FOLLOW US: facebook twitter

«Ν’ αλλάξουμε το “κάθε φέτος και χειρότερα”»

Ημερομηνία: 23-01-2023 | Συντάκτης:

Του Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά με ακλόνητη αγωνιστική αισιοδοξία ότι ο λαός μας μπορεί, αν πιστέψει στο δίκιο και τη δύναμή του, ν’ αλλάξει το “κάθε φέτος και χειρότερα”…

              Και πρέπει ν’ αλλάξει, γιατί το 2023 έρχεται με ανοικτές όλες τις πληγές που άφησε στα δικαιώματα του λαού η χρονιά που φεύγει. Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα βλέπουν το κύμα της ακρίβειας να εξανεμίζει το εισόδημά τους στις πρώτες δυο εβδομάδες του μήνα. Παρακαλούν “να αργήσουν τα κρύα” για να μην είναι τα σπίτια τους – ψυγεία, όσα δεν κινδυνεύουν από τα νύχια των funds και των τραπεζών. Ταυτόχρονα, η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, 3 χρόνια μετά από την εμφάνιση της πανδημίας, είναι ακόμα χειρότερη, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια. Το ίδιο συμβαίνει και με την Παιδεία, που την ακριβοπληρώνει η λαϊκή οικογένεια. Οι βιοπαλαιστές αγρότες -ιδιαίτερα οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας- παλεύουν για την επιβίωσή τους, καθώς το προϊόν τους έχει μετατραπεί σε “είδος υπό εξαφάνιση” για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων, με την κυβέρνηση να μην λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη στήριξή τους.

              Μαζί μ’ αυτά, ανοικτό παραμένει και το μέτωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, στον οποίο όλο και βαθαίνει η εμπλοκή της Ελλάδας με την πολιτική του “σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ”, που ακολουθούν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις. Εμπλοκή που στην περιοχή της Ηλείας αποτυπώνεται με την χρησιμοποίηση της Ανδραβίδας για ΝΑΤΟϊκές και άλλες ασκήσεις, πραγματικές “πρόβες πολέμου”, αλλά και της βάσης στον Άραξο, στην Αχαΐα, που προετοιμάζεται ακόμα για την υποδοχή πυρηνικών όπλων!

              Το 2023, όμως, μπορεί και πρέπει να είναι έτος αγωνιστικής ανάτασης. Αυτή είναι η “πρόκληση” από την σκοπιά των συμφερόντων του λαού, για την υπεράσπιση του εισοδήματός του, για κατάργηση των φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, με αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, ενάντια στους πλειστηριασμούς. Για σύγχρονη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, ενάντια στην παραπέρα εμπορευματοποίησή τους. Για απεμπλοκή απ’ όλους τους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Μόνο ο οργανωμένος λαός, σε συμπόρευση κι εμπιστοσύνη με το ΚΚΕ, σε μαχητική αντιπαράθεση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, μπορεί να βάλει φρένο στα χειρότερα που έρχονται για τους πολλούς, για τα κέρδη και την εξουσία των λίγων.

              Το 2023 θα είναι, επίσης, και έτος εκλογών κι όσο αυτές πλησιάζουν, θα δυναμώνουν -όπως γίνεται πάντα- και τα κάλπικα διλήμματα, οι υποσχέσεις, ακόμα και οι εκβιασμοί. Θα δυναμώνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, που δεν αφορούν βέβαια την ουσία της πολιτικής τους, αλλά το ποιος και με ποιον συνεταίρο θα καθίσει στην καρέκλα της εξουσίας. Η ουσία, όμως, της πολιτικής της όποιας αστικής κυβέρνησης είναι δεδομένη, καθορίζεται από τις δεσμεύσεις που έχουν όλοι τους απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, στην πολιτική της ΕΕ της διαφθοράς και των σκανδάλων, αλλά και τα μνημόνια διαρκείας που πληρώνουν συνεχώς οι εργαζόμενοι. Καθορίζεται, επίσης, από τις δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, δίνοντας γη και ύδωρ για τους επικίνδυνους πολεμικούς τους σχεδιασμούς. Όλα αυτά είναι, άλλωστε, το κοινό τους κυβερνητικό πρόγραμμα.

              Όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ, τόσο πιο μεγάλες δυσκολίες θα έχει η οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση να επιτίθεται ενάντια στο λαϊκό εισόδημα, στα λαϊκά δικαιώματα. Γιατί το ΚΚΕ είναι μαχητική δύναμη αξιοπιστίας και συνέπειας,  πάντα στο πλευρό των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, το μόνο κόμμα που δεν έχει δεσμεύσεις απέναντι στην άρχουσα τάξη, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

              Το 2023, λοιπόν, να μετρήσουμε μαζί νέα βήματα στον δρόμο της ανατροπής, για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων, απαιτώντας να ζήσει αυτός και τα παιδιά του σύμφωνα με τις σύγχρονες δυνατότητες της εποχής, με τον ίδιο κυρίαρχο του πλούτου που παράγει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος