FOLLOW US: facebook twitter

“Να δημιουργηθεί επιτέλους το Κέντρο Υγείας Δίβρης”

Ημερομηνία: 08-04-2024 | Συντάκτης:

Υπόμνημα – έκκληση στον Υπ. Υγείας από την Ένωση Λαμπειέων – Πολιτιστικό Κέντρο Δίβρης

Επιμέλεια: Κική Κολοβέρου


Υπόμνημα – έκκληση προς τον Υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, για την οδυνηρή και πλήρη εγκατάλειψη της ορεινής Ηλείας από πλευράς υγειονομικής περίθαλψης όπως επισημαίνουν, από όλες τις κυβερνήσεις, έστειλε η Πανελλήνια Εκπολιτιστική Ένωση Λαμπειέων (Διβριωτών) Ηλείας «Πνευματικό Κέντρο Δίβρης».

Στο υπόμνημα, επισημαίνεται η αδήριτη ανάγκη άμεσου διορισμού γιατρού στο Περιφερειακό Ιατρείο αλλά και η έναρξη ενεργειών για οριστική λύση με την δημιουργία Κέντρου Υγείας στη Δίβρη.

Αρχικά ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Σωτήρης Σωτηρόπουλος, ιατρός, επισημαίνει ότι ο Σύλλογος έχει στο ενεργητικό του αγώνες δεκαετιών (από το έτος 1975) για την αναβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης στην άγονη και απομονωμένη περιοχή, παραθέτοντας χωροθετικά και ιστορικά στοιχεία για την Δίβρη που παρουσιάζει ιδιαιτερότητες από υγειονομικής πλευράς λόγω θέσης  ενώ ταυτόχρονα είναι και κομβικό σημείο διέλευσης χιλιάδων ανθρώπων(εμπορικός και τουριστικός άξονας- Εθνική οδός 111).

Ο κ. Σωτηρόπουλος στη συνέχεια αναφέρεται στην λειτουργία Υγειονομικού Σταθμού από το 1955 έως και τη δεκαετία του 1970-80 τονίζοντας ότι αμέσως μετά ξεκίνησε απ’ όλες τις κυβερνήσεις η υποβάθμιση παρότι υπήρχε στο σχεδιασμό τους η δημιουργία Κέντρου Υγείας.

“Σήμερα εν έτει 2024,  όλα τα χωριά της  ορεινής Ηλείας βρίσκονται στο έλεος της πλήρους εγκατάλειψης. Τα υπάρχοντα -σχεδόν μόνο στα χαρτιά- Αγροτικά ιατρεία της περιοχής και κυρίως της Λαμπείας, όχι μόνο υπολειτουργούν, όχι μόνο τους περισσότερους μήνες του χρόνου δεν έχουν γιατρό αλλά ταλαιπωρούνται αφάνταστα οι ατυχείς κάτοικοι που τρέχουν στους ιδιώτες γιατρούς του Πύργου ή της Πάτρας και εξαντλούνται ψυχολογικά και οικονομικά. Οι δε αγροτικοί γιατροί -όταν και εφόσον έρχονται- είναι απλοί συνταγογράφοι! Και το πλέον τραγικό και εξωφρενικό. Κατά καιρούς  διορίζονταν γιατροί στο Περιφερειακό Ιατρείο Λαμπείας. Οι γιατροί αυτοί από τη μέρα του διορισμού τους, ακόμη  και για ένα ολόκληρο εξάμηνο εξαφανίζονταν από το Ιατρείο Λαμπείας (!!!).

ΖΗΤΑΜΕ να δοθεί άμεσα εντολή:

α) Ο διορισμένος κρατικός γιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο Λαμπείας, να παρέχει τις ιατρικές του υπηρεσίες σε καθημερινή βάση στην έδρα του Ιατρείου 

β) Να γίνει άμεσα υπαγωγή του Ιατρείου Λαμπείας στο Κέντρο Υγείας Αρχ. Ολυμπίας και αντίστοιχα στο Νοσοκομείο Πύργου (αντί του Κ.Υ. Σιμόπουλου και Νοσοκομείου Αμαλιάδας που κακώς υπάγεται σήμερα) όπου είναι ο φυσικός της χώρος, καθότι η Κοινότητα Λαμπείας και τα χωριά που εξυπηρετεί  ανήκουν στο Δήμο Αρχ. Ολυμπίας και επιπλέον είναι σε πολύ μικρότερη απόσταση και με πιο εύκολη συγκοινωνιακή πρόσβαση.

γ) Να γίνει μια γενναία προκαταρτική πράξη, μετατροπή του Περιφερειακού Ιατρείου Λαμπείας σε Πολυδύναμο τοιούτο, όπως είχαν υποσχεθεί στο παρελθόν.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

Η τελική πρότασή μας είναι μια και μοναδική. Η ίδια πρόταση που προέκριναν, ομοθύμως προκάτοχοί σας Υπουργοί Υγείας (Δοξιάδης της ΝΔ και Αυγερινός του ΠΑΣΟΚ) και ΠΕΧΩΔΕ, πριν 45 χρόνια, αλλά δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν, και αυτή είναι:

Να δημιουργηθεί επιτέλους, το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ορεινής Ηλείας στη Λαμπεία (Δίβρη) που δικαιούται, στο εκεί υπάρχον κτίριο που προσωρινά επαρκεί και αν χρειασθεί μπορεί να επεκταθεί. Όταν και εφόσον οι οικονομικές και πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia