«Μόνο με αναμπέλωση θα αντιμετωπιστεί η καχεκτική βλάστηση της σταφίδας»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”112367″ img_size=”full”][vc_column_text]
Τι αναφέρει το πόρισμα του Μπενάκειου, το οποίο επαναφέρει σήμερα η Πρωινή με αφορμή το πάγιο αίτημα των παραγωγών για την αναδιάρθρωση της σταφίδας
[/vc_column_text][vc_column_text]Μονόδρομος για τη διάσωση της σταφίδας είναι η εφαρμογή ενός κρατικού προγράμματος αναμπέλωσης, σύμφωνα με το πόρισμα του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου από το 2017, το οποίο επαναφέρει η Πρωινή, με αφορμή το πάγιο αίτημα των Ηλείων σταφιδοπαραγωγών για την αναδιάρθρωση της σταφίδας.
Όπως αναφέρει το τρισέλιδο κείμενο, τα δείγματα που ελήφθησαν από δείγματα αμπελώνων στο Χειμαδιό, στον Αμπελώνα και στο Καράτουλα, διαπιστώθηκα καχεκτική βάστηση και μικροφυλλία, καθώς και η παρουσία του φυτοπαθογόνου μύκητα του γένους Phaemoniella, ο οποίος προκαλεί στα νεαρής ηλικίας πρέμνα την αποκαλούμενη «ασθένεια Petri» και στα μεγάλης ηλικίας αμπέλια την ασθένεια «ίσκα».
Κύριος τρόπος μετάδοσης σε μεγάλες αποστάσεις είναι το μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό, ενώ σε μικρές αποστάσεις η μετάδοση γίνεται με τα εργαλεία εμβολιασμού και κλαδέματος. Στα νεαρά πρέμνα η ασθένεια είναι πολύ πιο γρήγορη, αρχίζοντας με μειωμένη βλάστηση, μεσονεύρια χλώρωση, νέκρωση και ξήρανση των φύλλων και καταλήγει σε αποληξία.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, δεν υπάρχουν αποτελεσματικά θεραπευτικά μέτρα, οπότε για την αποφυγή εμφάνισης της ασθένειας συνιστάται η φύτευση υγιούς πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού (εμβολιασμένα μοσχεύματα) απαλλαγμένου από τα παραπάνω παθογόνα, η απομάκρυνση και η καταστροφή με φωτιά των έντονα προσβεβλημένων πρέμνων, συμπεριλαμβανομένου του ριζικού συστήματος, καθώς και των υπολειμμάτων του κλαδέματος.
Όπως γίνεται αντιληπτό, όλες αυτές οι ενέργειες πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αναμπέλωσης, χρηματοδοτούμενου είτε από εθνικούς είτε από ευρωπαϊκούς πόρους, για να μπορέσει η καλλιέργεια της σταφίδας να επανέλθει σε ικανοποιητικά επίπεδα παραγωγής και απόδοσης.
Όπως δήλωσε ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης, το 2017 ήταν πολύ έντονο το πρόβλημα, καθώς είχε εμφανιστεί καχεξία στα κλήματα και δεν αναπτύσσονταν, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή κατά 60-70%.
«Το αναδείξαμε το θέμα, κάναμε παρεμβάσεις, δημοσίευσε και μελέτη το Πανεπιστήμιο Πατρών, από κει και πέρα όμως η Περιφέρεια δεν προχώρησε τίποτα, ούτε και η κυβέρνηση -ούτε και η σημερινή- και διαιωνίζεται η κατάσταση. Είναι σε δεινή θέση οι παραγωγοί γιατί δεν έχει και μέλλον η σταφίδα έτσι, ένα σοβαρό προϊόν που έχει παίξει ρόλο στην οικονομία της χώρας μας. Εμείς ζητάμε, να γίνει αναμπέλωση της σταφίδας σε συνεργασία του κράτους με το κέντρο φυτοπροστασίας Πάτρας. Να βρουν την αιτία και να δώσουν το δικαίωμα στους αγρότες με οικονομική στήριξη του κράτους να αναμπελώσουν τα κτήματά τους από την αρχή, πιστοποιημένα όμως, χωρίς να έχουν πάλι το ίδιο πρόβλημα», τόνισε ο κ. Βομπίρης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]