FOLLOW US: facebook twitter

Τηλεδιάσκεψη Λιβανού-Ο.Π Αμαλιάδας: «Άνθρακες ο θησαυρός» με εξαίρεση την αναδιάρθρωση της σταφίδας!

Ημερομηνία: 09-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Έκτακτο, Νέα
Στις επόμενες εβδομάδες για πληρωμές αποζημιώσεων παρέπεμψε τον πρόεδρο της Ο.Π Αμαλιάδας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη
-Διαβεβαίωση Λιβανού ότι προχωρά το πρόγραμμα με ενίσχυση 80% για τον παραγωγό

«Άνθρακες ο θησαυρός» ήταν όπως αποδείχθηκε το αποτέλεσμα της χθεσινής διαδικτυακής σύσκεψης του προέδρου της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστου Βαλιανάτου  με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ.Λιβανό για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Ηλείας, αφού αν εξαιρέσουμε την διαβεβαίωσή του Υπουργού  ότι προχωρά το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της κορινθιακής σταφίδας, για όλα τα υπόλοιπα και κυρίως αυτά τον αποζημιώσεων, το χρονοδιάγραμμα δεν ήταν σαφές. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος Σ. Κακαλέτρης.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τη ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Βαλιανάτο, η επικοινωνία τους ήταν κυρίως ενημερωτική, καθώς ο πρόεδρος της Ο.Π έθεσε  στον Υπουργό όλα τα ανοιχτά και πάγια  αγροτικά ζητήματα χωρίς ωστόσο  χειροπιαστές και ξεκάθαρες απαντήσεις,  καθώς  ειδικά για τα θέματα των αποζημιώσεων των παραγωγών και από τον Ιανό και για τις συνδεδεμένες στρεμματικές ενισχύσεις του 2020, τον παρέπεμψε για πληρωμές στις…  επόμενες εβδομάδες.

Ειδικότερα ο κ. Βαλιανάτος μιλώντας στην Πρωινή ανέφερε: « Η μόνη θετική είδηση που προέκυψε από την χθεσινή μας διαδικτυακή επικοινωνία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ότι προχωρά το θέμα της αναδιάρθρωσης της Κορινθιακής σταφίδας που για τους Ηλείους σταφιδοκαλλιεργητές είναι όπως ξέρετε ζωτικής σημασίας. Όπως μου είπε ο κ. Λιβανός  υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με ορίζοντα πενταετίας  το οποίο βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την  Ε.Ε  για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά  την ενίσχυση καλλιεργητών που θα ενταχθούν σε δράσεις προγράμματος αναδιάρθρωσης της σταφίδας με επιδότηση του παραγωγού σε ποσοστό 80%. Μάλιστα στα τέλη του μήνα περιμένουν την απόφαση της Ε.Ε και θα μπει άμεσα σε εφαρμογή. Περιμένουμε λοιπόν τα αποτελέσματα, αν τελικά αυτό επιτευχθεί και στο ποσοστό ενίσχυσης που ανέφερε ο υπουργός εγώ προσωπικά θα είμαι ικανοποιημένος από αυτήν την εξέλιξη.

Επίσης του έθεσα δύο ακόμα σοβαρά θέματα για τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας. Το ένα είναι οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για τη Βιομηχανική Τομάτα, την Κορινθιακή Σταφίδα και τα Εσπεριδοειδή του 2020 που ακόμα δεν έχουν πληρωθεί και το άλλο ήταν οι αποζημιώσεις από τον Ιανό για το υπαίθριο καρπούζι και την φθινοπωρινή πατάτα. Η απάντηση που έλαβα από τον Υπουργό είναι ότι θα πληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες. Τον ρώτησα αν εννοεί πριν το Πάσχα μήπως και χαρούν οι παραγωγοί, αλλά δεν μου δόθηκε διευκρίνιση, περιορίστηκε στην ίδια απάντηση.

Αναφέρθηκα και στις πρόσφατες ζημιές αγροτικών προϊόντων από τον παγετό τονίζοντας ότι η καταστροφή ήταν τεράστια και ότι πρέπει να επισπευτούν τα πορίσματα από τις εξατομικεύσεις και σε αυτήν την περίπτωση με παρέπεμψε στον ΕΛΓΑ.»

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών, υπογράμμισε ότι «αν με ρωτήσετε τελικά ποιο ήταν το αποτέλεσμα της επικοινωνίας αυτής με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, θα σας απαντήσω ότι ικανοποιημένος είμαι μόνο με το θέμα της αναδιάρθρωσης της σταφίδας που πιστεύω πως θα προχωρήσει. Για όλα τα υπόλοιπα κρατάμε… μικρό καλάθι, μέχρι να δούμε τις ανακοινώσεις για τις πληρωμές».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος