Μνημείο κακοδιαχείρισης το κτίριο Ανόβερο
Το πόρισμα της επιτροπής ΠΕ Ηλείας – Κόστισε σχεδόν 1 εκατ. ευρώ και σήμερα είναι παλιοσίδερα
Σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ έχουν δαπανηθεί από το 2000 έως και σήμερα για το κτίριο Ανόβερο και στην Ηλεία παραμένει ένα κτίριο – φάντασμα που δεν εγκαταστάθηκε ποτέ και παραμένει έως σωρός από παλιοσίδερα «ευτελούς αξίας». Χθες ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος παρουσίασε τα αποτελέσματα της επιτροπής που ανέλαβε το έργο της καταγραφής και μεταφοράς των τμημάτων του κτιρίου από την Αμαλιάδα στον Πύργο.
Δεκαπλασιάστηκε το κόστος του
Το κτίριο που αποτέλεσε το ελληνικό περίπτερο στην έκθεση EXPO 2000 στο Ανόβερο της Γερμανίας, αγοράστηκε έναντι του ποσού των 138.000 ευρώ από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας, για να χρησιμοποιηθεί ως χώρος φιλοξενίας πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων. Το άλλοτε εντυπωσιακό κτίριο ουδέποτε όμως στήθηκε ξανά, καθώς δεν ξεκαθαρίστηκε στην πορεία ούτε η χρήση του ούτε ο χώρος που θα γινόταν η εγκατάσταση.
Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιόπουλος για την αποξήλωση και μεταφορά του κτιρίου από τη Γερμανία στην Ηλεία δαπανήθηκαν 409.000 ευρώ κατόπιν σύμβασης που συνάφθηκε με γερμανική εταιρία. Μια άλλη εταιρία ανέλαβε την επίβλεψη των διαδικασιών έναντι του ποσού των 53.500 ευρώ. Στο χώρο που επιλέχθηκε για την φύλαξη, στις αποθήκες της ΕΑΣ – ΑΣΟ Αμαλιάδας για την περίοδο 2001 – 2005 καταβλήθηκε το ποσό των 94.000 ευρώ ως ενοίκιο. Για τη φύλαξη του κτιρίου δαπανήθηκε το ποσό των 114.000 ευρώ σε εταιρία. Το 2005 η Διεύθυνση Εντελόμενων της Ν.Α. Ηλείας αρνήθηκε να πληρώσει τα εντάλματα πλέον και η φύλαξη σταμάτησε. Στο μεταξύ για να αντιμετωπιστούν τα έξοδα που προέκυψαν για το κτίριο, η Ν.Α. Ηλείας σύναψε τραπεζικό δάνειο ύψους 520.000 ευρώ, για το οποίο καταβλήθηκαν τόκοι ύψους 82.000 ευρώ και το οποίο αποπληρώθηκε το 2005 (σήμερα δεν υπάρχει τραπεζική εκκρεμότητα).
Όπως ανέφερε συνοψίζοντας ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, «το κόστος της αγοράς, της μεταφοράς, της επίβλεψης της μεταφοράς, της φύλαξης και των ενοικίων της αποθήκης συν τους τόκους του δανείου έχει ανέλθει στις 893.000 ευρώ. Αν προσθέσουμε και 20.000 ευρώ που δαπανήθηκαν για τη μεταφορά του από τις αποθήκες του ΑΣΟ στην Αμαλιάδα πριν από ενάμιση μήνα στις αποθήκες εδώ στον Πύργο, μιλάμε για συνολική δαπάνη που πλησιάζει το ένα εκατομμύριο ευρώ».
Αναφερόμενος στα όσα κατέγραψε η επιτροπή τόνισε για να γίνει η καταγραφή των τμημάτων του κτιρίου έπρεπε να γίνει η μεταφορά του, σε χώρο που βρέθηκε στον Πύργο. Από τον έλεγχο της επιτροπής στα ζυγολόγια παραλαβής προέκυψες πως από τους 362 τόνους με μεταλλικά μέλη, ηλεκτρολογικό και μηχανολογικό υλικό, υαλοπίνακες μάρμαρα και λοιπά, απέμειναν 316 τόνοι, δηλαδή λείπουν υλικά και τμήματα βάρους 45 τόνων και η επιτροπή δεν είναι σε θέση να καταγράψει ποια ακριβώς υλικά λείπουν. Είναι βέβαιο πως λόγω του μεγάλου βάρους και όγκου δεν λείπουν μεταλλικά τμήματα του σκελετού, αλλά υαλοπίνακες, μάρμαρα και ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, από τα κιβώτια που βρέθηκαν παραβιασμένα.
«Κατόπιν τούτου ούτε η επιτροπή, ούτε εγώ προσωπικά είμαστε σε θέση να σας πούμε αν αυτό το υλικό που απέμεινε είναι αξιοποιήσιμο αν δηλαδή αυτό το κτίριο μπορεί ή δεν μπορεί να ξανά στηθεί. Η εκτίμησή μου είναι μάλλον όχι. Άρα η αξία του πλέον μπορεί να είναι και ευτελής» σχολίασε ο κ. Γεωργόπουλος.
Από την άλλη υπάρχει σε εκκρεμότητα μια μελέτη θεμελίωσης και επανασυναρμολόγησης του κτιρίου με κόστος 373.000 ευρώ. «Δεν ξέρω ακόμα και αν είχαμε κάποιες ισχνές ελπίδες αυτό αν θα μπορούσε να ξανά συναρμολογηθεί, εάν ένα τέτοιο ρίσκο θα μπορούσαμε να το πάρουμε με ένα τέτοιο κόστος για να πούμε στο τέλος ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε κάτι» είπε ο κ. Γεωργιόπουλος.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας θα καταθέσει τα στοιχεία στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς το κτίριο αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τόνισε πως θα υποβληθούν μηνύσεις κατά αγνώστων.
Μεγαλοστομίες και πολιτικές διαμάχες η αιτία του κακού
Σχολιάζοντας συνολικά την κατάσταση τόνισε πως το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί μνημείο κακοδιαχείρισης του δημόσιου χρήματος.
«Η διαχείριση αυτού του περιουσιακού στοιχείου, που κόστισε αυτά τα λεφτά και αγοράστηκε με προσδοκίες αλλά χωρίς σχέδιο, χωρίς μελέτη, χωρίς συγκεκριμένη προοπτική, νομίζω ότι αποτελεί ένα μνημείο της Ηλείας μπροστά στα πόσα άλλα μνημεία στη χώρα του τρόπου που το παλιό σύστημα, ελπίζω ότι το νεότερο, το σύστημα γενικότερα το πολιτικό διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα. Ανεξαρτήτως αν υπήρξαν ή δεν υπήρξαν άλλες παράμετροι στο θέμα, το πολιτικό σχόλιο προκύπτει αβίαστα. Στην Ηλεία για αυτό χάναμε όσα χρήματα διαχειριστήκαμε, πηγαίνοντας όλα αυτά τα χρήματα είτε σε τρύπες, είτε σε μεγαλοστομίες. Είτε σε πολιτική αντιδικία. Δεν είναι κάτι διαφορετικό το Ανόβερο, ούτε με τον τρόπο που διαχειριστήκαμε την υπόθεση του νοσοκομείου Πύργου και το βουλιάξαμε στη λάσπη και αυτό ήταν αποτέλεσμα τοπικής πολιτικής αντιδικίας, είτε του τρόπου όπου μεγαλόστομα διαχειριστήκαμε το αεροδρόμιου της Ανδραβίδας, θέλοντας να κάνουμε ένα φαραωνικό έργο και στο τέλος, αποφάσισαν κάποιοι άλλοι εκτός από εμάς να το χάσουμε. Σήμερα έχουμε και το Ανόβερο, θα μπορούσα να αναφέρω μια σειρά από άλλα πράγματα που διαχειριστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια τα σκουπίδια. Δύο είναι τα μεγάλα προβλήματα της Ηλείας και το λέω μετά λόγου γνώσεως. Το ένα είναι οι μεγαλοστομίες στη διεκδίκηση οι οποίες δεν είχαν σχέδιο, δεν είχαν μελέτη δεν είχαν περιεχόμενο ποτέ και το άλλο είναι η πολιτική αντιδικία η οποία συνεχίζεται ακόμα και τώρα, αυτοδιοικητικοί και άλλοι παράγοντες συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο θεωρώντας πως αν δείξουν με το δάχτυλο τον άλλο αυτοδιοικητικό, δήμαρχο, αντιπεριφερειάρχη ότι θα αποσήσουν από πάνω τους τις ευθύνες. Ο τόπος όμως δεν βγαίνει έτσι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιόπουλος.