FOLLOW US: facebook twitter

Μόνιμη «ασπίδα» για κατοικίες και χρέη ιδιωτών

Ημερομηνία: 04-01-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”49789″ img_size=”full”][vc_column_text]Το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας –τόσο το υφιστάμενο (νόμος Κατσέλη/Σταθάκη) όσο και το νέο που βρίσκεται στα σκαριά– υποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό την ανυπαρξία πτωχευτικού δικαίου ιδιωτών που υπάρχει σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως και στην  Ε.Ε.

«Αυτός είναι ο λόγος που οι τράπεζες χρειάζονται ένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας –ακόμα κι αν δεν το ομολογούν– καθώς αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να συνεχίσουν να “κυνηγούν” τους δανειολήπτες που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, αφού αν δεν το έκαναν τα τραπεζικά στελέχη θα ήταν αντιμέτωπα με την κατηγορία της απιστίας».

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο τραπεζικός κλάδος συμφωνεί με τη δημιουργία ενός μόνιμου -αλλά αυστηρού- πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας ενταγμένου στην υπό διαμόρφωση στεγαστική πολιτική, αλλά και εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο για τα φυσικά πρόσωπα στα πρότυπα του εξωδικαστικού μηχανισμού που λειτουργεί για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Κυβέρνηση και τράπεζες συμφωνούν ότι αν δεν αντιμετωπιστεί με βιώσιμες λύσεις το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους δεν μπορούμε να μιλάμε για επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.

Οι μέχρι τώρα λύσεις – προτάσεις για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων δεν ήταν αρκετά τολμηρές και αφορούν κυρίως το «καθάρισμα» των βιβλίων των τραπεζών και όχι στην εξυγίανση της πραγματικής οικονομίας.

Ετσι λοιπόν η μεταφορά όλων των «κόκκινων» δανείων σε μια εταιρεία-όχημα ειδικού σκοπού (SPV), κατά τα πρότυπα του σχεδίου της Eurobank, θα… απαλλάξει την τράπεζα από τα προβληματικά δάνεια, όμως οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να χρωστάνε.

Συνεπώς, αναζητείται μια φόρμουλα ώστε το χρέος τους να είναι βιώσιμο (είτε με μερικό «κούρεμα», επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κ.λπ) αλλά να διασφαλίζεται η υγεία του τραπεζικού συστήματος.

Στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κυβέρνηση και τραπεζίτες συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν καταλήξει στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή στα νέα όρια προστασίας, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια κ.λπ.

Οι τράπεζες μάλιστα θα πρέπει να εξετάσουν πώς και αν μπορούν να δώσουν κίνητρα – ρυθμίσεις όταν το δάνειο ξεπερνά το ύψος των εξασφαλίσεων.

Επειδή το ζήτημα της εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών έχει τον χαρακτήρα επείγοντος θεωρείται βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθεί η υφιστάμενη πλατφόρμα του εξωδικαστικού ώστε να μη χαθεί χρόνος και –το αργότερο σε 4 μήνες– να εφαρμοστεί πλήρως η ρύθμιση οφειλών για τα φυσικά πρόσωπα.

Σε κάθε περίπτωση οι δύο πλευρές –κυβέρνηση και τράπεζες– θα συζητήσουν τις επόμενες εβδομάδες ώστε να καταλήξουν σε μια κοινή πρόταση – θέση, πριν από την άφιξη των επικεφαλής των δανειστών εν όψει της δεύτερης μεταμνημονιακής έκθεσης.

Στο πλαίσιο αυτό θα ζητηθεί και η πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη θέσπιση ενός καθεστώτος προστασίας περιουσιακών στοιχείων που θα διευκόλυνε τελικά τη σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την υποστήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia