FOLLOW US: facebook twitter

Νέα αγροτική διαμαρτυρία για τη σταφίδα και τις αποζημιώσεις

Ημερομηνία: 20-10-2021 | Συντάκτης:

-Συγκέντρωση, πορεία και δημόσια συζήτηση με τον αντιπερ/ρχη Ηλείας, Β. Γιαννόπουλο
-Τη παρέμβαση της Πολιτείας ζητούν πυρόπληκτοι και σταφιδοπαραγωγοί


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Νέα κινητοποίηση πραγματοποίησαν χθες το πρωί στον Πύργο οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας μαζί με πυρόπληκτους αγρότες, θέλοντας να διατρανώσουν τη δυσαρέσκειά τους αφενός για την κατρακύλα στην τιμή της σταφίδας και αφετέρου για την κωλυσιεργία του κράτους στην καταβολή αποζημιώσεων από τη θερινή πυρκαγιά.

Η αρχή έγινε από τον κόμβο Αγίου Γεωργίου, όπου οι αγρότες συγκεντρώθηκαν αναρτώντας πανό διαμαρτυρίας και κρατώντας συμβολικά σταφίδες σε καφάσια, για να αναδείξουν το πρόβλημα της χαμηλής τιμής.

Ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), Θανάσης Βομπίρης, δήλωσε ότι αγώνας συνεχίζεται μέχρι να δικαιωθούν όλοι οι αγρότες.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό, καταρχάς για τη σταφίδα, που είναι στα αζήτητα. Έρχονται οι έμποροι και μας εμπαίζουν, όπως μας εμπαίζει και η κυβέρνηση που δεν παίρνει μέτρα για τη στήριξή μας. Παρότι φέτος έχουμε χαμηλή παραγωγή και περιμέναμε κάτι καλύτερο στην τιμή, τη στιγμή που τα εφόδια έχουν φτάσει στα ύψη κατά 35%, η σταφίδα είναι στο ένα ευρώ», τόνισε αρχικά και ακολούθως στηλίτευσε την καθυστέρηση στην αποζημίωση των πυροπλήκτων.

«Έχουν περάσει τρεις μήνες από τις φωτιές και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πού να στεγάσουν τα ζώα τους. Δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ ούτε και για ζωοτροφές. Έχουν χρεωθεί οι άνθρωποι για την επόμενη και τη μεθεπόμενη παραγωγή για να ταΐσουν τα ζώα τους. Εμείς επιμένουμε σε αυτά που έχουμε αποφασίσει και τα έχουμε στείλει στη βουλή και σε όλους τους αρμόδιους. Θα συνεχίσουμε μέχρι που να αποζημιωθεί και ο τελευταίος πυρόπληκτος. Όλα τα προϊόντα της περιοχής, όπως πορτοκάλια, καρπούζι, πατάτες κ.α. έχουν δεχθεί πλήγμα και κανένας δεν παίρνει μέτρα», σημείωσε.

Ο παραγωγός Δημήτρης Δημητρουλόπουλος έκανε λόγο για μεγάλα συμφέροντα γύρω από τη σταφίδα, τα οποία επηρεάζουν την τιμή. «Βλέπουμε να ασελγούν και να βιάζουν την τιμή του προϊόντος της σταφίδας, όμως οι αρμόδιοι παρακολουθούν από μακριά. Η σταφίδα είναι ένα μοναδικό προϊόν, έχει θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό και βλέπουμε ότι τώρα είναι στα αζήτητα. Αυτό δε σημαίνει ότι η σταφίδα δεν πουλιέται και ότι δεν έχει ζήτηση και εδώ και στο εξωτερικό. Εδώ παίζονται συμφέροντα μεγάλα και πρέπει ο αρμόδιος υπουργός να πάρει θέση και να υποστηρίξει τη σταφίδα, γιατί βαίνει προς την κατάργησή του», ανέφερε.

Ο σταφιδοπαραγωγός Λευτέρης Σταυρόπουλος από το Σόπι περιέγραψε τις δυσκολίες που προκύπτουν από την ταυτόχρονη αύξηση του κόστους παραγωγής και την κατάρρευση της τιμής. «Ο υπουργός πρέπει να πάρει θέση. Να φύγουν τα αποθέματα από τις Ενώσεις γιατί αν φύγουν, μας είπαν ότι θα πάει στο 1,50 ευρώ η τιμή. Δυστυχώς εμείς τώρα χρωστάμε στους γεωπόνους φάρμακα, είμαστε χρεωμένοι στους εμπόρους. Το πετρέλαιο πήγε στο 1,40€, η σταφίδα γιατί να πέσει από πέρυσι; Στο 1,50 με 1,60 πουλάγαμε πέρυσι. Εφόσον ανέβηκε η τιμή σε όλα τα έξοδα, να ανέβει και η σταφίδα, όχι να πάει στα 0,80€», επισήμανε.

ΕΚ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Πυροπλήκτων, ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος τόνισε πως οι επαγγελματίες και οι αγρότες του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και χρειάζονται στήριξη. « Εμείς ασχολούμαστε με ένα προϊόν, το οποίο μας ζει όλους μας και θέλουμε την άμεση στήριξη της κυβέρνησης και από όλους τους φορείς. Θα έχουμε σοβαρά προβλήματα με τις πλημμύρες Πρέπει όλοι οι φορείς να πάρουνε μέτρα για να μη δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα», δήλωσε.

Δημόσια συζήτηση με Γιαννόπουλο

Ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία ως την είσοδο του Διοικητηρίου της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο, υπό τη διακριτική εποπτεία των αστυνομικών αρχών. Εκεί ζήτησαν από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο, δημόσια συνάντηση και συζήτηση επί των διεκδικήσεών τους, αίτημα που έγινε αποδεκτό από τον ίδιο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας άκουσε εκ νέου τα προβλήματα που διαπιστώνονται στο ζήτημα της σταφίδας και στην καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια εξαντλεί κάθε μέσο και περιθώριο πίεσης προς την κυβέρνηση για να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες και να ληφθούν αποφάσεις ενίσχυσης των σταφιδοπαραγωγών».

«Έχω μεταφέρει την ανησυχία μου, η οποία δεν είναι προσχηματική για να σας το παίξω καλός. Έχουμε θέσει επανειλημμένως το θέμα στην Περιφέρεια με συνεχείς παρεμβάσεις, τόσο ο κ. Βασιλόπουλος –που είναι αρμόδιος- όσο και εγώ. Οσον αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση στα πυρόπληκτα, συντελείται πολύ μεγάλο έργο αποκλειστικά από την Περιφέρεια, ενώ έχουμε εξασφαλίσει πιστώσεις και για τον Αλφειό και για τους χειμάρρους για να είμαστε έτοιμοι. Ως το τέλος του μήνα θα έχουν δημοπρατηθεί και τα αντιδιαβρωτικά. Για τις αποζημιώσεις και τις ζωοτροφές, είναι το πρώτο πράγμα που θέσαμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να εκταμιεύσουν άμεσα πόρους και να τους πιστώσουν στους λογαριασμούς, και συνεχίζουμε να το ζητάμε. Έχουμε λάβει εγγυήσεις για τις αποζημιώσεις, οι οποίες πράγματι έχουν καθυστερήσει. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρξει αθέτηση και ότι δεν θα καταβληθούν αποζημιώσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος