FOLLOW US: facebook twitter

Ευθ. Μπακογιάννης στην «Πρωινή»: «Με στοχευμένη παρέμβαση αναδεικνύουμε το παραλιακό μέτωπο της Ηλείας»

Ημερομηνία: 30-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”138641″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Ο Ηλείος γγ Περιβάλλοντος, Ευθ. Μπακογιάννης μιλάει στην «Πρωινή» για τον Ειδικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό
-Ριζικές αλλαγές και νέο μοντέλο τουριστικής και αγροτικής ανάπτυξης, δήλωσε ο βουλευτής Ανδρ. Νικολακόπουλος

[/vc_column_text][vc_column_text]Η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Ηλείας μέσα από τη βελτιωμένη σύνδεσή του με την ενδοχώρα και τον καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης είναι ο βασικός στόχος του νέου Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, όπως δηλώνει σήμερα στην «Πρωινή» ο Ηλείος γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης.[/vc_column_text][vc_single_image image=”115794″ img_size=”full”][vc_column_text]Αναλύοντας τις θεμελιώδεις παρεμβάσεις που θα γίνουν προκειμένου να μπει μια τάξη στη σημερινή κατάσταση και να τερματιστεί η σημερινή –στα όρια του χάους- ασάφεια,  κ. Μπακογιάννης τονίζει πως η επόμενη μέρα της εφαρμογής του σχεδιασμού προοιωνίζεται αναπτυξιακή ώθηση για την Ηλεία.

«Με τον Ειδικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό επιδιώκουμε να αναδείξουμε και να προβάλουμε το παραλιακό μέτωπο της Ηλείας. Είναι μια περιοχή με σπάνια πλεονεκτήματα, που όμως μέχρι τώρα δεν είχε μελετηθεί και δεν είχε ενταχθεί σε κάποιον σχεδιασμό, για αυτό η ένταξή της αποτέλεσε προτεραιότητα. Μέσα από τον Ειδικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό θα καθοριστούν οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης και οι προστατευόμενες περιοχές, ενώ στη συνέχεια θα δρομολογηθούν έργα υποδομής και λοιπές παρεμβάσεις, για να βελτιωθεί η προσβασιμότητα στη θάλασσα και η σύνδεση του παραλιακού μετώπου με την ενδοχώρα», εξήγησε στην «Πρωινή» ο κ. Μπακογιάννης.

Παράλληλα, επισήμανε πως η θέσπιση σχεδιασμού θα διαμορφώσει συνθήκες προσέλκυσης δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, αφού πλέον θα είναι ρητά καθορισμένες οι επιτρεπόμενες ενέργειες ανά περιοχή.

«Είναι μεγάλο και σοβαρό το ζήτημα με τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης. Υπάρχουν σήμερα οικισμοί, κατασκευές πιθανόν αυθαίρετες, δημόσια και ιδιωτικά ακίνητα, περιοχές που χρήζουν περιβαλλοντικής προστασίας, που δεν υπάγονται σε εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο και το καθεστώς πρέπει να διασαφηνιστεί και να καθοριστεί στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Το κρίσιμο είναι να υπάρχει σχεδιασμός, διότι όταν παρέχεις τη λεγόμενη “ασφάλεια δικαίου” εκδηλώνεται ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν δασικές εκτάσεις που πρέπει να προστατευτούν και να αναδειχθούν, όπως και καλλιεργήσιμες εκτάσεις που πρέπει να ενταχθούν σε ένα συγκεκριμένο καθεστώς.

«Στόχος μας είναι το παραλιακό μέτωπο της Ηλείας να συνδυάσει την αναπτυξιακή προοπτική με την προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από τις παρεμβάσεις που σας ανέλυσα», σημείωσε.

Το σερί συναντήσεων και η πρωθυπουργική έγκριση

Η ένταξη του παραλιακού μετώπου της Ηλείας στη λίστα με τα δέκα πολεοδομικά σχέδια της χώρας που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, μόνο αυτονόητη δεν ήταν. Η πρωτοβουλία αναλήφθηκε από τον βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Νικολακόπουλο, ο οποίος συναντήθηκε επανειλημμένως, τόσο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος (Σκρέκα, Ταγαρά) όσο και με τον αναπλ. Υπουργό Οικονομικών και υπεύθυνο για το Σχέδιο Ανάκαμψης, Θεόδ. Σκυλακάκη, για να τους αναλύσει και να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα αναδιαμόρφωσης του παραλιακού μετώπου της Ηλείας.[/vc_column_text][vc_single_image image=”138640″ img_size=”full”][vc_column_text]Ωστόσο, η βασική προϋπόθεση ήταν η σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη χρηματοδότηση της παρέμβασης. Ο Ηλείος βουλευτής ανέλυσε συνοπτικά το ζήτημα στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση του με τον πρωθυπουργό τον περασμένο Φεβρουάριο, εκθέτοντάς του τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας παρέμβασης στην Ηλεία. Η απάντησή του ήταν θετική υπό την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης των επιστημόνων, για αυτό και ακολούθησαν οι συναντήσεις με τον, Ευθ. Μπακογιάννη. Η εντοπιότητα του Ηλείου γενικού γραμματέα, καθότι κατάγεται από την Αμαλιάδα, και η σαφής εικόνα που είχε εκ των προτέρων για την κατάσταση του παραλιακού μετώπου του νομού, συνετέλεσαν θετικά στην απόφαση χρηματοδότησης της παρέμβασης.

Οι πληροφορίες της «Πρωινής» αναφέρουν ότι η δημοπράτηση προσδιορίζεται στα τα τέλη Ιουλίου, με προϋπολογισμό περίπου 1,5 με 2 εκατ. ευρώ.[/vc_column_text][vc_single_image image=”92771″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο κ. Νικολακόπουλος με δήλωσή του στην «Πρωινή» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της παρέμβασης.

«Με την υλοποίηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην Ηλεία καθώς και των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και στους επτά δήμους του Νομού, δημιουργούνται πλέον συνθήκες πραγματικής, ουσιαστικής ανάπτυξης. Θα δοθεί η ευκαιρία για ριζικές αλλαγές και ο τόπος μας θα απεγκλωβιστεί από πολλές δεσμεύσεις που είχαν επιβάλει οι Ζ.Ο.Ε. Μιλάμε για ένα νέο μοντέλο εξέλιξης για ολόκληρο τον Νομό, που θα προσδίδει τουριστική και αγροτική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες του τόπου. Θα αναδειχθεί το παραλιακό μας μέτωπο και παράλληλα θα τακτοποιηθούν ανοιχτά μέχρι σήμερα θέματα με την εφαρμογή Πολεοδομικού Σχεδίου. Με δεδομένο ότι θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θέτει συγκεκριμένες χρονικές προϋποθέσεις, αισιοδοξούμε ότι όλα θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα», τόνισε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


1 Σχόλια για "Ευθ. Μπακογιάννης στην «Πρωινή»: «Με στοχευμένη παρέμβαση αναδεικνύουμε το παραλιακό μέτωπο της Ηλείας»"

  1. Ο/Η Μαρια Κων Καρβουνιαρη Θεωνα. λέει:

    Ευχομασθε να τακτοποιηθει οριστικα.
    Να λυθουν προβληματα χρονων, προς οφελος ολων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot