FOLLOW US: facebook twitter

Μπήκε φυλακή για τη δολοφονία 80χρονου στη Ζαχάρω και αποφυλακίζεται ως… φοιτητής!

Ημερομηνία: 20-10-2021 | Συντάκτης:
nomos-dikh

Μικτό Εφετείο Πατρών


«Έσπασαν» τα ισόβια για τον έναν από τους δύο κατηγορούμενους που μοιράστηκαν το εδώλιο για την ανθρωποκτονία από πρόθεση και την ληστεία κατά συναυτουργία σε βάρος 80χρονου σε χωριό της Ζαχάρως στην Ηλεία.

Πρόκειται για έναν άνδρα, πατέρα τριών παιδιών, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε ομολογήσει την πράξη του, υποστηρίζοντας πως σκοπός του ήταν μόνον η ληστεία και όχι να αφαιρέσει την ζωή του ηλικιωμένου.

Μια πράξη για την οποία ζήτησε μια «μεγάλη συγγνώμη» από το Δικαστήριο, παράλληλα με το αίτημα για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή του για να μπορέσει να επιστρέψει στην οικογένειά του και στην κοινωνία.

Μέσα στη φυλακή ολοκλήρωσε τη φοίτηση στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο και κατόρθωσε να περάσει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Πρωτόδικα, από το ΜΟΔ Αιγίου είχε καταδικαστεί, μαζί με τον αλλοδαπό συγκατηγορούμενό του, σε ισόβια κάθειρξη και 10 χρόνια για την ανθρωποκτονία και τη ληστεία.

Χθες, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών τού αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και μείωσε την πρωτόδικη ποινή σε κάθειρξη 17 ετών, όμως επειδή έχει ήδη εκτίσει τα 3/5 όπως προβλέπει ο Νόμος αναμένεται να αποφυλακιστεί σύντομα. Για τον συγκατηγορούμενό του δεν αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό και έτσι η ποινή των ισοβίων παρέμεινε καθώς επίσης κάθειρξη 9 ετών για την ληστεία. Η Εισαγγελέας πρότεινε και για τους δύο κατηγορούμενους να κριθούν ένοχοι όπως και πρωτοδίκως για τη δολοφονίας του 80χρονου, Παναγιώτη Παναγούλια, από τη Μίνθη Ζαχάρως, την Τρίτη του Πάσχα, στις 18 Απριλίου του 2021.

ΛΥΓΙΣΕ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ

Συγκλονιστική ήταν η κατάθεση του γιου του κατηγορούμενου, ο οποίος λύγισε στο Δικαστήριο και με τον πατέρα του –επίσης- να μην μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

«Ακόμα δεν το χωράει ο νους μου… Πέρασαν δύο μήνες για να το πιστέψω. Δεν είχε δώσει δείγματα σε κανέναν. Πάντα μας έδινε συμβουλές να είμαστε τίμιοι. Ήταν κάτι παράλογο αυτό που συνέβη. Εκείνη την περίοδο δεν ήταν καλά. Τα οικονομικά προβλήματα και το γεγονός ότι δεν είχε την επιρροή της οικογένειάς του τον ώθησαν».

Η κόρη του, η οποία ήταν αριστούχος και κάνει μεταπτυχιακές σπουδές, ανέφερε πως «ήταν ένας εξαιρετικός σύζυγος και πατέρας. Δεν είχε σκοπό να κάνει κακό. Έχει μετανιώσει πάρα πολύ και του αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία».

«ΔΕΝ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΟΥΜΕ»

Ο ίδιος στην απολογία του ανέφερε πως είχε βρεθεί σε απόγνωση λόγω οικονομικών δυσκολιών και γι’ αυτό σκοπός του ήταν η ληστεία. «Δεν είχαμε λόγο να τον σκοτώσουμε», είπε και τόνισε πως «Ζητώ μια μεγάλη συγγνώμη, είναι μια ντροπή για μένα. Ομολόγησα από την πρώτη στιγμή από τύψεις. Δεν μπορούσα να το κρατήσω μέσα μου…».

ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Ο συγκατηγορούμενός του, ομολόγησε χθες για πρώτη φορά τη συμμετοχή του στην ληστεία, καθώς τόσο προανακριτικά όσο και στην πρωτόδικη δίκη είχε αρνηθεί την όποια εμπλοκή του, επειδή όπως είπε έτσι τον συμβούλευσε ο τότε δικηγόρος του. «Μετανιώνω κάθε μέρα, με έχει στιγματίσει… Ζητώ ταπεινά συγγνώμη» είπε χθες ενώπιον του ΜΟΕ Πάτρας δηλώνοντας πως «πήγαμε στο σπίτι του για να πάρουμε χρήματα, όχι για να του κάνουμε κακό. Δεν τον χτυπήσαμε. Οι κακώσεις προήλθαν επειδή τον σύραμε στο έδαφος. Φοβήθηκα, θόλωσα, έφυγα από το χωριό, δεν ήξερα τι να κάνω…»

Ο ίδιος ανέφερε πως ήρθε στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή, εργάστηκε σκληρά μαζί με τα αδέλφια του και πήγε στην περιοχή της Ζαχάρως δίπλα στον συγκατηγορούμενό του, ο οποίος ζούσε χρόνια εκεί. Υποστήριξε πως παρασύρθηκε από τον συγκατηγορούμενό του και συμμετείχε στην ληστεία, πως ο ίδιος δεν γνώριζε ότι ο 80χρονος είχε χρήματα και πως αναγκάστηκαν να αφήσουν τον παππού στο δάσος επειδή φώναζε…

ΕΝΑΣ ΦΟΝΟΣ ΓΙΑ 1.800 ΕΥΡΩ

Η υπόθεση είχε συγκλονίσει καθώς ένας 80χρονος βρήκε τραγικό θάνατο, φέροντας πολλαπλά κατάγματα στα πλευρά του και στο στέρνο σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση και βρέθηκε νεκρός μετά από ώρες στο δάσος σε απόσταση 150 μέτρων από το σπίτι του. Εκεί, τον είχαν μεταφέρει οι δύο κατηγορούμενοι, δεμένο με ένα καλώδιο κινητού και φιμωμένο, έχοντας αφαιρέσει το χρηματικό ποσό των 1.800 ευρώ, ενώ για να καλύψουν τα ενοχοποιητικά στοιχεία, εξαφάνισαν τα ρούχα που φορούσαν.

Στο δικαστήριο κατέθεσε μια γυναίκα, συγγενής του θύματος, η οποία αναγνώρισε τον πρώτο κατηγορούμενο, ως τον άνθρωπο που είχε μεταβεί λίγες μέρες πριν στο σπίτι του 80χρονου και τον είδε να φεύγει και όπως είχε δηλώσει το θύμα, είχε προσπαθήσει να τον ληστέψει.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώτου κατηγορούμενου Ιωάννης Αποστολόπουλος και Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος στις αγορεύσεις τους ζήτησαν τη μετατροπή της κατηγορίας τονίζοντας πως δεν υπήρξε δόλος για ανθρωποκτονία, αλλά από τη ληστεία επήλθε ο θάνατος του ηλικιωμένου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του δεύτερου κατηγορουμένου κ. Αντωνόπουλος ανέδειξε την μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά του εντολέα του και την μεταμέλειά του.

Από την Ελένη Γεωργοπούλου και την έντυπη έκδοση της “Γνώμης” Πατρών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος