FOLLOW US: facebook twitter

Αργεί η κανονικότητα στην οινοποιία ένεκα τουρισμού και εστίασης – Με τη… σταγόνα η ανάκαμψη

Ημερομηνία: 30-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Οικονομία
-Τι δηλώνουν στην «Πρωινή» οι Ηλείοι οινοποιοί

Το αίσθημα της αβεβαιότητας επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών οίνου της Ηλείας, καθώς η άρση της καραντίνας και η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας δεν συνοδεύτηκε από ισχυρή απορρόφηση της διαθέσιμης παραγωγής. Τόσο ο τουρισμός όσο και η εστίαση, τομείς άρρηκτα δεμένοι με το κρασί, δεν δείχνουν τάση γρήγορης ανάκαμψης, δημιουργώντας προβληματισμό στους οινοποιούς.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Ο ιδιοκτήτης του Κτήματος Μερκούρη, Χρήστος Κανελλακόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η επιστροφή στην ομαλότητα και στα προ πανδημίας επίπεδα είναι ακόμα μακριά, τονίζοντας ότι η πανδημία προκάλεσε οικονομική ζημιά που αγγίζει το 40%.

«Δυστυχώς, γρήγορα έγινε το κακόκαι δύσκολα θα έρθει το καλό. Θα κάνουμε καιρό να συνέλθουμε. Το ελληνικό κρασί δέχθηκε ισχυρό χτύπημα, αφού τίποτα δεν έμεινε ανεπηρέαστο. Οι εξαγωγές μειώθηκαν, ο τουρισμός δεν έχει ανακάμψει για να απορροφήσει την παραγωγή που απορρόφησε το 2019, ενώ στην εστίαση βλέπουμε ότι τα εστιατόρια έχουν στραφεί στο χύμα κρασί, το οποίο φυσικά υπολείπεται σε ποιότητα του εμφιαλωμένου. Όμως καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει αβεβαιότητας και ότι ο κόσμος δεν έχει να διαθέσει τόσα πολλά χρήματα. Η πτώση έφτασε το 40%. Το κράτος βλέπει γρήγορη ανάκαμψη, αρκετοί πολίτες τη βλέπουν πολύ αργότερα, εγώ πιστεύω πως είμαστε κάπου στη μέση. Σταδιακά θα επανακάμψουμε αλλά με αναδιάταξη του χάρτη της οινοποιίας και του εμπορίου. Πιθανόν να έχουμε νέους παίκτες ή κάποιοι να μείνουν εκτός ή να προκύψουν συγχωνεύσεις», επισήμανε.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Ο Φώτης Παναγόπουλος, οινολόγος στο Κτήμα Σταυρόπουλου, ανέφερε στην «Πρωινή» πως η άνοδος που καταγράφηκε μετά το Πάσχα δεν ήταν ανάλογη των αρχικών προσδοκιών, σημειώνοντας ότι η πορεία του τουρισμού και της εστίασης θα καθορίσει και το μέλλον της οινοπαραγωγής.

«Καταγράφηκε ισχυρό ενδιαφέρον και αύξηση των πωλήσεων μετά το Πάσχα αλλά όχι όσο περιμέναμε. Τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα εστίασης κοντά σε αυτά, που είναι πελάτες μας, είτε άνοιξαν αργά είτε δεν έχουν ανοίξει ακόμα, εξέλιξη που μας επηρεάζει. Πήραμε μια μικρή ανάσα, αλλά όχι όσο εντυπωσιακή προσδοκούσαμε. Μάιος και Ιούνιος ήταν δύσκολοι μήνες. Θετικά σημάδια θα δούμε μάλλον το φθινόπωρο γιατί η θερινή περίοδος ίσως επεκταθεί, για αυτό και πιθανό 4ο κύμα και νέο lockdownθα είναι καταστροφικά. Μειώσαμε τη φετινή παραγωγή για να διαχειριστούμε και τα αποθέματα και να προσπαθήσουμε να καλύψουμε τις απώλειες της πανδημίας», δήλωσε.

Mega Post 2 | Εφημερίδα Πρωινή - Part 33

«Κλειδιά» ο τουρισμός και η εστίαση

Τον προβληματισμό τους εξέφρασαν στην «Πρωινή» η Αντωνία και ο Γιάννης Χριστόπουλος, που έχουν αναλάβει τα «ηνία» στο Κτήμα Μαρκόγιαννη, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες ως προς το ισοζύγιο εσόδων-εξόδων.

«Δεν έχουμε επανέλθει στο 100%, υπάρχει μια αισιοδοξία αλλά πλασματική. Η αγορά ακόμα δυσκολεύεται. Ο τουρισμός δεν έχει ανακάμψει, οι επαγγελματίες της εστίασης προς το παρόν κινούνται με επιφύλαξη, όπως και οι καταναλωτές διστάζουν να προβούν σε αγορές. Δυσκολίες εμφανίζουν και οι εξαγωγές, αφού κι από εκεί οι παραγγελίες είναι σε μικρότερες ποσότητες και με μικρότερη συχνότητα. Έχουν παγώσει ακόμα κα αυτές που ήταν στα σκαριά», τονίζει η Αντωνία, ενώ ο Γιάννης Χριστόπουλος προσθέτει πως οι επιπτώσεις από τη συσσώρευση αποθεμάτων θα είναι φέτος αισθητές.

«Όταν έχουμε αποθέματα και πλησιάζει ο τρύγος, καταλαβαίνετε τη δυσκολία. Αυτό θα επηρεάσει όχι μόνο τον τομέα της οινοποιίας αλλά και τους αμπελουργούς, αφού θα μειωθούν αναγκαστικά οι παραγγελίες σε σταφύλια. Πέρυσι δεν φάνηκε, αλλά φέτος θα φανεί. Η πορεία μας εξαρτάται από τον τουρισμό, έχει σημασία πώς θα είναι κατάσταση από τις 10 Ιουλίου και μετά. Τα έσοδα έχουν μειωθεί, αλλά τα έξοδα τρέχουν, διότι η καλλιέργεια δεν σταματά και δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί», εξηγεί.

Οινοποιεία Ηλείας: Βαρύ το πλήγμα… ζητούν τη στήριξη της Αγοράς! - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Κτήματος Μπριντζίκη, MartinMcDarren, επισήμανε στην Πρωινή πως η κατάσταση παραμένει απρόβλεπτη και συμπλήρωσε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.

«Ενώ άλλες χρονιές ξέραμε τι γίνεται τέτοια περίοδο, φέτος επικρατεί αβεβαιότητα. Υπάρχουν εβδομάδες που κινούμαστε ικανοποιητικά και υπάρχουν εβδομάδες που περιμένουμε κίνηση και δεν εμφανίζεται. Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι οι απώλειες κυμαίνονται από 35% έως 50%. Η εστίαση ως τώρα απορροφά με φειδώ μέρος της παραγωγής με προσεκτικές προμήθειες ενώ παίζει ρόλο και η πορεία του τουρισμού, ειδικά του εσωτερικού. Παρά τις απώλειες που υποστήκαμε, καταφέραμε με οργανωμένη προσπάθεια να επιβιώσουμε και να προχωρήσουμε. Προβλέψαμε την κατάσταση, μειώσαμε την παραγωγή και κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος