FOLLOW US: facebook twitter

Να αρθεί η αδικία στις «ιερές» εκτάσεις»

Ημερομηνία: 24-01-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”156171″ img_size=”full”][vc_column_text]-Την άμεση παρέμβαση της πολιτείας ζήτησαν σε λαϊκή συνέλευση στην Κουτσοχέρα οι αγρότες της Ηλείας
-«Είναι θέμα επιβίωσης, δεν δεχόμαστε οι αγρότες να γίνουν ακτήμονες» δήλωσε ο δήμαρχος Πύργου, Τ. Αντωνακόπουλος
-«Άμεσος ο κίνδυνος έξωσης και φτώχειας», τόνισε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, Δ. Καλαματιανός


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των κατοίκων και των αγροτών της ορεινής ζώνης της Ηλείας στις ΤΚ Κουτσοχέρα, Χειμαδιό, Μουζάκι και Περιστέρι, καθώς βλέπουν τον χρόνο να κυλά χωρίς να διαφαίνεται προοπτική να γίνει κάτι που θα αποτρέψει την έξωσή τους από τις χωράφια που καλλιεργούν εδώ και δεκαετίες.

Προχθές το βράδυ πραγματοποιήθηκε μία ακόμα λαϊκή συνέλευση για το συγκεκριμένο θέμα στην Κουτσοχέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναλύθηκαν εκ νέου τα δεδομένα και συζητήθηκαν οι επόμενες ενέργειες για τη διευθέτηση του προβλήματος, καθότι η προανάρτηση των εκτάσεων στο Κτηματολόγιο ως ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Αροανίας (Καλάβρυτα) θα δημιουργήσει μη αναστρέψιμα τετελεσμένα.

Οι πρόεδροι των τοπικών Κοινοτήτων και οι θιγόμενοι παραγωγοί τόνισαν ότι πρέπει να ψηφιστεί ειδική τροπολογία που θα κατοχυρώνει το σύνολο των εκτάσεων από τις οποίες βιοπορίζονται, τροποποιώντας συγχρόνως και το Προεδρικό Διάταγμα του έτους 1933 περί “μοναστηριακών τσιφλικίων” χιλιάδων στρεμμάτων.

«Η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων έχει δηλώσει (και έχουν περιληφθεί στο συγκεκριμένο διάταγμα) είκοσι χιλιάδες στρέμματα χωρίς όρια ή άλλο σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό και τα οποία βεβαιώνουμε, ως γνώστες της ιδιαίτερης τοπογραφίας της περιοχής, ότι καταλαμβάνουν τα χωριά Χειμαδιό (πρώην Ρετεντού), Κουτσοχέρα και Μουζάκι», τόνισε παραγωγός από την Κουτσοχέρα και πρόσθεσε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή η έξωσή τους από τη γη τους.

«Θέλουμε να καταστήσουμε γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι επί διακόσια 200 συνεχή έτη οι πρόγονοί μας σε αυτόν τον χώρο έχουν αφήσει τον κόπο τους, τον ιδρώτα τους και τα κόκαλά τους και για λόγους πραγματικούς και συναισθηματικούς δεν εννοούμε να εγκαταλείψουμε την πατρώα μας γη επειδή σε κάποια στιγμή του απώτατου παρελθόντος και υπό το πρόσχημα δουλοκτητικών νόμων κάποιοι αορίστως περιέλαβαν εδάφη, ψυχές και ιστορία στην ιδιοκτησία τους. Υπό αυτά τα δεδομένα καθιστούμε σαφές ότι μαζί με τα παιδιά μας δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε νέα δουλοκτημοσύνη και προς τούτο καλούμε τους αρμοδίους φορείς να αναλογιστούν ότι 150 νέα παιδιά -κατ’ επάγγελμα αγρότες που έμειναν από επιλογή τους στον τόπο μας και καλλιεργούν αυτή τη γη- θα οδηγηθούν χωρίς να το επιθυμούν στον δρόμο της ξενιτιάς και της αποδυνάμωσης του ελληνικού στοιχείου από την περιοχή», τόνισαν και ζήτησαν την ευαισθητοποίηση και την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου.

«Αναμένουμε με υπομονή και χωρίς δημιουργία τετελεσμένων την ευαισθητοποίηση του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Ελλάδος καθώς και των μελών της Ιεράς Συνόδου, να εγκύψουν με φρόνηση και εκλογίκευση στο θέμα επιβίωσης που μας απασχολεί, να αποφύγουν εμμονές σε απαρχαιωμένες αντιλήψεις και να εκσυγχρονίσουν το πλοίο της Εκκλησίας και να το οδηγήσουν ως αγαθοί πατέρες σε ήρεμα νερά, εμπεδώνοντας εν τοις πράγμασιν την έννοια της Εκκλησίας μας ως έννοια στοργικής μητέρας και όχι ως μητριάς.

Ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, δήλωσε πως το θέμα θα τεθεί άμεσα σε συνεδρίαση τoυ δημοτικού συμβουλίου, για να ληφθεί απόφαση, και προανήγγειλε κινητοποιήσεις και επαφές σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο. «Θα πάρουμε απόφαση σε έκτακτη συνεδρίαση και θα επιδιώξουμε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, οργανώνοντας παράλληλα κινητοποιήσεις. Εδώ είναι ζήτημα επιβίωσης εκατοντάδων οικογενειών στην περιοχή, διότι όλοι θα βρεθούν ακτήμονες. Πρέπει η κυβέρνηση να φέρει νόμο στη Βουλή, όπως έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις, ότι εκείνοι που αποδεδειγμένα καλλιεργούν επί τόσες δεκαετίες τα κτήματα αυτά, να πάρουν τους τίτλους ιδιοκτησίας. Αυτό πιστεύω ότι είναι δίκαιο, νόμιμο και ηθικό», τόνισε.
Δ. Καλαματιανός: «Άμεσος ο κίνδυνος έξωσης και φτώχειας»

Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση, δήλωσε πως οι κάτοικοι αγωνιούν για την περιουσία τους και την αγροτική γη τους, διότι αν και καλλιεργούν για δεκαετίες συγκεκριμένες εκτάσεις, έχοντας στην κατοχή τους συμβόλαια και τίτλους ιδιοκτησίας, αντιμετωπίζουν τον άμεσο κίνδυνο της απώλειας αγροτεμαχίων τους, της έξωσης και της φτώχειας.

«Με ερώτησή μου στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώ να προχωρήσουν σε ενέργειες, προκειμένου να προστατευτούν οι αγρότες-κάτοικοι των παραπάνω Κοινοτήτων. Παράλληλα, ζητώ ενημέρωση για τον ακριβή αριθμό των δικαιωμάτων που έχουν απορριφθεί από το κτηματολόγιο. Ενεργοποιούμαστε, κινητοποιούμαστε, διεκδικούμε όλοι μαζί», τόνισε σε ανάρτησή του.

Ο δικηγόρος θιγόμενων αγροτών και περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Μπράμος επισήμανε πως θα πρέπει να βρεθεί λύση που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματική κατάσταση και τα τωρινά δεδομένα, λαμβάνοντας μια απόφαση που θα προστατεύει τους αγρότες χωρίς να ζημιώνει εξ ολοκλήρου τα συμφέροντα της μονής.

Συνάντηση Γιαννόπουλου με προέδρους

Για το ζήτημα των εκτάσεων έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση των προέδρων των κοινοτήτων με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλου, προκειμένου να συζητηθούν και να δρομολογηθούν επαφές και συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη και να δοθεί αποτελεσματική λύση.[/vc_column_text][vc_single_image image=”156172″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia