FOLLOW US: facebook twitter

Μόνον οι τρεις στις δέκα επιχειρήσεις παίρνουν δάνειο!

Ημερομηνία: 22-11-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

-Αναγκαιότητα η διεύρυνση των επιχειρήσεων που χρηματοδοτούνται, τόνισε από τον Πύργο ο Νίκος Παπαθανάσης

-Τα οφέλη του νέου αναπτυξιακού νόμου για την Ηλεία και τη Δυτική Ελλάδα εξήγησε ο αναπλ. υπουργός Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι στόχος είναι η ισόρροπη περ/κή ανάπτυξη

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Η πρόσβαση περισσότερων επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση και τα οφέλη του νέου αναπτυξιακού νόμου για τη Δυτική Ελλάδα ήταν τα δύο κυρίαρχα ζητήματα που ανέλυσε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ηλείας στον Πύργο ο αναπλ. υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ηλεία, η οποία περιελάμβανε επισκέψεις σε επιχειρήσεις και στον δήμο Πύργου και την ΠΕ Ηλείας.

Συνοδευόμενος στο πάνελ από τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστα Νικολούτσο, και τους αντιπροέδρους Κώστα Λεβέντη και Αντώνη Παρασκευόπουλο, ο κ. Παπαθανάσης άκουσε δεκάδες εκπροσώπους φορέων της Ηλείας και κατέγραψε τα αιτήματά τους απαντώντας σε όλα ένα προς ένα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τι έχει κάνει η κυβέρνηση από το 2019 έως σήμερα, επισημαίνοντας ότι ρεκόρ που καταγράφηκε στις επενδύσεις δεν ήταν αυτονόητο αλλά επιτεύχθηκε εν μέσω πολλαπλών κρίσεων με πολλή και μεθοδική προσπάθεια, η οποία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Ο κ. Παπαθανάσης αποκάλυψε πως το μείζον πρόβλημα που μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της διάχυσης των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι η πρόσβαση των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, αφού τα τωρινά στοιχεία δείχνουν πως μόνο το 30% έχει αυτή τη δυνατότητα.

«Είναι αλήθεια ότι περίπου 30%  των επιχειρήσεων έχουν τη δυνατότητα να μπουν στο τραπεζικό σύστημα και αυτή είναι μια προσπάθεια που κάνουμε να διευρύνουμε αυτήν την περίμετρο των επιχειρήσεων που θα αποκτήσουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση. Πρέπει να απορροφήσουμε 70 δις. ευρώ πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία (ΕΣΠΑ 2021-2027, ΚΑΠ και Ταμείο Ανάκαμψης) συν 30-35 δις ευρώ που θα μοχλεύσουν από τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή μιλάμε για 110 δις. ευρώ. Όλα αυτά πρέπει να πέσουν στην ιδιωτική οικονομία τα επόμενα 6-7 χρόνια. Για να γίνει αυτό, πρέπει η περίμετρος των επιχειρήσεων που θα επιδοτηθούν να διευρυνθεί. Για να το κάνουμε αυτό, δουλεύουμε και με τις τράπεζες και με τη ΤτΕ. Οι συνεχείς αναβαθμίσεις μέσα από τη σωστή δημοσιονομική συμπεριφορά μας έβαλαν μπροστά στην πύλη της επενδυτικής βαθμίδας και αυτό θα διευρύνει την περίμετρο», τόνισε ο αναπλ. υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Παράλληλα, επισήμανε ότι πλέον οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν και από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με δάνειο που θα έχει εγγύηση του Δημοσίου στο 80%, ώστε να μετριαστεί  η αδυναμία τραπεζικού δανεισμού.

Πώς ευνοούνται οι επενδύσεις στη Δυτική Ελλάδα με τον νέο αναπτυξιακό νόμο

Ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε τη διαφορά του νέου αναπτυξιακού νόμου σε σχέση με παλαιότερους, σημειώνοντας ότι η κατανομή γίνεται με βάση τους δείκτες κάθε περιφέρειας κι όχι οριζόντια.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Δυτική Ελλάδα θα λάβει τους πόρους που της αντιστοιχούν με έργα που υπό άλλες συνθήκες θα απορρίπτονταν στην αξιολόγηση.

«Αυτό σημαίνει ότι ένα έργο στην Ηλεία με χαμηλότερη βαθμολόγηση έναντι ενός έργου σε περιοχή με μεγαλύτερη ανάπτυξη θα υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, γιατί εμείς θέλουμε –αυτή είναι η καινοτομία- να δώσουμε σε κάθε περιφέρεια και σε κάθε κλάδο τα χρήματα που αντιστοιχούν, χωρίς να έχουμε ένα κουβά για όλα. Η Περιφέρεια Δυτική Ελλάδα θα λάβει πόρους από έργα που δεν θα εντάσσονταν αν δεν κάναμε αυτήν την αλλαγή», είπε και παρέθεσε συγκεκριμένους αριθμούς για την Ηλεία.

Όπως είπε, πάνω από 36 έργα με τον προηγούμενο νόμο πέρασαν στην Ηλεία τα τελευταία δύο χρόνια, ύψους 100 εκατ. ευρώ. Στον τελευταίο νόμο έχουμε έργα 7 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθούν. Αυτά τα έργα μπορούν να τύχουν χρηματοδότησης όχι μόνο από το κλασικό τραπεζικό σύστημα αλλά και από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπου μια επιχείρηση μπορεί να λάβει δάνειο με 80% εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Σε πρώτη φάση στοχεύουμε σε 400 εκατ. ευρώ δάνεια και μπορούμε να το αυξήσουμε στο ένα δις. ευρώ», υπογράμμισε.

Στόχος η στήριξη και η δημοσιονομική  σταθερότητα

Ο αναπλ. υπουργός έκανε και έναν συνοπτικό κυβερνητικό απολογισμό και τόνισε ότι για θα συζητήσει με το υπουργείο Οικονομικών το πρόβλημα των «πυροδανείων» και παράλληλα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για τους εργάτες γης.

«Τα Επιμελητήρια είναι πυλώνας ανάπτυξης και η κυβέρνηση τα θεωρεί αρωγό της ανάπτυξης. Το ΕΒΕ Ηλείας διεκδίκησε και στην πανδημία και μετά με αιτήματα τη στήριξη των επιχειρήσεων. Πολλά από αυτά υλοποιήθηκαν. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή θέλησε να αλλάξει το επιχειρηματικό κλίμα και να στηρίξει την περιφέρεια. Θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας ώστε οι νέες και οι νέοι να εργάζονται και να μένουν στην περιοχή που γεννήθηκαν και να επιστρέψουν συμπολίτες μας που έφυγαν λόγω της δεκαετούς κρίσης» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνος Νικολούτσος επανέλαβε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία της διαΝΕΟσις για την ανασυγκρότηση της Ηλείας ως «εργαλείο» που δεν υπήρξε ποτέ στην περιοχή, ενώ έθεσε το ζήτημα της ενεργειακής στήριξης των ελαιοτριβείων κα την αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων στο πιστωτικό σύστημα.  Ο αντιπρόεδρος Κώστας Λεβέντης υπογράμμισε την ανάγκη δικαιης διευθέτησης του ζητήματος των «πυροδανείων», για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επενδύσουν, και ο έτερος αντιπρόεδρος Αντ. Παρασκευόπουλος έθεσε την έλλειψη εργατών γης στην αγροτική παραγωγή.

Ο βουλευτής Ηλείας, Aνδρ. Νικολακόπουλος, βουλευτής δήλωσε: «Η Ηλεία, με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει σαν νομός, πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι για παράδειγμα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το νέο ΕΣΠΑ κλπ. Αξιοποίηση κονδυλίων και απορρόφηση αυτών των κονδυλίων είναι το ζητούμενο και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εστιάσουν και οι επιχειρήσεις της Ηλείας οι οποίες, σε συνδυασμό και με τα μεγάλα έργα υποδομής όπως είναι το μεγάλο έργο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου, έχουν την δυνατότητα να επιτύχουν σημαντικά επίπεδα ανάπτυξης»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot