FOLLOW US: facebook twitter

«Μίλα τώρα! Ενάντια στη σχολική βία και τον εκφοβισμό

Ημερομηνία: 06-03-2023 | Συντάκτης:

Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας- Δράσεις όλη την εβδομάδα στα σχολεία της Ηλείας με απόφαση του Υπ. Παιδείας

  • Ανησυχητικά περιστατικά στην Ηλεία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς
  • Δράσεις ευαισθητοποίησης από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, το Δήμο Πύργου και το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Γράφει η Κική Κολοβέρου

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο και αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς των σχολείων να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών/τριών. Στόχος είναι να περιοριστεί το φαινόμενο της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, το γνωστό σε όλους bullying, έχει απασχολήσει την σχολική κοινότητα της Ηλείας αρκετές φορές τα προηγούμενα χρόνια με την πλειοψηφία αυτών να επιλύεται εντός των σχολικών τειχών.

Τη φετινή όμως σχολική χρονιά, με την έναρξη της κιόλας, το Σεπτέμβριο του 2022, το φαινόμενο αυτό, πήρε μεγαλύτερες εκτάσεις καθώς σημειώθηκαν περισσότερα από πέντε περιστατικά σχολικού εκφοβισμού προκαλώντας «σοκ» και φόβο στην τοπική κοινωνία για τις διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο αυτό. Ομάδες κυρίως εφήβων, επιδεικνύοντας προκλητική συμπεριφορά, δημιουργούσαν τακτικά προβλήματα εκφοβίζοντας μικρότερα σε ηλικία παιδιά είτε ασκώντας τους ψυχολογική και λεκτική βία είτε ακόμα και σωματική σε μια προσπάθεια να τους αποσπάσουν το χαρτζιλίκι ή προσωπικά τους αντικείμενα. Αρκετά από αυτά καταγγέλθηκαν δημόσια και έγιναν παρεμβάσεις αντιμετώπισης τους ενώ πολλά περισσότερα  «επιλύθηκαν» εντός της σχολικής κοινότητας με τη λήψη παιδαγωγικών μέτρων σε θύτες και θύματα.

Το σοβαρό αυτό ζήτημα από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς απασχόλησε ιδιαίτερα – και συνεχίζει να απασχολεί- τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και μάλιστα ο Διευθυντής της, Ανδρέας Ζέρβας πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων σε Γυμνάσια και Λύκεια σε μια προσπάθεια να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες αντιμετώπισης του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού και της λήψης μέτρων σε συνεργασία με τους συλλόγους διδασκόντων.

Εκτός όμως από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, τα περιστατικά βίας που σημειώθηκαν κυρίως στην πόλη του Πύργου μεταξύ ανήλικων  μαθητών, κινητοποίησε και το Δήμο Πύργου ο οποίος σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού» ανέλαβαν δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης με στόχο την ελαχιστοποίηση του φαινομένου.

Με αφορμή λοιπόν την σημερινή ημέρα, το Υπουργείο Παιδείας έχει καλέσει όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας να αφιερώσουν χρόνο, από σήμερα Δευτέρα 6 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, (δύο ή περισσότερες διδακτικές ώρες με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων) σε δράσεις-συζητήσεις-εκδηλώσεις (π.χ. βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών, εικαστικά εργαστήρια, διαδραστικές ομιλίες, βιωματικά σεμινάρια κ.α.) με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia