Ν. Φαρμάκης: «Ξεκίνησε με ένα τηλέφωνο και φτάσαμε να μαζευτούν 100.000 ελαιόδεντρα»
- Σήμερα στο Ζάππειο η ανασύσταση των ελαιώνων στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας από το ίδρυμα Arete Fund των ΗΠΑ και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο
Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr
«Μια γη, μια οικογένεια» είναι το σύνθημα του ζεύγους Στιβ και Νταϊάν Ντε Λετ, ιδρυτών του ιδρύματος «AreteFund», που, ευαισθητοποιημένοι από το μέγεθος της καταστροφικής πυρκαγιάς του Αυγούστου, ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα της Περιφερειακής Αρχής για τη στήριξη της προσπάθειας ανασυγκρότησης της Ηλείας. Σήμερα, Τρίτη, θα μιλήσουν για όλες τις παραμέτρους του διεθνούς αυτού εγχειρήματος στο Ζάππειο οι εκπρόσωποι των δωρητών του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Arete Fund της Καλιφόρνια, ο επίτιμος πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδη, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής συντονισμού του έργου αυτού, ο Δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας, Γεώργιος Γεωργιόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης καθώς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Ελλάδας, Στέλιος Πέτσας.
Πως ξεκίνησε όμως όλη αυτή η προσπάθεια για να φτάσουμε στην σημερινή μέρα;
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, θυμάται όλα όσα έζησε στις πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Ηλεία αλλά και πως τις δύσκολες εκείνες στιγμές ο φόβος του, τον οδήγησε στο να ζητήσει βοήθεια για την αποκατάσταση της περιοχής.
«Η περίοδος αυτή είναι από τις δύσκολες προσωπικά στιγμές στη ζωή μου. Φοβήθηκα. Φοβήθηκα πολύ. Άνθρωπος είμαι… είναι άλλο να το λες και άλλο να το βλέπεις και να το ζεις. Όταν φοβήθηκα λοιπόν ζήτησα βοήθεια, όπως κάνει κάθε ένας που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Πέρα του τι δουλειά μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το συμπολίτη μας, νιώθεις κάποια στιγμή ότι σε ξεπερνάει. Ζήτησα βοήθεια από ανθρώπους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, απευθύνθηκα σε ανθρώπους που θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν ευρύτερες οικονομικές δυνάμεις πάνω στην ανάγκη που υπήρχε και υπάρχει, αποκατάστασης του φυτικού κεφαλαίου της περιοχής, δηλαδή τις ελιές μας. Δόξα το θεό βρέθηκε ανταπόκριση, ο Γιάννος Γραμματίδης που είναι προσωπικός μου φίλος και είναι επίτιμος πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κινητοποίησε δυνάμεις και το ίδρυμα Arête Fund του ζεύγους Steve και Dianne de Laet, στην Αμερική» τόνισε και πρόσθεσε πως «ξεκίνησε μια διαδικασία και αυτό ήταν το συγκλονιστικό και όπως μου είπε η Νταϊάν τηλεφωνικά και θα ακουστεί ποιητικό, «αυτά τα καντηλάκια που φαίνονταν τα βράδια στην καμένη περιοχή, σκέψου τα σαν φρυκτωρίες παλιότερες», αυτό λειτούργησε σαν ένα κύμα αλληλεγγύης προς τα έξω και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε, την Τρίτη στο Ζάππειο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. Και είναι συγκλονιστικό, από ένα τηλέφωνο ξεκίνησε και φτάσαμε αυτή τη στιγμή να έχουν μαζευτεί πάνω από 100.000 ελαιόδεντρα, τα οποία με τη συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας θα ωφεληθούν με πρωτοβουλία φυσικά των ιδιωτών όσοι ωφεληθούν».
Ο κ. Φαρμάκης, επισήμανε ότι πρόκειται για μια πολύ αξιέπαινη προσπάθεια, για τον ίδιο «συγκλονιστική», για την οποία βέβαια βοήθησε και η πολιτεία που μόλις πρόσφατα με υπουργική απόφαση, αίρει την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ για τη συγκεκριμένη δωρεά, διευκολύνοντας την υλοποίηση της. «Εξάλλου το κόστος αυτό σημαίνει περισσότερες ελιές για την Αρχαία Ολυμπία. Υπό αυτή την έννοια νομίζω ότι κάτι ακόμα σημαντικό έγινε έστω και σε επίπεδο συνεργασίας τοπικής αυτοδιοίκησης και κυρίως ιδιωτών οι οποίοι εντέλει θα δείξουν πόσο σημαντικό είναι αυτό που εκπροσωπούμε και σε αυτό στο οποίο ζούμε και δεν το έχουμε καταλάβει. Και αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό. Άνθρωποι από την άλλη πλευρά του πλανήτη που δεν έχουν καμία σχέση με τον τόπο μας, πόσο τους συγκίνησε … Φροντίσαμε και δεν έχουμε καμία εμπλοκή ,είπαμε θέλουμε μόνο βοήθεια. Να δώσουν την αγάπη τους άμεσα και φυσικά να βοηθήσουν τον τόπο μας. Και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς, θα τους μάθω εν συνόλω, αξίζει τιμή σε αυτούς που εισφέρουν για τον τόπο μας και θα έχουν τη δέουσα τιμή και από εμάς αλλά και για την κοινωνία την ίδια».