FOLLOW US: facebook twitter

«Μισή» λύση για τα «πυροδάνεια»: Προς ρύθμιση 120 δόσεων τα βεβαιωμένα στις ΔΟΥ, αβεβαιότητα για τα υπόλοιπα

Ημερομηνία: 09-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”106834″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Τι δήλωσε στην Πρωινή ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κ. Λεβέντης

[/vc_column_text][vc_column_text]Τον δρόμο της μακροχρόνιας ρύθμισης παίρνουν τα «πυροδάνεια» που βεβαιώθηκαν στην Εφορία και έχουν μετατραπεί σε οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) γνωστοποίησε χθες ότι πολίτες και επιχειρήσεις με βεβαιωμένες οφειλές από δάνεια έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για να τις ρυθμίσουν  μέχρι και σε 120 δόσεις μέσω ειδικής εφαρμογής, η οποία λειτουργεί στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα της ΑΑΔΕ.

Οπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, πρόκειται για δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν έως και το 2012, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, της  Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (πρώην «Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΑΕ») ή του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ΑΕ (ΤΕΜΠΜΕ), και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα στις τράπεζες έως τις 7 Οκτωβρίου του 2019.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που υπέγραψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, η αίτηση για την υπαγωγή σε ρύθμιση οφειλών υποβάλλεται στην Υπηρεσία της ΑΑΔΕ (ΔΟΥ ή Ελεγκτικό Κέντρο), που είναι αρμόδια για την είσπραξη.

Μέχρι την Τρίτη 4 Μαΐου του 2021 υποβάλλονται αιτήσεις για οφειλές που έχουν βεβαιωθεί από 7.10.2019 μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Εντός 6 μηνών από τη βεβαίωσή τους υποβάλλονται αιτήσεις για οφειλές που θα βεβαιωθούν μετά τις 29 Απριλίου του 2021. Η προθεσμία της 30ής Απριλίου, που τίθεται στο άρθρο 293 του ν. 4738/2020 είναι Μεγάλη Παρασκευή (αργία) και μετατίθεται για την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Για τη διευκόλυνσή τους, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν ψηφιακά την αίτησή τους, αποστέλλοντας mail στην αρμόδια Υπηρεσία, με θέμα: «Ρύθμιση 120 δόσεων για δάνεια με εγγύηση Δημοσίου». Για λόγους χρηστής διοίκησης, παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων και στους οφειλέτες, που από τις 27/10/2020 (ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4738/2020 που θέσπισε τη ρύθμιση των 120 δόσεων) έχουν εντάξει τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση του ν. 4152/2013. Οι οφειλέτες αυτοί μπορούν να εντάξουν το υπόλοιπο των εν λόγω οφειλών στη ρύθμιση έως και 120 δόσεων.

«Μισή» λύση και «παιχνίδι ευθυνών»

Η ρύθμιση των 120 δόσεων είναι απόρροια της τροπολογίας που κατέθεσε πριν από μερικούς μήνες η κυβέρνηση για να δώσει λύση στο χρονίζον πρόβλημα των δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μετά τις πυρκαγιές του 2007, γνωστών ως και «πυροδανείων», υπό την προϋπόθεση ότι κατέπεσε η εγγύησή τους και οι οφειλές βεβαιώθηκαν στις ΔΟΥ.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα προκύπτει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση σαφέστατα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν διευθετεί εξ ολοκλήρου το πρόβλημα των «πυροδανείων» των οποίων η κρατική εγγύηση δεν έχει ακόμα καταπέσει. Η προσδοκία του υπουργείου Οικονομικών ήταν ότι η πρόβλεψη των 120 δόσεων θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης στα τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να προβούν σε ευνοϊκή ρύθμιση των δανείων χωρίς να επιδιώξουν την κατάπτωση της εγγύησης.

Όπως εξήγησε στην «Πρωινή» τραπεζικό στέλεχος με άρτια γνώση του ζητήματος, είναι σε εξέλιξη ένα ιδιότυπο «παιχνίδι μετάθεσης ευθυνών» (blame game) μεταξύ των τραπεζών και του Ελληνικού Δημοσίου, με παράπλευρη απώλεια τους εγκλωβισμένους δανειολήπτες. Οι τράπεζες παραμένουν απρόθυμες σε ευνοϊκή ρύθμιση και επιδιώκουν την κατάπτωση της κρατικής εγγύησης, όμως το Ελληνικό Δημόσιο επικαλείται την ανεπαρκή στελέχωση των αρμόδιων Διευθύνσεων και εξετάζει με υπερβολικά αργό ρυθμό τα αιτήματα, με συνέπεια οι δανειολήπτες να είναι σε παρατεταμένη αναμονή για το πώς θα αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, πάντως, το Ελληνικό Δημοσίο δεν διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα για να καταβάλει τα ποσά των εγγυήσεων και ουσιαστικά παίζει το παιχνίδι των… καθυστερήσεων ωθώντας τις τράπεζες στο να ρυθμίσουν εντέλει τα δάνεια. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες, επικαλούνται την άτυπη «στάση πληρωμών» από το Δημόσιο για να αιτιολογήσουν την έλλειψη ρευστότητας που θα τους βοηθήσει να προβούν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις.[/vc_column_text][vc_single_image image=”46325″ img_size=”full”][vc_column_text]Η «Πρωινή» απευθύνθηκε στον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστα Λεβέντη, ο οποίος γνωρίζει σε βάθος το θέμα, ζητώντας τη δική του εκτίμηση για τις πραγματικές του διαστάσεις.

Ο κ. Λεβέντης μας απάντησε πως η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, ήταν αναμφίβολα στη θετική κατεύθυνση, καθώς αναμένεται να δώσει «ανάσα» σε όσους δανειολήπτες έχουν βεβαιωμένες οφειλές στην Εφορία, ωστόσο χρειάζεται μια επιπλέον νομοθετική μέριμνα για τους οφειλέτες δανείων που η εγγύησή τους δεν έχει καταπέσει.

«Είναι αναγκαία η ειδική νομοθετική ρύθμιση για τους δανειολήπτες των οποίων οι οφειλές παραμένουν τραπεζικές και δεν έχουν βεβαιωθεί στο Ελληνικό Δημόσιο. Εμείς ως Επιμελητήριο Ηλείας συνεχίζουμε να διεκδικούμε μια τέτοια μέριμνα, για να ανακουφιστούν οι συμπολίτες μας και οι επαγγελματίες του τόπου μας, οι οποίοι πιέζονται σφόδρα από την πανδημία, με συνέπεια να έχουν μηδενικά έσοδα και να μην μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», δήλωσε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot