FOLLOW US: facebook twitter

Ν. Φαρμάκης: «Δεν σταματάμε να αγωνιζόμαστε για ένα περιφερειακό Πανεπιστήμιο»

Ημερομηνία: 26-05-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”136322″ img_size=”full”][vc_column_text]

Πολιτική δέσμευση από τον περ/ρχη Δυτικής Ελλάδας στο χθεσινό περ/κό συμβούλιο
-«Να ληφθεί η ιστορική απόφαση για μη κρατικό ΑΕΙ», τόνισε ο Κ. Τζαβάρας
-Επίθεση Λυμπέρη σε Λιβανό και Βαρεμένο για πελατειακό τοπικισμό
-Ἐκρηξη Γιαννόπουλου κατά Παν/μίου και Κατσιφάρα
-Κριτική και προτάσεις από Γεωργιόπουλο με σημείο αναφοράς την Αρχ. Ολυμπία

[/vc_column_text][vc_column_text]Τη δέσμευσή του ότι θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στις πολιτικές πρωτοβουλίες για εξακτινωμένο πανεπιστήμιο στη Δυτική Ελλάδα διατύπωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη χθεσινή του τοποθέτηση σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Εκφράζοντας την ενόχλησή του για τις αρνητικές εξελίξεις με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει ουσιαστικά τέσσερα τμήματα του Παν/μίου Πατρών, εκ των οποίων τα δύο στην Ηλεία, ο κ. Φαρμάκης τόνισε ότι θα συνεχίσει την προσπάθειά του να αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του προκατόχου του, Απ. Κατσιφάρα, όταν ήταν «απλός παρατηρητής των εξελίξεων».[/vc_column_text][vc_single_image image=”136321″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για να υποστηρίξει την ύπαρξη ενός πραγματικά περιφερειακού πανεπιστημίου και να αποτρέψει την κατάργηση των περιφερειακών τμημάτων, υπογραμμίζοντας ότι διαμορφώθηκε για πρώτη φορά ενιαίο και αρραγές αυτοδιοιητικό μέτωπο.

«Από πού προκύπτει ότι η Περιφέρεια σταμάτησε ή σαματά να προσπαθεί; Γιατί παίζουμε τον μουτζούρη και δεν είμαστε μαζί έστω σε αυτό το ελάχιστο για το οποίο όλοι συμφωνουμε; Πρώτη φορά, συνολικά η Αυτοδιοίκηση στον τόπο μας αντιμετώπισε ως αρραγές μέτωπο και με την ίδια αντίληψη το συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς να εμφιλοχωρήσουν μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Και αυτή είναι μια μεγάλη κατάκτηση πάνω στην οποία θα συνεχίσουμε να δρούμε. Εφαρμόσαμε στρατηγική βήμα βήμα και φτάσαμε σε συλλογική απόφαση όλης της αυτοδιοίκησης να στηρίξει το αποκεντρωμένο πανεπιστήμιο και το Παν/μιο να στηρίξει τα αποκεντρωμένα τμήματά του. Καλέσαμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να ενισχύσει το Παν/μιο για την εύρυθμη λειτουργία όλων των τμημάτων και ειδικά των νεοσύστατων; Είμαστε πρωταγωνιστές στην πολιτική πρωτοβουλία και σε καμία περίπτωση απλός παρατηρητής», τόνισε ο κ. Φαρμάκης προσθέτοντας ότι «πάει πολύ να κουνάνε το χέρι σε μία Περιφερειακή Αρχή που δεν απέφυγε καμία μάχη και κράτησε όλα τα καυτά κάρβουνα στα χέρια της, όσοι διαχρονικά κρύφτηκαν από όλες τις αναποδιές και θέλησαν μόνο να μπουν στο κάδρο των δήθεν επιτυχιών, που όμως μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αποδείχθηκαν άνθρακες».[/vc_column_text][vc_single_image image=”136324″ img_size=”full”][vc_column_text]Διαρκής διεκδίκηση με σοβαρότητα

Παράλληλα, τόνισε ότι η αρνητική εξέλιξη με την απόφαση της υπουργού Παιδείας δε τον εμπόδισε να θέσει το ζήτημα ενώπιον του πρωθυπουργού, και σημείωσε ότι η προσπάθεια παραμένει διαρκής μέχρι να τελεσφορήσει.

«Δε θα σταματήσουμε να αναζητούμε τρόπο ώστε η Δυτική Ελλάδα, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, να αποκτήσει ένα ισχυρό και εξακτινωμένο περιφερειακό παν/μιακό ίδρυμα. Τρόποι υπάρχουν και θα συμμετάσχουμε σε κάθε δημόσιο διάλογο προς αυτήν την κατεύθυνση. Η αυτοδιοικηση έχει και τη δυναμη να καθορίζει εξελίξεις και ότι ο ακαδημαϊκός χάρτης έχει πολλές δυνατότητες να διευρυνθεί αλλά όχι με προχειρότητα και σχεδιασμούς του ποδαριού, όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά με σοβαρότητα και πραγματική επίγνωση των δυνατοτήτων του τόπου αλλά και των ευκαιριών που υπάρχουν», ανέφερε.

Παράλληλα, ο κ. Φαρμάκης άφησε αιχμές εναντίον του προκατόχου του, καταλογίζοντάς του ότι το 2019 δεν έγινε ανάλογη συζήτηση και ενώ ήταν υπό κατάρτιση το πλαίσιο αναδιάρθρωσης του νόμου Γαβρόγλου. «Το θεμα έρχεται από το παρελθόν και υπήρξε αντικείμενο τακτικών και μετατράπηκε σε άλλη μια ήττα για τον τόπο μας, που με θλίβει βαθύτατα. Ο νόμος Γαβρόγλουέβαλε μπαρούτι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και δημιούργησε τελικά όλο αυτό το μπάχαλο που βλέπουμε σήμερα. Υποδείξτε μου τις περιπτώσεις που εσείς ανοιχτά και δημόσια διαφωνήσατε με τις κυβερνητικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης. Τελικά, πότε βάλατε τη σημαία της Δυτικής Ελλάδας πάνω από την κομματική σας σημαία ή τη σημαία των προσωπικών σας στρατηγικών. Μην ψάχνετε κομματικά βολικές στιγμές για να μπείτε στη μάχη, όταν εμείς είμαστε αυτοί που έδωσαν τη μάχη από την πρώτη στιγμή».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας επισήμανε ότι η κατάργηση των ΑΕΙ σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή διότι «είναι άδικη, προσβλητική και δεν προβλέπει σχέδιο για την επόμενη μέρα», στηλιτεύοντας τη στάση τόσο του πρωθυπουργού όσο και της υπουργού Παιδείας, καθώς και του Παν/μίου Πατρών. Παράλληλα, καταλόγισε ευθύνες στην περιφερειακή αρχή, αναφέροντας ότι έφερε αρνητικά αποτελέσματα.[/vc_column_text][vc_single_image image=”48032″ img_size=”full”][vc_column_text]Κ. Τζαβάρας: «Να πάρει η Περιφέρεια τη γενναία απόφαση για μη κρατικό ΑΕΙ»

Την πρότασή του για την ίδρυση μη κρατικού πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας επανέλαβε κατά τη διάρκεια του χθεσινού περ/κού συμβουλίου ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρέπει να γίνει πρωτοπόρος και να πάρει τη γενναία ιστορική απόφαση, ζητώντας από την κυβέρνηση να διευκολύνει νομοθετικά το εγχείρημα

«Η Περιφέρεια εχει το δικαίωμα να ξεκινήσει αυτήν την πρωτοβουλία και να ζητήσει από την πολιτεία να πάρει έναν νόμο που θα ρυθμίζει την ίδρυση και τη δημιουργία ΝΠΔΔ από περ/κές αυτοδιοικήσεις, με σκοπό τη λειτουργία ιδρυμάτων για την παροχή στο λαό μιας τριτοβάθμιας ανώτατης εκπαίδευσης. Αν θέλουμε να φτιάξουμε το Παν/μιο Δυτικής Ελλάδας, να αγωνιστούμε όλοι μαζί και ο καθένας ας τραβήξει τον δρόμο του σε αυτό το ζήτημα. Εγώ θα ήθελα ιδιαιτέρως από τη ΝΔ, που την πιστεύω και την εκφράζω στη Βουλή με την παρουσία μου, υπερασπίζομαι το κυβερνητικό της έργο, να επανεξετάσει το ζήτημα. Δεν μπορεί να θεωρείται ότι με το να κλείσουν δύο τμήματα στην Ηλεία από τα 430, εκ των οποίων τα 186 είχαν βάση κάτω από 10. Δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι υποστηρίζουμε έναν μεταρρυθμιστικό λαϊκισμό», τόνισε και εξήρε την πρόθεση του περ/ρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτ. Φαρμάκη να αναθεωρήσει τις αρχικές αποφάσεις του για τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Συγχαίρω τον περ/ρχη γιατί είχε το σθένος και τη γενναιότητα, διαχειριζόμενος έναν περιφερειακό προϋπολογισμό που έχει κεφάλαια και πόρους που αφορούν και τις τρεις περιφέρειες, συναισθάνθηκε την ευθύνη που έχει να μη χρησιμοποιεί και να μην επιχορηγεί αυτόν τον προϋπολογισμό για να ενισχύει ένα Παν/μιο που είναι των Πατρών.  Ας το ενισχύσει ο δήμος Πατρών (…) Αυτό το Πανεπιστήμιο Πατρών πραγματικά θα πρέπει να ξαναγεννηθεί και να αναβαπτιστεί μέσα στον ορθό λόγο, γιατί ήδη έχει απολέσει κάθε σχέση με τον ορθολογισμό. Λυπάμαι που η υπουργός ακολουθεί τις προτάσεις του, όταν αυτές είναι βεβαρημένης αξιοπιστίας γιατί τις έχουν μολύνει με τις παρεμβάσεις τους διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι αντί να βοηθήσουν να αποκτήσουμε σύγχρονα παν/μια στην Ελλάδα, όπου οι καθηγητές δε θα κάνουν δουλίτσες και δε θα ασχολούνται με το να μαζεύουν προγράμματα αλλά με την έρευνα και τον επιστημονικό διάλογο, και την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ της κοινωνίας και του πανεπιστημίου», ανέφερε.

Ακολούθως ο Ηλείος βουλευτής ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η Ηλεία αξίζει περισσότερα κι όχι να μένει χωρίς ΑΕΙ.

«Λυπάμαι γιατί ενώ όλοι οι νομοί διαθέτουν τμήματα πανεπιστημίου, ο μόνος νομός στην Ελλάδα που με βάση αυτή τη μεταρρυθμιστική και προοδευτική αντίληψη, που δεν έχει καμία ουσία και ωφέλεια για τον διάλογο που πρέπει να κάνουμε για το μέλλον του ελληνικού πανεπιστημίου, αυτή η ανούσια συζήτηση στερεί από την Ηλεία δύο πανεπιστημιακές σχολές που είναι απολύτως εναρμονισμένες με τις πολιτισμικές, ιστορικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, όπως ακριβώς ορίζει ο εν ισχύ νόμος για να ιδρυθεί ένα παν/μιο. Και αυτοί ακριβώς οι λόγοι επιβάλλουν να υπάρχει στην Ηλεία Σχολή Πολιτισμικών Σπουδών και Ιστορίας & Αρχαιολογίας, γιατί από το 1875 γίνονται συνεχώς ανασκαφές στην Αρχ. Ολυμπία από τη Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή, και ειναι βέβαιο ότι οι φοιτητές της Αρχαιολογίας έχουν να πάρουν και να δώσουν πολλά. Αυτή είναι η έννοια του παν/μου, να βρίσκεται σε μια σχέση με την κοινωνία, που την τροφοδοτεί ένα πολιτισμικό απόθεμα που έρχεται από τα βάθη των αιώνων, κάποιοι θέλουν να τη στερήσουν στο όνομα του να ακολουθήσουν τις οδηγίες κάποιων δημοσιογράφων, ένας εκ των οποίων με εμφάνισε ως υπερασπιστή των καρπουζιών της Αμαλιάδας, για να ευτελίσει τον λόγο μου και να με παρουσάσει ως τοπικιστή. Σας καλώ για μια επανάσταση της λογικής απέναντι σε όλους αυτούς τους παραλογισμούς.[/vc_column_text][vc_single_image image=”96019″ img_size=”full”][vc_column_text]Πυρά κατά ριπάς από Λυμπέρη

Ο δήμαρχος Ήλιδας,  Γιάννης Λυμπέρης, καταφέρθηκε εναντίον του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού, και εναντίον του Αιτωλοακαρνάνα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Βαρεμένο, καταλογίζοντάς τους πελατειακό τοπικισμό.

«Τι να πουμε εμείς ως Ηλείοι στην κυβέρνηση, που για άλλη μια φορά εξαντλεί τη μεγάλη μεταρρύθμιση της παιδείας, που θα αναγεννήσει το γένος με το κλείσιμο δύο τμημάτων της Ηλείας από τα 430. Τι να πούμε σε αυτές τις αντεγκλήσεις με τις χθεσινές αρχές, όταν ο νόμος Γαβρόγλου καταργούσε το ΤΕΙ Γεωπονίας. Όλη αυτή η αντιμετώπιση και μελέτη της παιδείας εξαντλείται σε κάποια πρόσωπα, ούτε καν σε κόμματα. Είπα ευθαρσώς στον κ. Τσίπρα ότι η σημερινή μεγάλη μεταρύθμιση που καταργεί τη Γεωπονία Αμαλιάδας ακολουθεί τη μεγάλη μεταρρύθμιση που έκανε ο νόμος Γαβρόγλου και ήταν επιθυμία του βουλευτή κ. Βαρεμένου. Η δίκη έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, η εκτέλεση γίνεται με τη σημερινή κυβέρνηση και έχει το όνομα του κ. Λιβανού, με τις συνεννοήσεις που έγιναν από πέρυσι με τον πρύτανη του Παν/μίουΠελ/σου; Η ανερυθρίαστη και στυγνή εκτέλεση, να κλείσει πριν δοκιμαστεί μόνο αυτό το τμήμα σε όλη την επικράτεια, δείχνει πόσο ρουσφετολόγικό και πελατειακό είναι το σύστημα της χώρας»[/vc_column_text][vc_single_image image=”124482″ img_size=”full”][vc_column_text]Κριτική από Γεωργιόπουλο

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, επικαλούμενος την έννοια της μεταρρύθμισης όπως την όρισε ο συγγραφέας Αλέξης Δημαράς, τόνισε ότι τόσο το σχέδιο Αθηνά όσο και ο νόμος Γαβρόγλου κάθε άλλο παρά μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα είχαν και εξέφρασε τις ενστάσεις για το γενικότερο πνεύμα των αποφάσεων.

«Όποιος είχε μπάρμπα στην Κορώνη, έπαιρνε τμήμα. Και αυτό ονομάστηκε μεταρρύθμιση. Δεν με κάλεσε ποτέ κανένας όσο ήμουν αντιπερ/ρχης Ηλείας για να ζητήσει την άποψη του θεσμού της Περιφέρειας. Διαχρονικά για το εθνικό κεφάλαιο της Ολυμπίας και την ανάπτυξη και προβολή αυτού του τόπου, σχεδίασε πότε κάποιος κάτι για αυτό; Στο διά ταύτα, δεν υπάρχει στο χάρτη. Η Ολυμπία δεν έχει τίποτα, ούτε ένα Ινστιτούτο. Η “μεταρρύθμιση” ξεκινά πιλοτικά, τροχιοδεικτικά από την Ηλεία. Αν παλεύουν οι δήμαρχοι για να μην καταργηθούν με ΠΔ η Μουσειολογία και η Γεωπονία, ειναι για να κρατηθεί κατι ζωντανό και να μην ξαναχτίσουμε από το μηδέν από τον Σεπτέμβριο. Δεν βαυκαλιζόμαστε οτι θα μας προσφέρουν ούτε τα ελάχιστα. Δεν μπορεί να κρίνονται όλα στη βάση του οικονομισμού, που έχει γίνει πλέον δόγμα. Το ζήτημα είναι να δούμε αν γύρω από την Ολυμπία μπορεί να στηριχτεί όλη η Ηλεία σε μια πρόταση. Θα μπορούσε να ειναι με την επεξεργασία του Τζαβάρα για μη κρατικά πανεπιστήμια ή για μια σχολή πολιτισμικών σπουδών που ακουμπά και τον Πύργο και την Ήλιδα», τόνισε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”120967″ img_size=”full”][vc_column_text]Διπλή επίθεση από Γιαννόπουλο

Ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στις συναντήσεις και στις επαφές που είχε όλο αυτό το διάστημα με τους τοπικούς φορείς του νομού και τους δημάρχους, καθώς και με το Παν/μιο Πατρών, για να αποτραπεί η κατάργηση των τμημάτων της Ηλείας, καθώς και στην επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό με τις υπογραφές των βουλευτών, αφήνοντας αιχμές προς το Παν/μιο Πατρών και προς την παράταξη Κατσιφάρα για τη στάση προς το ίδρυμα και προς την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Δεν σταμάτησαν οι πρωτοβουλίες γιατί δεν ήταν μονο για το θεαθήναι, όπως θέλει να το παρουσιάσει ο κ.Κατσιφάρας. Εκφράσαμε με τον πιο ξεκάθαρο και εμφατικό τρόπο την εναντίωσή μας στην απόφαση της υπουργού Παιδείας. Σημασία όμως δεν έχει μόνο η συμμετοχή αλλά και η έκφραση αυτής της αντίδρασης, για αυτό σας παραπέμπω στις δηλώσεις που κατά καιρούς έχω κάνει και μπορείτε να διαπιστώσετε αν έχω κρυφτεί ή αν έχω μπει στη διαδικασία να υπερασπιστὠ την κυβέρνηση. Αυτό που μας ενδιαφέρει όλους ως περ/κη αρχή είναι ο τόπος μας. Για αυτόν αγωνιζόμαστε και πασχίζουμε. Γιατί κανένας από σας δεν αναφέρεται στον νόμο Γαβρόγλου; Ποιο νομοθέτημα έδωσε τη δυνατότητα στο Παν/μιο Πατρών να προκαθορίζει γεγονότα και καταστάσεις; Ο κ. Γαβρόγλου άνοιξε τον δρόμο. Γιατί δεν λέτε κάτι για το Παν/μιο Πατρών;», τόνισε μεταξύ άλλων.[/vc_column_text][vc_single_image image=”136306″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο δήμος Πύργου συνεχίζει τον αγώνα

Το δήμο Πύργου εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Παπαδημητρίου που τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Εμείς, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτή την απόφαση και το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να καταθέσουμε τα όπλα. Έχουμε ξεκινήσει τόσο σαν Δήμος όσο και σε συνεργασία με το Συμβούλιο Αιρετών έναν δύσκολο αλλά επίμονο αγώνα που θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia