FOLLOW US: facebook twitter

«Μόνο οι μόνιμοι διορισμοί μπορούν να σώσουν το δημόσιο σχολείο»

Ημερομηνία: 15-04-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ Ηλείας στην Δ/νση Δευτεροβάθμιας για το θέμα των αναπληρωτών καθηγητών

elme-damarturia-diorismoi2

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας για το θέμα της πρότασης που κατατέθηκε από το Υπουργείο Παιδείας για την θεσμοθέτηση μεταβατικού και συγκεκριμένα ενός έτους συστήματος πρόσληψης αναπληρωτών, έκανε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος Δ.Σ και μέλη της ΕΛΜΕ Ηλείας. Στις 2  το μεσημέρι επισκέφθηκαν τον Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Βασίλη Δημητρέλλο και ο πρόεδρος κ. Βασίλης Βασιλειάδης του εξέθεσε το θέμα των αναπληρωτών όπου εκτός των άλλων σύμφωνα με το προσχέδιο του Υπουργείου η προϋπηρεσία που τους αναγνωρίζεται θα είναι μόνο πέντε χρόνια, ενώ παράλληλα απαίτησαν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να σωθεί το δημόσιο σχολείο.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας, ανέφερε ότι το 2015 και το 2016 ήταν και θα συνεχίσει όπως φαίνεται να είναι χρονιά μηδενικών διορισμών στην εκπαίδευση, με αποτέλεσμα  στον νομό μας κάθε χρόνο δημιουργείται η ανάγκη εκατοντάδων θέσεων για αναπληρωτές.

«Έτσι τα σχολεία μας γεμίζουν σχεδόν τον Δεκέμβρη με τις ανάλογες συνέπειες για τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Θεωρούμε απαράδεκτο το μέτρο που βάζει το Υπουργείο για τους αναπληρωτές εξαφανίζοντας την προϋπηρεσία ανθρώπων που τα παράτησαν όλα στη ζωή τους και εδώ και 5 ή 10 χρόνια είναι διατεθειμένοι να πάνε στα πέρατα της χώρας για να δουλέψουν και να εξυπηρετήσουν το δημόσιο σχολείο. Τους αφήνει ένα πολύ μικρό ποσοστό για κάθε μήνα υπηρεσίας με αποτέλεσμα στο συνολικό κάδρο να τους πετάει έξω το επόμενο διάστημα. Για τέταρτη φορά δεν θα έχουμε μόνιμους διορισμούς και ο Φίλης είπε ότι για να το κάνει αυτό πρέπει να πει το ναι η τρόίκα, που ξέρουμε ότι θα πει τελικώς όχι. Στα μνημόνια είχαν πει ότι η Παιδεία και η Υγεία στο επίπεδο των προσλήψεων θα είναι έξω ο όρος από το 5 προς 1 και παρόλα αυτά δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία. Και η ΟΛΜΕ και η ΕΛΜΕ διαμαρτύρονται και πρέπει και εσείς από την πλευρά σας να ασκήσετε πιέσεις προς το Υπουργείο.»

Ο κ. Γιάννης Γιαννόπουλος συμπλήρωσε όσον αφορά τους αναπληρωτές, αν δεν ληφθεί υπόψιν η προϋπηρεσία τους η συνολική, θα δούμε στην Ηλεία απομακρυσμένα σχολεία να μην έχουν καθηγητές γιατί δεν θα υπάρχει στοιχειώδες κίνητρο αν μετά τα 5 χρόνια δεν του καταγράφεται η προϋπηρεσία.

«Άρα η ουσιαστική αντιπρόταση είναι ότι με τέτοια ημίμετρα όπου πλήττεται η προϋπηρεσία το δημόσιο σχολείο δεν μπορεί να πάει μπροστά. Άρα το βασικό αίτημα των μόνιμων διορισμών είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη για να επιβιώσουν τα σχολεία σε αυτήν την δύσκολη εποχή.»

elme-damarturia-diorismoi

Ο κ. Δημητρέλλος τόνισε ότι όσον αφορά τους διορισμούς η άποψή του είναι ότι θέλει να πιστεύει στην θέση του υπουργείου για μόνιμους διορισμούς και ευελπιστεί ότι θα είναι μια φωτεινή αχτδα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Επισήμανε ακόμα ότι έχει υπηρετήσει πέντε χρόνια και ο ίδιος ως αναπληρωτής και ξέρει τις αγωνίες και τα προβλήματά τους από πρώτο  χέρι. «Πρέπει επιτέλους κάποτε η Πολιτεία να λύσει αυτό το θέμα της εκπαίδευσης με το αναγκαίο προσωπικό και είμαι σύμφωνος στην άποψη ότι έδωσαν κομμάτι από τη ζωή τους με θυσίες από την πλευρά τους πολλοί αναπληρωτές. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ο χρόνος προϋπηρεσίας των αναπληρωτών και να μην έχει όριο τα 5 χρόνια. Είναι όμως ένα προσχέδιο αυτό του Υπουργείου και ελπίζω στην τελική του κατάληξη να έχει καλύτερη διατύπωση και εφαρμογή.»

53 χωριά της Ηλείας «εκτός» προγράμματος δωρεάν μεταφοράς των μαθητών!

Παράλληλα ο κ. Βασιλειάδης έθεσε στον κ. Δημητρέλλο και το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, επισημαίνοντας ότι σε πρόσφατη σύσκεψη που είχαν στην Περιφερειακή εκπαίδευση Δυτικής Ελλάδας, διαπίστωσαν ότι συνολικά και σε πρώτη φάση, 53 χωριά του νομού λόγω χιλιομετρικών αποστάσεων εξαιρούνται επί της ουσίας από την μεταφορά. Γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει δίκτυο μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία, ωστόσο οι μαθητές που κατοικούν σε αυτά τα χωριά δεν θα έχουν μαθητικό δελτίο και θα πρέπει καθημερινά να καταβάλλουν το αντίτιμο για το εισιτήριο από την τσέπη τους! Αυτό όπως ανέφερε ο κ. Βασιλειάδης μεταφράζεται σε περίπου 150 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί, ποσόν απαγορευτικό στις μέρες μας για μια οικογένεια που μπορεί στο ίδιο σχολείο να έχει και ένα και δύο ή περισσότερα παιδιά. Μάλιστα τόνισε ότι θα πρέπει από τώρα η Περιφέρεια να ενεργήσει για να σταματήσει αυτό το μέτρο της εξαίρεσης, γιατί μπορεί να φτάσουμε στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και να εμπίπτουν σε αυτό το άδικο μέτρο, πάνω από 200 χωριά στην Ηλεία με το αιτιολογικό ότι απέχουν λίγα χιλιόμετρα από το πιο κοντινό σχολείο. Από την πλευρά του ο κ. Δημητρέλλος απάντησε ότι μπορεί το θέμα της μεταφοράς των μαθητών να μην είναι αρμοδιότητα της Δευτεροβάθμιας αλλά της ΠΕ Ηλείας, ωστόσο θεωρεί ότι όντως είναι άδικο για πολλούς μαθητές και σε συναντήσεις που είχε και με τον αντιπεριφερειάρχη, προσπαθούν να βρουν τον τρόπο να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες ή να τις εξαλείψουν τελείως και θα ασχοληθεί και ο ίδιος προσωπικά με το θέμα.

Εν τω μεταξύ το ΔΣ της EΛΜΕ Ηλείας ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της ΟΛΜΕ κηρύττει συμπληρωματική τρίωρη στάση εργασίας σήμερα 15/04/2016  από τις 11.00 ως τις 2.00μμ για συμμετοχή στην Πανελλαδική κινητοποίηση – συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αποκλεισμό του Υπουργείου Παιδείας στις 11.30 π.μ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος