FOLLOW US: facebook twitter

MSC Cruises: Επανεκκίνηση στη Μεσόγειο από την 1η Αυγούστου

Ημερομηνία: 09-07-2020 | Συντάκτης:

-Ερωτηματικά για τον βαθμό ετοιμότητας του Κατακόλου και των άλλων λιμανιών κρουαζιέρας για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων

H εταιρία κρουαζιέρας MSC Cruises προτίθεται να ξεκινήσει και πάλι δρομολόγια στη Μεσόγειο από την 1η Αυγούστου, με την προϋπόθεση ότι θα δοθεί το πράσινο φως από τις σχετικές ευρωπαϊκές χώρες για κρουαζιέρες, ενώ αντιστοίχως οι κρουαζιέρες της MSC στη Βόρεια Ευρώπη ακυρώνονται για αυτή τη σεζόν.

Η εταιρία προγραμματίζει δρομολόγια κρουαζιέρας στην ανατολική και δυτική Μεσόγειο τον Αύγουστο και στα δρομολόγιά της ως τώρα το Κατάκολο με προορισμό την Αρχαία Ολυμπία βρισκόταν πάντα μέσα στα λιμάνια προτεραιότητας της κρουαζιέρας της.  Η τελική ωστόσο απόφαση θα εξαρτηθεί από την έγκριση των νέων πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας. Τα πρωτόκολλα της MSC βασίζονται στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, οι οποίες εναπόκειται στην έγκριση των μεμονωμένων κρατών-μελών της ΕΕ. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τις ερχόμενες ημέρες, η εταιρία προσδοκά ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου θα είναι σε θέση να ανακοινώσει ποια δρομολόγια θα διεξαχθούν και με ποια πλοία στην περιοχή της Μεσογείου, οπότε μένει και να δούμε αν μεσα στις κρουαζιέρες που θα προγραμματίσει βρίσκεται και το Κατάκολο.

Ωστόσο , με βάση το παραπάνω δημοσίευμα για την  MCS  αλλά και εταιριών κρουαζιέρας που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν δοκιμαστικά ταξίδια τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο με προσεγγίσεις σε Κατάκολο, Μύκονο, Πειραιά και Κέρκυρα, η ιστοσελίδα newmoney.gr θέτει το εύλογο ερώτημα κάτα πόσο είναι έτοιμα τα λιμάνια της κρουαζιέρας για να λειτουργήσουν με την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτόκολλών. Βεβαίως, οι περισσότερες εταιρίες για Αύγουστο και Σεπτέμβρη έχουν ακυρώσει τις αφίξεις τους και σχεδιάζουν  πλεον το 2021, καθώς τα όσα επικρατούν παγκοσμίως με την πανδημία του κορωνοϊού, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Όπως επισημαίνουν στο newmoney.gr επαΐοντες της κρουαζιέρας “το θέμα που ανακύπτει είναι κατά πόσο αυτά τα λιμάνια έχουν τις κατάλληλες υποδομές, οργάνωση και προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού ασφαλείας για την εφαρμογή και τήρηση των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων που αναμένονται αλλά και των μέτρων ασφαλείας. Κατά περίπτωση και αν χρειάζονται θα πρέπει να γίνουν σημαντικές επιχειρησιακές, λειτουργικές και υγειονομικές παρεμβάσεις που θα απαιτήσουν ιδιαίτερη τεχνογνωσία, συντονισμός και γρήγορη λήψη αποφάσεων, μαζί με χρηματοδότηση “fast track” ώστε να είμαστε έτοιμη ως χώρα να υποδεχθούμε ξανά τα κρουαζιερόπλοια” και προσθέτουν:

“Πόσο έτοιμο είναι για παράδειγμα το Κατάκολο, σαν πρώτο λιμάνι προσέγγισης, για τη διαχείριση της φόρμας εντοπισμού επιβατών (PLF) που υποχρεωτικά θα παραδώσει το πλήρωμα του πλοίου, τη λήψη δειγμάτων από το περ. 3% των επιβατών, όπως προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα αλλά και την τήρηση της τάξης, ροών διαχωρισμού επιβατών, ελέγχους ασφαλείας για όλα τα συναφή, με εκπαιδευμένο προσωπικό ασφαλείας; Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα τέσσερα λιμάνια υποδοχής όταν θα κληθούν να εξυπηρετήσουν κρουαζιερόπλοια”.

Βεβαίως το Υπουργείο Υγείας έχει ανακοινωσει ότι στο λιμάνι Κατακόλου θα γίνουν – όταν με το καλό πιάσει λιμάνι κάποιο κρουαζιερόπλοιο- 504 τεστ κορονοϊού, ωστόσο όλο αυτό θέλει μια οργάνωση από τις τοπικές αρχές, το δήμο, το Λιμενικό Ταμείο, το Λιμαναρχείο και τον ΕΟΔΥ, αλλά ακόμα πρόγραμμα αφίξεων επίσημο δεν υπάρχει, οπότε όλα αυτά είναι σχέδια επί χάρτου. Η προετοιμασία όμως στα λιμάνια κρουαζιέρας θα πρέπει να γίνει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος