FOLLOW US: facebook twitter

To Σάββατο 9 Νοεμβρίου το αφιέρωμα «Θυσίας Μνήμη» στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων

Ημερομηνία: 08-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Μία εξαιρετική εκδήλωση-θεσμό, οργανώνει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας,  με τίτλο «Θυσίας Μνήμη».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 9 Νοεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Πύργου και είναι αφιερωμένη στα δραματικά γεγονότα, αλλά και στους προσκόπους της Μικράς Ασίας, οι οποίοι θυσιάστηκαν, στην Κάτω Παναγιά, στα Σώκια και στο Αιδίνι και αποτελούν παράδειγμα για τις νεότερες γενιές. Τις δραματικές στιγμές της ιστορίας του Προσκοπισμού, αλλά και της ελληνικής ιστορίας, που εκτυλίχθηκαν στη Μικρά Ασία, μετά την κατάρρευση του μετώπου του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος και την προέλαση των Κεμαλικών δυνάμεων, θα ξαναθυμηθούν οι μεγαλύτεροι και θα παρακολουθήσουν οι νεότεροι. Είναι μια παρουσίαση που θα καλύψει όλες τις πτυχές της Ιστορικής πραγματικότητας, τα τραγούδια, την καθημερινότητα που μετέφεραν στην Ελλάδα.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Χρήστος Τερέζης, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής & Βυζαντινής Φιλοσοφίας, με θέμα «’Μικρασιατικό Έπος και  συνειδητή ανάγνωση των Εθνικών αφηγήσεων’» στη διάρκεια της οποίας θα αναλύσει τα δραματικά γεγονότα της εποχής αυτής. Φέτος, για πρώτη φορά, θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι Μικρασιατικών Συλλόγων και συγκεκριμένα η Σοφία Πέττα (Μορφωτικός και εξωραϊστικός σύλλογος Γλύφας Αγία Μαρίνα) και ο Αντώνης Σοφιανός (Δημοτικός σύμβουλος-πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συν/σμού ”Η Κυλλήνη”, Πρόεδρος του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Κυλλήνης και   πρώην Πρόεδρος του Επιμορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος  Κ. Παναγιάς).

Η εκδήλωση θα κλείσει με παραδοσιακά τραγούδια από την εξαιρετική χορωδία  του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, υπό την διεύθυνση της κ. Κωνσταντίνας Σακκά-Κυρίτση, με τη σύμπραξη του πατ. Γεωργ.Αναγνωστοπούλου (βιολί) και Βασ. Μαχαίρα (ούτι).

Επίσης, την επομένη το πρωί, Κυριακή, μετά την θεία λειτουργία, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τους θυσιασθέντες Προσκόπους στον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Πύργου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος