«Να σταματήσουν οι παρεμβάσεις στην Ακρόπολη θέλει η UNESCO»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”57860″ img_size=”full”][vc_column_text]«Κόλαφος» για την κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του PBS, σύμφωνα με το οποίο, η UNESCO είναι δυσαρεστημένη με το «τσιμέντωμα» της Ακρόπολης, που έχει προκαλέσει εδώ και μήνες κατακραυγή εντός και εκτός των συνόρων.
Οι δημοσιογράφοι Μάλκολμ Μπράμπαντ και Τζούντι Γούντραφ αναφέρουν ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό επιθυμεί οι αρχές της χώρας μας να σταματήσουν άμεσα τις παρεμβάσεις στο εμβληματικό μνημείο.
Ειδικότερα, η Γούντραφ επισημαίνει πως μεγάλο μέρος των εργασιών έχει ολοκληρωθεί, την ώρα που οι επικριτές χαρακτηρίζουν εγκληματικές τις τροποποιήσεις.
Ο Μπράμπαντ, που ήρθε σε αποστολή στην Αθήνα για να καλύψει το κρίσιμο ζήτημα, μεταφέρει τις απαντήσεις που πήρε από την Λίνα Μενδώνη και τον Μανώλη Κορρέ, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για τη στάση της UNESCO.
Η υπουργός Πολιτισμού ισχυρίζεται πως ο Οργανισμός «γνωρίζει γι’ αυτά τα έργα αποκατάστασης από το 2002. Σύμφωνα με τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής, κάθε κράτος θα πρέπει να ειδοποιεί πριν κάνει σημαντικές αλλαγές σε ένα μνημείο».
«Οι συνάδελφοι εκεί είναι πεπεισμένοι ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά» και «έχουν παραπλανηθεί λίγο από κάποια fake news», σύμφωνα με τον υπεύθυνο για το έργο, Μανόλη Κορρέ, ο οποίος δηλώνει μάλιστα ότι δεν «αποτελούν σημαντικές αλλαγές»!
«Στοπ σε όλες οι εργασίες μέχρι να γίνουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις»
Ωστόσο, ο Μπράμπαντ σημειώνει πως «από την UNESCO οι αξιωματούχοι σίγουρα δεν είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν οι ελληνικές αρχές. Η UNESCO θέλει να σταματήσουν όλες οι εργασίες μέχρι να γίνουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις. Η UNESCO ανησυχεί επίσης για το γεγονός ότι έπρεπε να μάθει για τις τροποποιήσεις από επικριτές, αντί από το ελληνικό κράτος».
Ο Βρετανός δημοσιογράφος παρουσιάζει τόσο το επιχείρημα του υπουργείου Πολιτισμού περί διευκόλυνσης των ατόμων με αναπηρία και κινητικά προβλήματα όσο και την κριτική περί διεθνούς σκανδάλου και βεβήλωσης ενός εθνικού θησαυρού, ενός ισχυρού συμβόλου της δημοκρατίας.
Συνομίλησε δε με ανθρώπους σε αμαξίδια, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίηση και τη χαρά τους γιατί κατάφεραν να ανέβουν στον ιερό λόφο, αλλά και με αρχαιολόγους, που αποδομούν το κυβερνητικό αφήγημα.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, τονίζει το εξής:« Για μένα, είναι φρικτό. Νομίζω ότι η Ακρόπολη είναι πραγματικά πληγωμένη από τους τσιμεντένιους διαδρόμους».
«Όταν έχετε 10.000 άτομα εκεί καθημερινά, πολλά από αυτά με κινητικά προβλήματα, είναι έγκλημα να μην τους παρέχετε έναν βαθμό ασφάλειας» σχολιάζει ο Τζον Μπρέιντι Κίσλινγκ.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]