Φορολογικό Νομοσχέδιο – Μπάχαλο με τα ενοίκια και το αφορολόγητο: Δεν θα προσμετρώνται τελικά στο 30%
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”99487″ img_size=”full”][vc_column_text]Τα «πάνω – κάτω» ήρθαν εντός 12ώρου αναφορικά με το ζήτημα της προσμέτρησης ή μη των δαπανών ενοικίου στο αφορολόγητο.
Πιο συγκεκριμένα μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικουρας ανακοίνωσε ότι τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, προκειμένου να ψηφιστεί στη βουλή ως το τέλος του μήνα.
Παράλληλα ο υπουργός προανήγγειλε ότι οι δαπάνες για ενοίκια θα συνυπολογίζοναι για την κάλυψη του ορίου 30% των ηλεκτρονικών δαπανών επί του εισοδήματος από το 2020 για να «χτειστεί» το αφορολόγητο και ότι στην περίπτωση που οι δαπάνες τις οποίες θα δηλώνει ένας φορολογούμενος είναι κάτω από το όριο του 30%, επί της διαφοράς θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22%.
Πριν όμως περάσουν καλά καλά δώδεκα ώρες από τις δηλώσεις του υπουργού, τόσο ο υφυπουργός Θ. Σκυλακακης, όσο και πηγές από το υπουργείο Οικονομικών διέψευσαν ότι θα ισχύσει κάτι τέτοιο. Ξεκαθάρισαν, δηλαδή, ότι οι δαπάνες των ενοικίων δεν θα προσμετρώνται στο αφορολόγητο.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι αν προχωρούσε μια τέτοια ρύθμιση σχεδόν η μισή Ελλάδα, που είναι σε μισθωμένη κατοικία, θα έπιανε απ’ ευθείας το όριο. Επιπλέον, οι πηγές του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν πως υπάρχουν και τεχνικά εμπόδια καθώς το σύστημα δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον τύπο της πληρωμής (ενοίκιο).
Πρόστιμο σε όσους δεν πιάσουν το φορολογικό όριο του 30%
Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο όσοι δεν έχουν κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές που να είναι ίσες με το 30% του εισοδήματός τους, τότε θα καλούνται να πληρώνουν πρόστιμο, το οποίο θα υπολογίζεται από το 22% της διαφοράς.
Δηλαδή, αν κάποιος πρέπει να έχει συναλλαγές αξίας 3.000 ευρώ κι έχει κάνει μόλις 2.000 ευρώ, τότε θα του επιβάλλεται πρόστιμο 220 ευρώ (1.000 x 22%).
Ο υπουργός υποστήριξε επίσης πως όσοι φορολογούμενοι έχουν εισόδημα έως 8.500 ευρώ θα δουν μείωση του φόρου κατά 20%, ενώ για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ η φορολογική ελάφρυνση θα κυμανθεί σε μονοψήφιο ποσοστό. Για τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για τις μεσαίες η φορολογική ελάφρυνση θα ανέρχεται σε 41%.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, σε αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα εξής μέτρα:
-Η μείωση από το 22% στο 9% του χαμηλού συντελεστή φορολογίας για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Για το τμήμα του εισοδήματος από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής θα είναι 22%. Όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος θα μειωθούν κατά μία εκατοστιαία μονάδα.
-Η μετάταξη στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% από το 24% για τα κράνη ασφαλείας, τα παιδικά καθίσματα και βρεφικά είδη.
-Η μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών για επιχειρήσεις στο 24% από 28%, καθώς και η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων που θα διανεμηθούν το 2020 από το 10% στο 5%.
-Η αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ για όλα τα νεόδμητα ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια από το 2006 καθώς και η αναστολή του φόρου υπεραξίας για αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
-Η έκπτωση 40% της δαπάνης για εργασίες επισκευής ακινήτων από το φόρο εισοδήματος.
-Η θέσπιση πάγιας ρύθμισης των οφειλών των φορολογούμενων προς την εφορία σε 24 έως 48 δόσεις, Θα προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα οποία θα καθορίζεται το ύψος της δόσης. Το επιτόκιο της ρύθμισης δεν θα είναι σταθερό.
-Η θέσπιση κινήτρων για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ενώ θα προβλέπονται υπερεκπτώσεις φόρου για δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης από επιχειρήσεις, όπως η ηλεκτροκίνηση.
-Ειδικό καθεστώς κινήτρων για όσους έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Εξετάζεται το μοντέλο της Ιταλίας, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.
-Η μείωση στο 10% του φόρου στους αγροτικούς συνεταιρισμούς.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]