FOLLOW US: facebook twitter

Σ. Λιβανός από Ξάνθη: «Η ΣΕΚΕ δείχνει τον δρόμο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα»

Ημερομηνία: 29-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Στις προοπτικές της μεγαλύτερης μονάδας επεξεργασίας καπνού στα Βαλκάνια, της ΣΕΚΕ, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος επισκέπτεται τη Ροδόπη και την Ξάνθη στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης για  την ΚΑΠ που γίνεται στην Κομοτηνή.

Ο κ. Λιβανός ξεκίνησε την περιοδεία του με επίσκεψη στη βιομήχανο jti (πρώην ΣΕΚΑΠ) τα προϊόντα της οποίας καλύπτουν το 25% της ελληνικής αγοράς.

Η JTI, από το 2018 που ανέλαβε την λειτουργία του εργοστασίου της ΣΕΚΑΠ, έχει τετραπλασιάσει την παραγωγή της και το 60% των προϊόντων της εξάγονται σε χώρες της Ε.Ε.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε τη Σ.Ε.Κ.Ε  όπου ο πρόεδρός της, Αλέκος Κοντός τον ενημέρωσε για το έργο και τις προοπτικές της εταιρείας. Η Σ.Ε.Κ.Ε επεξεργάζεται προϊόντα καπνού και κάνει εξαγωγές σε 30 χώρες. Τα προϊόντα της τα προμηθεύεται από 15.000 παραγωγούς από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Τον ΥΠΑΑΤ συνόδευαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννης Οικονόμου, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος και ο βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ, κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης.

Μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεών του στη βιομηχανία JT και την ΣΕΚΕ, ο ΥΠΑΑΤ, δήλωσε :

«Βρισκόμαστε εδώ σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Ευχαριστώ πολύ τον κ. πρόεδρο του Δ.Σ,. Αλ. Κοντό και όλους τους εργαζόμενους για την αποδοχή, την ξενάγηση στα εργοστάσια και τη λειτουργία αυτής της πρότυπης συνεταιριστικής Οργάνωσης, που συνδέεται ουσιαστικά με την ιστορία του καπνού στη χώρα μας.  

Όταν ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής οραματίστηκε την εθνική στρατηγική για τον καπνό, σκέφτηκε σωστά. Ένωσε τις δυνάμεις των παραγωγών και «έχτισε» τη λογική των συλλογικών σχημάτων που σήμερα, μετά από σχεδόν  εβδομήντα χρόνια αναζητεί η Ευρώπη, ενώ μπόλιασε αυτή την προσπάθεια με τον ιδιωτικό τομέα. Ήταν μπροστά από την εποχή του, γι αυτό και σήμερα, με την άξια συνέχεια μόνο τριών διευθύνσεων όλα αυτά τα χρόνια, η ΣΕΚΕ έχει καταφέρει να είναι η μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα στα Βαλκάνια και να μας κάνει περήφανους για την ιστορία της, τη σχέση με τους εργαζόμενους και την κοινωνία, αλλά και γιατί αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των  καιρών. 

Ενημερωθήκαμε με χαρά για το νέο όραμα της ΣΕΚΕ για τη δημιουργία ενός ελληνικού brand, το οποίο θα καλύπτει όλα μας τα προϊόντα που κάνουν τη διαφορά : Φρούτα, λαχανικά και άλλα προϊόντα που είναι εξαιρετικής ποιότητας, συμβάλουν στην ευζωία και τη μακροζωία των ανθρώπων και συνιστούν τους καλύτερους πρεσβευτές της Ελλάδας..  

Θέλω να συγχαρώ τη διοίκηση και τους 600 εργαζομένους της ΣΕΚΕ εκ μέρους της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, στο οποίο κι εσείς κ. Κοντέ αφήσατε ανεξίτηλο το στίγμα σας. Θα είμαστε δίπλα σας και θα συνδράμουμε κάθε προσπάθειά σας.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να αναφερθώ και στο σύγχρονο εργοστάσιο της Japan Tobaco (πρώην ΣΕΚΑΠ),  το οποίο επισκεφτήκαμε νωρίτερα. Είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε πως μπορεί μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία να επενδύσει με σύγχρονους, καινοτόμους τρόπους και να αλλάξει την πορεία προς το καλύτερο μιας άλλης παραδοσιακής παραγωγικής ελληνικής επιχείρησης και να καταφέρει μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να αυξήσει πάρα πολύ την παραγωγή της, να προσλάβει νέους εργαζόμενους από την τοπική κοινωνία, άρα να δώσει ζωή στην περιοχή, να χρησιμοποιήσει σύγχρονες μεθόδους ανακύκλωσης των αποβλήτων και ταυτόχρονα να συμπεριλάβει στη στρατηγική της όλα τα περιβαλλοντικά μέτρα που ζητάει σήμερα η Ευρώπη. Διαπίστωσα με μεγάλη χαρά ότι ταυτόχρονα διαθέτει και σημαντική κοινωνική ευαισθησία, την οποία αποδεικνύει με την μεγάλη καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού, η οποία είναι πολύ σημαντική για να μπορέσουμε να χτίσουμε το τείχος της ανοσίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, για να λειτουργήσει η χώρα και η οικονομία μας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος