FOLLOW US: facebook twitter

Ενδιαφέρουσα επιστημονική εσπερίδα για οικογένειες με παιδιά ΑμεΑ: «Να δημιουργηθεί Στέγη ημερήσιας φροντίδας για παιδιά ΑμεΑ»

Ημερομηνία: 09-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”101713″ img_size=”full”][vc_column_text]Μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική εσπερίδα με θέμα “Γονείς και Φροντιστές Ατόμων με Αναπηρία – Ψυχοσυναισθηματικές επιπτώσεις και τρόποι διαχείρισης και αντιμετώπισης” πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου Πύργου. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος ατόμων με αναπηρία “ΗΛΙΣ” Ν. Ηλείας, σε συνεργασία με το ΕΕΕΕΚ Πύργου και τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό, τους Βουλευτές Ηλείας κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο της ΝΔ και κ. Διονύσιο Καλαματιανό του ΣΥΡΙΖΑ, τον Δήμαρχο Πύργου κ. Τάκη Αντωνακόπουλο, τον Γραμματέα του Σωματείου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ν Ηλείας κ. Γιώργο Παπανικολόπουλος και τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ηλείας κ. Τρύφωνα Τρυφωνόπουλο, ενώ συντόνιζε η Διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Πύργου κα Αγγελική Πετρόγιαννη.

Πρώτη εισηγήτρια ήταν η Σχολική Νοσηλεύτρια κα Θεοδώρα Κεαλόγλου, η οποία αναφέρθηκε αρχικά στον ορισμό της Αναπηρίας και επεκτάθηκε γενικά σε θέματα, που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία.

Στην Ελλάδα, είπε, το ποσοστό συνολικά είναι 10% (ένα εκατομμύριο άτομα). Επίσης αναφέρθηκε στους Φροντιστές Άμεσα και στις δύο αυτών κατηγορίες, τυπικών και άτυπων, καθώς και στα διάφορα εμπόδια που υπάρχουν, ανάμεσα στον Εκπαιδευτικό και τους Γονείς.

Στη συνέχεια μίλησε η υποδιευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Πύργου εκπαιδευτικός κα Παναγιώτα Τάγαρη, η οποία ανέπτυξε ενδιαφέρουσα εισήγηση, σε ζητήματα που αφορούν γενικά την Οικογένεια και το Παιδί με Αναπηρία.

Η κα Τάγαρη επεσήμανε τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει στον τομέα αυτόν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Πολιτεία. Όσον αφορά τους γονείς, πρόσθεσε, πρέπει να ενημερώνονται από ειδικούς επιστήμονες για τη σωστή λειτουργία της Οικογένειας.

Σε μια αποστροφή του λόγου της η κα Τάγαρη εξέφρασε την δυσφορία της, για το γεγονός ότι για 10 χρόνια το ΕΕΕΕΚ Πύργου στεγάζεται σε λυόμενα όπου οι συνθήκες καλοκαίρι και χειμώνα δεν είναι κατάλληλες.

Τέλος αναφέρθηκε σε πολλά προγράμματα που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία και κάλεσε τον Δήμο Πύργου, να αξιοποιήσει από αυτά ανθρώπινο δυναμικό.

Ακολούθως το λόγο έλαβε η Ψυχολόγος κα Έλενα Παναγούλια, η οποία εστίασε στις ψυχολογικές επιπτώσεις μέσα στην Οικογένεια, που έχουν παιδί με αναπηρία και σε όλο γενικά το κλίμα που διαμορφώνεται, τονίζοντας ότι η ανατροφή ενός παιδιού ΑμεΑ είναι δύσκολη υπόθεση.  Γι αυτό και οι γονείς χρειάζονται υποστηρικτικό περιβάλλον από ειδικούς και στις κοινωνικές τους σχέσεις μπορούν να πάρουν χρήσιμες συμβουλές από άλλους γονείς, που έχουν παιδιά ΑμεΑ. Καταλήγοντας αναφέρθηκε στους γονείς με παιδιά ΑμεΑ λέγοντας  «Αγαπήστε το παιδί σας, το παιδί έρχεται πρώτο και η αναπηρία δεύτερη»!

Μετά ταύτα το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του ΕΕΕΕΚ Πύργου κ. Παναγιώτης Μπόμπας, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπική περίπτωση του δικού του παιδιού και εξέφρασε ένα “κατηγορώ”, γιατί τόσο ο Δημήτρης, όσο και άλλα πΑιδιά ζουν, όπως είπε, μέσα σε κλουβιά! Και με ένταση της φωνής του είπε : Δεν υπάρχουν Σχολεία γι’ αυτά τα παιδιά?

Η εξαιρετική Επιστημονική Εσπερίδα έκλεισε με παρέμβαση της προέδρου των ΑμεΑ “ΗΛΙΣ” Ν. Ηλείας κας Αγαθής Ρηγοπούλου, η οποία είπε ότι ποτέ δεν έκρυψε την περίπτωση του γιου της, που είναι ένα τρυφερό παιδί και μας έχει βοηθήσει να αντιληφθούμε το πραγματικό νόημα της Αγάπης

Κατέληξε σε με την επισήμανση, να δημιουργηθούν η Στέγη Ημερήσιας Φροντίδας και το ΚΔΑΠ ΑμεΑ.

Ρεπορτάζ Ανδρέας Καπογιάννης

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot