FOLLOW US: facebook twitter

Α. Μητρόπουλος: “Άμεση αναπλήρωση του ΕΚΑΣ!”

Ημερομηνία: 12-07-2016 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

mitropoulos-alexis

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΔΕΣΜΕΥΘΕΙ!

ΙΔΟΥ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ!

Τις τελευταίες ημέρες προέκυψαν σφοδρές αντιδράσεις από δεκάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχων για την περικοπή του ΕΚΑΣ. Συγκεκριμένα περισσότεροι από 144.000 χαμηλοσυνταξιούχοι (110.000 από αυτούς είναι συνταξιούχοι του ΙΚΑ) είδαν τις συντάξεις τους να πετσοκόβονται σε ποσά μεγαλύτερα των 230 ευρώ ανά μήνα!

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση από τη συμφωνία του προηγούμενου καλοκαιριού (ν. 4336/2015 και 4337/2015) είχε δεσμευτεί για την περικοπή του ΕΚΑΣ και την εξοικονόμηση 2,4 δις ευρώ (συνολικά) έως το τέλος του 2019, από τη συγκεκριμένη μη ανταποδοτική προνοιακή παροχή, που είχε θεσπιστεί αρχικά με το ν.2334/1996 και τροποποιήθηκε αρκετές φορές μέχρι και τον ν. 4387/2016 που προβλέπει τελικά την κατάργησή του από 1.1.2020.

Με έκπληξη τις τελευταίες ημέρες διαβάσαμε τις ανακοινώσεις του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε σχέση με τη φύση του ΕΚΑΣ είτε ως προεκλογικό επίδομα(!) είτε ως προνοιακή παροχή που …παραβιάζει την αρχή της ανταποδοτικότητας μεταξύ εισφορών και παροχών.

Ακόμα και αν προσπεράσουμε το γεγονός ότι η αρχή της ανταποδοτικότητας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται «a la cart» (για παράδειγμα η ανταποδοτικότητα δεν ισχύει άραγε στους συνταξιούχους που έχουν απολέσει το 50% των συντάξεων τους, ενώ έχουν καταβάλλει υπέρογκες εισφορές, τις υψηλότερες στην ΕΕ;), εντούτοις δεν μπορούμε να προσπεράσουμε τα κείμενα των νόμων που προβλέπουν την άμεση αντικατάσταση του ΕΚΑΣ (για όσους το έχασαν) από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 92 του ν.4387/2016 προβλέπεται ότι: «Από 1.6.2016 και έως τις 31.12.2019 το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), το οποίο θεσπίσθηκε με το άρθρο 20 του ν. 2434/1996 (Α’ 188), καθώς και με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Μέτρα Ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων» (Α’211), η οποία κυρώθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 2453/1997 (Α’4), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, καταβάλλεται αποκλειστικά σε ήδη συνταξιούχους, καθώς και σε δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των εντασσόμενων στον Ε.Φ.Κ.Α. κατ’ άρθρο 53 οργανισμών κύριας ασφάλισης, καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος, εκτός των συνταξιούχων του ΟΓΑ των οποίων η συνταξιοδότηση αρχίζει πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος.».

Εξάλλου, στην αιτιολογική-εισηγητική έκθεση του ίδιου νόμου (σελ. 77) και για το ίδιο άρθρο αναγράφεται ότι: «Μέσω της σταδιακής μείωσης του ποσού του επιδόματος, καθώς και των ποσών που αναφέρονται στα εισοδηματικά κριτήρια της παραγράφου 1, η αντίστοιχη δαπάνη βαίνει μειούμενη μέχρι την ολοκληρωτική κατάργησή της από 1.1.2020.» και ότι: «Η κάλυψη των συνταξιούχων που θα απολέσουν το σχετικό επίδομα θα αντισταθμιστεί από την ενεργοποίηση του μηχανισμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.».

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η αντικατάσταση του ΕΚΑΣ από την Εθνική Σύνταξη ΔΕΝ είναι πρόθεση του νομοθέτη, όπως επαγγέλλεται το Υπουργείο, αλλά από μια άλλη αντίστοιχη προνοιακή παροχή. Εξάλλου, θεσπίστηκε πρόσφατα το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης που αντικατέστησε ουσιαστικά το Ελάχιστο εγγυημένο Εισόδημα

Επειδή χιλιάδες συμπολίτες μας μετά την περικοπή του ΕΚΑΣ διαβιούν κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας.

Επειδή από την υπ’αριθ. 102/1952 ΔΣΕ (άρθρα 65-67), όπως κυρώθηκε με το ν. 3251/1955, η Πολιτεία οφείλει να μεριμνά για τα ελάχιστα όρια κοινωνικής ασφάλειας.

Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στην αντικατάσταση του ΕΚΑΣ με την οποιαδήποτε μορφή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ή με την ενεργοποίηση εναλλακτικού μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων), όπως ορίζει ρητά ο ν. 4387/2016!

ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΥΠΕΚΚ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ