FOLLOW US: facebook twitter

KKE: Να ενταχθεί ο εμβολιασμός για τη μηνιγγίτιδα Β στο Εθνικό Πρόγραμμα για όλους

Ημερομηνία: 20-03-2024 | Συντάκτης:

Ερώτηση Κοινοβουλευτικής ομάδας ΚΚΕ προς τον Υπ. Υγείας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για το ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ωστε να ενταχθεί ο εμβολιασμός για τη μηνιγγίτιδα Β άμεσα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού καθολικά για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και ταυτόχρονα να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία να αντιστοιχεί στην οργάνωση και στην ανάπτυξη όλου του κρατικού συστήματος, που θα εξασφαλίζει την καθολική, υποχρεωτική και δωρεάν εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών, κατέθεσε η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ.

Στην ερώτηση μεταξύ άλλων αναφέρουν: “Τα τρία κρούσματα μηνιγγίτιδας στο πανεπιστήμιο της Πάτρας επανέφεραν στο προσκήνιο την αναγκαιότητα καθολικού εμβολιασμού, χωρίς προϋποθέσεις, έναντι της μηνιγγίτιδας Β. Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά αποποιείται των ευθυνών της αναφέροντας πως το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό.

Ο εμβολιασμός είναι ένα κατεξοχήν κοινωνικό ζήτημα και όχι ατομικό και γι’ αυτό θα έπρεπε να είναι στην ευθύνη του κράτους πλήρως και ουσιαστικά, όχι όπως σήμερα που κυριαρχεί η ατομική ευθύνη. Απαιτείται να χορηγούνται όλα τα εγκεκριμένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα εμβόλια καθολικά και δωρεάν στον παιδικό πληθυσμό. Η μηνιγγίτιδα από το στέλεχος Β του ιού είναι η πιο συχνή στην χώρα μας. Η νόσος παρότι σπάνια μπορεί να είναι θανατηφόρος ή να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και βλάβες.

 Η χορήγηση του εμβολίου ως τώρα δωρεάν μόνο για τις ομάδες «υψηλού κινδύνου», μετακυλίει το κόστος του εμβολιασμού στην λαϊκή οικογένεια καθότι θα πρέπει  να πληρώσουν από 210 έως 420 ευρώ ανά παιδί, ανάλογα με τις δόσεις που απαιτούνται (από 2 μέχρι 4) σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού. Αυτή η πρακτική δημιουργεί όμως τεράστια οικονομική ανισότητα στο ποιος τελικά θα μπορέσει να εμβολιαστεί και ποιος όχι, αφήνοντας εκατοντάδες παιδιά απροστάτευτα.

Από τη στιγμή που διαθέτουμε την επιστημονική γνώση και τα μέσα (εμβόλια) με τα οποία μπορεί να προφυλαχτεί καθολικά ο βρεφικός – παιδικός πληθυσμός, το κριτήριο του «κόστους – οφέλους» πρέπει να φύγει από τη μέση γιατί αποτελεί εμπόδιο”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος