FOLLOW US: facebook twitter

«Μικρό καλάθι» κρατούν οι παραγωγοί  λόγω των ζημιών από βροχές και καύσωνα

Ημερομηνία: 20-09-2023 | Συντάκτης:

Ολοκληρώνεται η παράδοση της βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία

  • Έκλεισε ήδη το εργοστάσιο της ΜΙΝΕΡΒΑ, κλείνει και ο ΚΥΚΝΟΣ τέλος του μήνα – 
  • Τι επισημαίνει ο πρόεδρος της  Ο.Π Αμαλιάδας Χρ. Βαλιανάτος

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Μέχρι το τέλος του μήνα, ολοκληρώνεται η παράδοση της βιοιμηχανικής τομάτας στην Ηλεία, καθώς  το μεν εργοστάσιο της ΜΙΝΕΡΒΑ στη Γαστούνη έκλεισε ήδη από την περασμένη Παρασκευή, ενώ ο ΚΥΚΝΟΣ στα Σαβάλια αναμένεται να παραλάβει και τις τελευταίες ποσότητες για ένα περίπου δεκαήμερο ακόμα.  Το αποτύπωμα ήταν σχετικά  θετικό, τα συμβόλαια των εργοστασίων μεταποίησης  με τους Ηλείους τοματοπαραγωγούς και της Ομάδες Παραγωγών τηρήθηκαν, ωστόσο λόγω των καιρικών συνθηκών – βροχές τον Ιούνιο και καύσωνας τον Ιούλιο)  που έπληξαν την καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας , πολλοί παραγωγοί υπέστησαν μεγάλες ζημιές και τώρα μόνη τους ελπίδα είναι οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Σε ότι αφορά την Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, όπως τόνισε ο πρόεδρος κ. Χρήστος Βαλιανάτος, στην ΜΙΝΕΡΒΑ  παραδόθηκαν  από τα μέλη τους 9.500 τόνοι – 500 τόνοι λιγότερο από τα συμβόλαια) ενώ μέχρι στιγμής στον ΚΥΚΝΟ έχουν παραδώσει περίπου 25.000 τόνους και συνεχίζουν  ενώ  με βάση τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει, θα πρέπει να παραδώσουν  συνολικά 32.000 τόνους βιομηχανικής τομάτας.

Αν και είναι ακόμα σε εξέλιξη η διαδικασία παράδοσης του προϊόντος στον ΚΥΚΝΟ, ο κ. Βαλιανάτος τόνισε ότι οι  τοματοπαραγωγοί έκαναν ότι μπορούσαν για να τηρήσουν τις συμφωνίες με τιμή το 1,35 ευρώ, ωστόσο υπάρχουν πολύ μεγάλες απώλειες λόγω των συνεπειών των καιρικών συνθηκών. «Αν δεν είχαμε τις βροχές και τον καύσωνα, η χρονιά θα ήταν καλή, ωστόσο με την κλιματική κρίση η συνθήκη έχει αλλάξει για τον παραγωγό που βρίσκεται μόνιμα με την πλάτη στον τοίχο. Πολλοί τοματοπαραγωγοί είχαν τεράστιες ζημιές,  οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ έκαναν τις πρώτες εκτιμήσεις και τώρα αγωνιούν για τις αποζημιώσεις. Δυστυχώς φέτος δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι με την τιμή, καθώς θα αποζημιωθούν στο μισό της τιμής διάθεσης στην αγορά, όμως κάναμε αίτηση στο Υπουργείο για την επόμενη χρονιά ζητώντας την αναθεώρηση και αναπροσαρμογή της τιμολογιακής τιμής της βιομηχανικής τομάτας προβλέποντας τουλάχιστον για μια πιο δίκαιη μεταχείριση στο μέλλον. Γιατί δυστυχώς τα καιρικά φαινόμενα θα είναι από δω και πέρα μια μόνιμη απειλή για τον παραγωγό. Όσο για την φετινή χρονιά, θα κάνουμε τον απολογισμό μας, μόλις ολοκληρωθεί και η παράδοση στον ΚΥΚΝΟ και προς το παρόν κρατάμε «μικρό καλάθι» κυρίως  λόγω τω ν ζημιών».

Να σημειώσουμε ωστόσο ότι οι καταστροφικές πλημμύρες στον Θεσσαλικό κάμπο που εκτός των άλλων προϊόντων  καλλιεργείται και το 52% της βιομηχανικής ντομάτας, ενδεχομένως για την επόμενη χρονιά να αλλάξουν εντελώς το τοπίο σε ότι αφορά το συγκεκριμένο προϊόν εφόσον δεν μπορέσει να αποκατασταθεί άμεσα η γη. Και βεβαίως   κανείς δεν γνωρίζει τι επιφυλάσσει γενικότερα το άμεσο μέλλον και πόσο αυτό θα επηρεάσει την συγκεκριμένη καλλιέργεια στην Ηλεία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot