FOLLOW US: facebook twitter

Μιχάλης Κατρίνης: “Δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν τα σπίτια των πυρόπληκτων δανειοληπτών για δεύτερη φορά”

Ημερομηνία: 08-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”94947″ img_size=”full”][vc_column_text]Τα δάνεια προνοιακού χαρακτήρα που δόθηκαν στους πυρόπληκτους της Ηλείας κατά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 είχαν ένα πολύ συγκεκριμένο αλλά και σημαντικό σκοπό: να στηρίξουν τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας στην ανασυγκρότηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και την επισκευή των υποδομών και των κατοικιών στις πληγείσες περιοχές. Σήμερα, η κυβέρνηση πρέπει να μεριμνήσει, ώστε να δοθεί παράταση της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου, εγγύηση που έχει αποσυρθεί, αλλά και να πιεστούν οι τράπεζες προς την κατεύθυνση της ρύθμισης των δανείων, όπως προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση. Είναι απαράδεκτο άνθρωποι και επιχειρηματίες που έπαθαν ζημιές στα σπίτια τους και την επιχείρησή τους από τη φωτιά, μετά από τόσες προσπάθειες για την ανασυγκρότησή τους και εν μέσω της ραγδαίας οικονομικής κρίσης, να κινδυνεύουν σήμερα να τα χάσουν.

Ζητά παράταση της εγγύησης του δημοσίου για τα δάνεια των πυρόπληκτων

Ερώτηση για τους πυρόπληκτους δανειολήπτες της Ηλείας κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα,ο Μιχάλης Κατρίνης από κοινού με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, βουλευτή Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής.

Ο Ηλείος βουλευτής τονίζει πως ο στόχος της αρχικής δανειοδότησης, δηλαδή η ανασύνταξη της παραγωγικής δραστηριότητας και η επισκευή των κατοικιών και των υποδομών των πυρόπληκτων, συνέπεσε με τη μακροχρόνια οικονομική κρίση στη χώρα, με αποτέλεσμα τα δάνεια αυτά να μην μπορούν να αποπληρωθούν από τους πολίτες.

Η μείωση των εισοδημάτων των πολιτών, οι αναποτελεσματικές διαδικασίες ρύθμισης των δανείων με ευθύνη των τραπεζών, η αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να προστατέψει τους οφειλέτες με το ν.4469/2017 και κυρίως η απόσυρση της κάλυψης των εγγυήσεων των δανείων που παρείχε το ελληνικό δημόσιο στους πυρόπληκτους, έχει οδηγήσει χιλιάδες πολίτες της Ηλείας και της Αρκαδίας σε οικονομικό αδιέξοδο.

Το αποτέλεσμα της μη κάλυψης των εγγυήσεων από το δημόσιο επιτρέπει στις τράπεζες να προβούν σε κατάπτωσή τους, με το χρέος των οφειλετών να μεταφέρεται αυτόματα στην εφορία. Αυτό συμβαίνει γιατί, απλά, κανείς δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει άμεσα το συνολικό ποσό του αρχικού δανείου, συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων.

Για τους παραπάνω λόγους, ο Μιχάλης Κατρίνης ζητά από την κυβέρνηση την παράταση της κάλυψης των εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο, ώστε να αποφευχθεί η οικονομική ασφυξία των πολιτών, καθώς εάν δεν ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, οι πυρόπληκτοι δανειολήπτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με σκληρά μέτρα όπως τη δέσμευση λογαριασμών, την κατάπτωση φορολογικής ενημερότητας, ακόμα και κατασχέσεις σε βάθος χρόνου.

*Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Προς: Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα

Κύριε Υπουργέ,

Μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, οι οποίες κόστιζαν τη ζωή σε δεκάδες συμπολίτες μας και προκάλεσαν  σημαντική απώλεια ζωικού και φυτικού κεφαλαίου,  δόθηκε η δυνατότητα στους πυρόπληκτους κατοίκους (Ηλεία, Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία και Εύβοια) να λάβουν δάνειο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Στόχος της δανειοδότησης ήταν να συνεχίσουν οι πυρόπληκτοι την παραγωγική τους δραστηριότητα, καθώς και να επισκευάσουν τις κατοικίες τους και άλλες απαραίτητες υποδομές.  Δυστυχώς, όμως,  για τους περισσότερους από τους πυρόπληκτους δανειολήπτες η προσπάθεια ανασύνταξης της παραγωγικής τους δραστηριότητας ή επισκευής των κατοικιών και των υποδομών τους συνέπεσε με τη μακροχρόνια οικονομική κρίση που έπληξε την χώρα από το 2008.

Η ραγδαία κρίση που ταλάνισε τη χώρα προκάλεσε σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους και αδυναμία  ομαλής αποπληρωμής  των δανείων προς τις τράπεζες, με αποτέλεσμα τα δάνεια αυτά να  γίνουν «κόκκινα» (μη εξυπηρετούμενα).

Στην εξέλιξη αυτή, εκτός της οικονομικής κρίσης, συνέτεινε η δυστοκία που παρατηρήθηκε στη διαδικασία ρύθμισης του δανείου με ευθύνη των τραπεζών, αλλά και η αναποτελεσματικότητα του Ν.4469/2017 για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Αυτή τη στιγμή, χιλιάδες κάτοικοι σε Ηλεία και Αρκαδία  κινδυνεύουν να χάσουν τις κατοικίες και τις υποδομές τους, αφού το ελληνικό δημόσιο απέσυρε την κάλυψη των εγγυήσεων που είχε εκδώσει ταυτόχρονα με την έγκριση των δανείων στους πυρόπληκτους.

Η μη κάλυψη των εγγυήσεων από το δημόσιο – για τα δάνεια των πυρόπληκτων που δεν εξυπηρετούνται – επιτρέπει στις τράπεζες να προβούν σε κατάπτωσή τους, με το χρέος των οφειλετών να μεταφέρεται αυτόματα στην εφορία. Αυτό συμβαίνει γιατί, απλά, κανείς δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει άμεσα το συνολικό ποσό του αρχικού δανείου, συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων.

Στην ουσία, ένα μέτρο που είχε ληφθεί για την ενίσχυση και οικονομική  ανάκαμψη των αιτούντων πυρόπληκτων, τείνει να προκαλέσει άμεση οικονομική ασφυξία και να καταστήσει τους πυρόπληκτους δανειολήπτες σε οφειλέτες του δημοσίου, με προφανείς (και) δημοσιονομικές επιπτώσεις. Ένα μέτρο που είχε ληφθεί για προνοιακούς λόγους, με στόχο την ανακούφιση των πληγεισών περιοχών, θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων.

Εάν δεν ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, οι πυρόπληκτοι δανειολήπτες  της Αρκαδίας και της Ηλείας θα βρεθούν αντιμέτωποι με σκληρά μέτρα όπως τη δέσμευση λογαριασμών, την κατάπτωση φορολογικής ενημερότητας, ακόμα και  τις κατασχέσεις σε βάθος χρόνου.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot