FOLLOW US: facebook twitter

Τηλεκατάρτιση επιστημόνων: Mπρος γκρεμός και πίσω Βρούτσης

Ημερομηνία: 27-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”95036″ img_size=”full”][vc_column_text]O σάλος που ξέσπασε με τα προγράμματα τηλεκατάρτισης και την απόφαση της κυβέρνησης να τα καταργήσει μετά την κοινωνική κατακραυγή συνεχίστηκε, με στελέχη της κυβέρνησης –που μέχρι πρόσφατα στήριζαν το πρόγραμμα– να κάνουν στροφή 180 μοιρών και με εκείνα της αντιπολίτευσης να βάλλουν κατά του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Βρούτση αλλά και κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αλήθεια είναι πως στην παρούσα φάση ο πρωθυπουργός, όσο κι αν παρουσιάστηκε ως ο «μεσσίας» που ήρθε και έδωσε λύση στο θέμα των vouchers, είναι αρκετά «στριμωγμένος», καθώς άδειασε μεν τον υπουργό του, αλλά δεν ζήτησε την παραίτησή του, αφού σε αυτήν την περίπτωση θα παραδεχόταν το σκάνδαλο που βρισκόταν σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες.

Η κυβέρνηση, διά μέσω του Στέλιου Πέτσα, κάλυψε τον υπουργό Εργασίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει ότι ο κ. Βρούτσης απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού. Όλα αυτά την ώρα που ο μέχρι πρότινος θερμός υποστηρικτής του προγράμματος, υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, άλλαζε τροπάρι (μιλώντας στον AΝΤ1) ανακαλύπτοντας ξαφνικά… αστοχίες, ενώ ταυτόχρονα επέρριπτε τις ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση για το φιάσκο της δικής του κυβέρνησης.

Για σκάνδαλο έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, «το οποίο πρέπει να διερευνηθεί άμεσα. Και, βεβαίως, μετά από όλα αυτά η παραίτησή του υπουργού Εργασίας συνιστά μονόδρομο». Στη δήλωση του ο κ. Χαρίτσης πρόσθεσε πως «ο κ. Μητσοτάκης έχει υποχρέωση να δώσει εξηγήσεις στους πολίτες και για όλες τις πτυχές αυτού του φιάσκου αλλά και γιατί δεν αποπέμπει τον κ. Βρούτση».[/vc_column_text][vc_single_image image=”110579″ img_size=”full”][vc_column_text]Ερωτήματα για τα χρήματα

Το κυβερνητικό «Βατερλό» της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, εκτός από την αποσαφήνιση για τη διαδικασία με την οποία θα ολοκληρωθεί η καταβολή του επιδόματος των 600 ευρώ στους 180.000 δικαιούχους ανεξάρτητα πλέον από τις αιτήσεις υπαγωγής στο καταργημένο πρόγραμμα, έχει αρκετές ακόμη «ουρές». Όχι μόνο για τον βίο και την πολιτεία των ιδιοκτητών των εταιρειών με τις «πλατφόρμες των κολλητών», για τους οποίους η ροή πληροφοριών αναπόφευκτα θα συνεχιστεί. Αλλά και για τα χρήματα που έχουν προϋπολογιστεί ως αμοιβή για τις πλατφόρμες και τους παρόχους της τηλεκατάρτισης.

Από τα 192 εκατ. ευρώ του προγράμματος, τα 108 εκατ. προορίζονται για τα επιδόματα των επιστημόνων. Τα υπόλοιπα 84 εκατ. κατανέμονταν σε περίπου 34 εκατ. ως αμοιβή για τις 7 πλατφόρμες και τα υπόλοιπα για τα πιστοποιημένα και συνδεδεμένα με τις πλατφόρμες ΚΕΚ που θα παρείχαν τις 100 ώρες τηλεκατάρτισης. Η προκήρυξη, μάλιστα, προέβλεπε ότι ποσό 20 ευρώ ανά καταρτιζόμενο, από τα 470 ευρώ συνολικά, θα έπρεπε να καταβληθεί στους παρόχους αμέσως μετά την ενεργοποίηση του voucher από κάθε επιστήμονα.

Τι θα γίνει, λοιπόν, με αυτά τα χρήματα; Υπάρχουν ποσά που πρέπει να αποδοθούν είτε προς τις πλατφόρμες – άλλωστε δεν είναι όλες μαϊμού –  είτε προς τα ΚΕΚ,  τα οποία ενδεχομένως έχουν παράσχει μέρος ή και το σύνολο των 100 ωρών τηλεκατάρτισης που προέβλεπε η προκήρυξη.  Υπάρχουν χρήματα που πράγματι οφείλονται, γιατί έχουν γίνει δαπάνες, έχουν απασχοληθεί διοικητικό και άλλο προσωπικό που πρέπει να αμειφθεί.  Και υπάρχουν χρήματα που ενδεχομένως έχουν καταβληθεί αχρεωστητωςκαι πρέπει να ανακτηθούν, όπως επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον, μετά την κατάργηση του προγράμματος.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia