Μιχάλης Κατρίνης: Τουρισμός και υποδομές στο «γαλατικό χωριό»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”93526″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Η Ηλεία δεν μπορεί να περιμένει άλλο
Σκουπίδια και απαρχαιωμένα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη, έλλειψη ιατρικού προσωπικού και αναβατήρα στην Ακρόπολη, κλειστές ιαματικές πηγές όπως τα Λουτρά του Καϊάφα, χρονίζουσα αδράνεια στην έξαρση της εγκληματικότητας και δρόμοι καρμανιόλες είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα την καλύτερη περίοδο για την ανάπτυξή της. Την τουριστική.
Την ίδια ώρα, πολιτικοί και κυβερνητικά στελέχη προβάλλουν το περσινό ρεκόρ αφίξεων ως προπέτασμα καπνού για να κρύψουν την πραγματικότητα: η εκρηκτική αύξηση του ελληνικού τουρισμού (ειδικά από το 2013) δεν συνοδεύτηκε από την ανάλογη αναβάθμιση των υποδομών της χώρας. Παράλληλα, η πολιτεία θεσμοθετεί με αργά βήματα, ενώ η τουριστική συνείδηση δεν έχει καλλιεργηθεί ακόμα σε όλους τους πολίτες.
Οι χώρες που παράγουν αξιόπιστο και ελκυστικό τουριστικό προϊόν γνωρίζουν καλά πως η ταξιδιωτική εμπειρία δεν αφορά μόνο την διαμονή, αλλά την διαχείριση των προορισμών. Πόλεις, όπως το Άμστερνταμ και η Κοπεγχάγη, πρωτοπόρες σε καθαριότητα, καλαισθησία και υποδομές, μας δείχνουν τον τρόπο που μπορεί μια πόλη να διαχειριστεί τους επισκέπτες της. Και η Ηλεία έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και μπορεί να διακριθεί στον εναλλακτικό τουρισμό, τον θαλάσσιο τουρισμό, τον τουρισμό υγείας.
Τρεις είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους εστιάζουν οι πόλεις που σέβονται όχι μόνο τους τουρίστες, αλλά πρωτίστως τους κατοίκους τους. Η ασφάλεια, η παροχή υψηλών υπηρεσιών και κυρίως οι υποδομές. Σε αυτές τις συνθήκες και υπό την προϋπόθεση της προστασίας του περιβάλλοντος, καρποφορεί το κατάλληλο πλαίσιο για ιδιωτικές επενδύσεις και προωθείται η αποκέντρωση και οι νέες θέσεις εργασίας..
Οι οδικοί άξονες της Ιονίας οδού και της Εγνατίας άνοιξαν τις τουριστικές –και όχι μόνο-αγορές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας. Οι κάτοικοι τους είδαν άμεσα τα οικονομικά αποτελέσματα, καθώς πολλοί τουρίστες στράφηκαν στους νέους αυτούς προορισμούς, δίνοντας ανάσα στις ήδη κορεσμένες περιοχές.
Στον αντίποδα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παραμένει σήμερα μια από πιο φτωχές περιφέρειες της χώρας, ενώ το τελευταίο πλήγμα στον αναπτυξιακό χάρτη της περιοχής, έρχεται από την επανεκκίνηση του έργου “Πάτρα-Πύργος”. Το πολυθρύλητο έργο που τείνει να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο “Γεφύρι της Άρτας”, θα ήταν η απαρχή μιας νέας εποχής για την Ηλεία και όχι μόνο. Το έργο που δημοπρατήθηκε ως ενιαίο και πέρασε από τη μηχανή της “σαλαμοποίησης” από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη μέθοδο της κατάτμησης σε 8 εργολαβίες, σήμερα κινδυνεύει να επιστρέψει στο σημείο μηδέν: στην εκ νέου δημοπράτηση ως ενιαίου έργου, έτσι ακριβώς όπως ξεκίνησε. Για το θέμα και τις προθέσεις της κυβέρνησης κατέθεσα Ερώτηση στη Βουλή και αναμένω ξεκάθαρες απαντήσεις από τον υπουργό Υποδομών. Γιατί η Ηλεία δεν μπορεί να περιμένει άλλο.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]