FOLLOW US: facebook twitter

«Το 2023 ξεκινά με προκλήσεις, όμως ο ελληνικός τουρισμός έχει αποδείξει ότι μπορεί να τις υπερβεί»

Ημερομηνία: 23-01-2023 | Συντάκτης:

*Της Σοφίας Ζαχαράκη, υφυπουργού Τουρισμού

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι το 2023 ξημερώνει με μεγάλες προκλήσεις σε πολλά επίπεδα για τη χώρα. Και φυσικά ο τουρισμός δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση. Φέτος κληρονομούμε τις κρίσεις που προστέθηκαν το 2022, και κυρίως τις δίδυμες κρίσεις του πληθωρισμού και της ενέργειας που επιδεινώθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σχεδόν ένα χρόνο πριν. Όμως αν κάτι διδαχτήκαμε από το 2022 είναι ότι ειδικά ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να υπερβεί κάθε πρόκληση.

 Με σχέδιο και επιμονή, ο ελληνικός τουρισμός κατάφερε πέρυσι όχι απλά να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των κρίσεων αυτών, αλλά να φτάσει σε τουριστικά έσοδα το ιστορικό ρεκόρ του 2019, πριν από την πανδημική κρίση. Και το επίτευγμα δεν ήταν μόνο ποσοτικό. Συντελέσθηκε και ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού με επέκταση της τουριστικής περιόδου αύξηση της μέσης δαπάνης ανά επισκέπτη, και διάχυση της τουριστικής κίνησης στο σύνολο της χώρας.

Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσουμε και τη νέα χρονιά, όποια πρόκληση κι αν βρούμε μπροστά μας. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Ως Υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζουμε τη μελλοντική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού πάνω σε τρεις άξονες: ποιότητα-ισορροπία-βιωσιμότητα. Και ο ιδανικός τρόπος να υπηρετηθούν αυτές οι τρεις αρχές είναι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Είναι μορφές όπως ο γαστρονομικός ο αγροτουρισμός ο οινοτουρισμός, ο ορεινός και χειμερινό, ο καταδυτικός, ο θρησκευτικός και ο τουρισμός ευεξίας, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο εθνικό σχέδιο δράσης για τον τουρισμό το 2023.

Σε αυτή την προσπάθεια, ιδιαίτερης σημασίας είναι ο ρόλος που έχει να παίξει η Ηλεία. Ως ένας τόπος που μπορεί να συνδυάσει εξαιρετικής ποιότητας τουρισμό «ήλιου και θάλασσας» με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, η Ηλεία μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πρότυπο ποιοτικής και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκο Κοροβέση,για την υλοποίηση των φιλοδοξών δράσεων που προωθεί, όπως, μεταξύ, άλλων το εμβληματικό Olympian Land, αλλά την προσπάθεια ανάδειξης της τοπικής γαστρονομίας, αλλά του αθλητικού τουρισμού. Σε αυτή την προσπάθεια οι δήμοι είναι βέβαια ένας απαραίτητος κρίκος για να πετύχουμε το στόχο της ισόρροπης ανάπτυξης στον τουρισμό της χώρας μας.

Και φυσικά, πέραν της προσέλκυσης επισκεπτών από το εξωτερικό, ποτέ δεν ξεχνάμε την ανάγκη στήριξης του δικαιώματος των συμπολιτών μας σε διακοπές. Γι’ αυτό και φέτος  υλοποιούμε  το νέο και αναβαθμισμένο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» για πρώτη φορά με ψηφιακή κάρτα και επιδότηση διαμονής 150-200 € σε κάθε προορισμό της χώρας. Αυτό το μήνα μάλιστα θα προστεθούν άλλες 125.000 δικαιούχοι, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό στους 400.000.

Το 2022 σε μία δύσκολη χρονιά, η ελληνική οικονομία ξεπέρασε τις προσδοκίες. Από παραδοσιακός ουραγός στην ΕΕ, η Ελλάδα έχει πλέον εξελιχθεί σε σταθερό πρωτοπόρο στην ανάπτυξη, στην προσέλκυση επενδύσεων, στη μείωση της ανεργίας, στην στήριξη των πολιτών απέναντι στις κρίσεις. Στυλοβάτης όλων όσων πετύχαμε ως χώρα, είναι και θα είναι ο ελληνικός τουρισμός. Και το 2023 είμαστε έτοιμοι σε συνεχή συνεργασία με τον κόσμο του ελληνικού τουρισμού να χτίσουμε πάνω στην περσινή επιτυχία, να υπερβούμε κάθε εμπόδιο και να οδηγήσουμε τον ελληνικό τουρισμό ακόμα πιο ψηλά, όπως του αξίζει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος