηγίες πιθανώς, θα λάβετε κάτι δωρεάν. Αν μάλιστα το email σας ενημερώνει ότι κάτι κερδίσατε και χρειάζονται λίγα μόλις βήματα για να καταβληθεί, παραδείγματος χάρη, ένα ποσό στον λογαριασμό σας, οι πιθανότητες να πρόκειται για διαδικτυακή απάτη εκτοξεύονται.

Η άμεση δράση

Ένα άλλο κόλπο που συχνά χρησιμοποιούν όσοι διαχέουν κακόβουλα μηνύματα, είναι η απαίτηση για άμεση δράση: Είτε αυτή αφορά την καταβολή ενός ποσού για να καλυφθούν τα έξοδα φιλικού ή συγγενικού σας προσώπου που είχε κάποιο ατύχημα ή κάποια άλλη κακοτυχία, είτε την παραχώρηση κωδικών ώστε «να μην αποκλειστείτε από τον λογαριασμό σας», η απαίτηση άμεσης δράσης θα πρέπει να σας υποψιάσει.

Προσοχή στα links

Οι περίεργοι υπερσύνδεσμοι (links) που ενδέχεται να υπάρχουν σε ένα email που θα λάβετε, καθώς και τα παράξενα ονόματα αποστολέα – που πολλές φορές περιλαμβάνουν και αριθμητικά ψηφία – αποτελούν επίσης «κόκκινο συναγερμό» για το ενδεχόμενο να έχετε λάβει ένα κακόβουλο μήνυμα.

Ο παράγοντας «τράπεζες»

Τελευταίο αλλά «sos», τα emails από τράπεζες. Τα τραπεζικά ιδρύματα δεν συνηθίζουν να επικοινωνούν με τους πελάτες τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – και σίγουρα όχι για να τους ζητήσουν να… παραδώσουν τους κωδικούς τους. Αν βρεθείτε ενώπιον μιας τέτοιας απαίτησης, μάλλον έχετε μόλις ανοίξει ένα κακόβουλο emai.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia