FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Το καλοκαιράκι μας κλείνει το μάτι…

Ημερομηνία: 04-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Ιούνιος, ο πρώτος μήνας του θέρους! Το καλοκαιράκι αρχίζει να μας χαμογελάει και να μας κλείνει το μάτι γεμάτος υποσχέσεις, αφού μετά από έναν οδυνηρό χειμώνα και μια πολύ δυσκολη άνοιξη, ήρθε η ώρα να αποτινάξουμε το ζυγό και να βρούμε τα πατήματά μας δίπλα στην ακρογιαλιά! Summer is here!! Κι επειδή ακόμα αντέχουμε να περνάμε χρόνο στην κουζίνα, τα αραλίκι είναι για τις διακοπές, σήμερα σας έχω πάλι καταπληκτικά καλοκαιρινά αλλά και Κυριακάτικα φαγητά.

Πρώτο και καλύτερο, ένα φαγητό που όσοι δεν έχετε γευτεί θα λατρέψετε. Η κανονική παραδοσιακή συνταγή του Coq au vin,γίνεται με  κόκορα, κόκορας κρασάτος κι αν είναι και αλανιάρης ακόμα καλύτερα, αλλά σε περίπτωση που δεν μπορούμε να βρούμε, μπορείτε εναλλακτικά να το μαγειρέψετε με κοτόπουλο, με τη ίδια συνταγή! Ακολουθήστε βήμα- βήμα τα μυστικά της συνταγής και δεν θα χάσετε! Κι επειδή το καλοκαίρι θέλει τα λαδερά του, οι μελιτζάνες στο φούρνο με τυρί΄ τώρα που υπάρχουν λογω εποχής και άφθονες, είναι ότι καλύτερο! Όσο για το γλυκάκι μας, ένα μαγικό τσιζ κεικ με λεμοντέλο, για συναρπαστική γεύση, ανεβαίνει επίπεδο, πολύ ξεχωριστό!

Μπείτε λοιπόν στην κουζίνα και μεγαλουργήστε ξανά!!

Κοτόπουλο κρασάτο (Coq au vin) Συνταγή | Άκης Πετρετζίκης

Κοτόπουλο κρασάτο (Coq au vin)

Υλικά

1 κοτόπουλο, κομμένο σε μερίδες

3 κ.σ. ελαιόλαδο

40 γρ. βούτυρο

2 κρεμμύδια

2 καρότα

2 σκ. σκόρδο

2 κ.σ. θυμάρι

2 φύλλα δάφνης

30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

50 γρ. κονιάκ

750 ml κρασί κόκκινο

250 γρ. ζωμό, κότας

400 γρ. ντομάτα κονκασέ

αλάτι

πιπέρι

180 γρ. μπέικον, σε κομμάτια

150 γρ. μανιτάρια champignon

500 γρ. πένες

1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Σε αυτή την παραδοσιακή συνταγή επέλεξα να χρησιμοποιήσω κοτόπουλο αντί για κόκορα!

Βάζουμε το κομμένο κοτόπουλο σε ξύλο κοπής και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και φροντίζουμε να καλύψει όλη την επιφάνεια του.

Βάζουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και περιμένουμε να μέχρι να λιώσει.

Βάζουμε το κοτόπουλο, με την πέτσα προς τα κάτω και σοτάρουμε 5-6 λεπτά να πάρει χρώμα. Τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και  σοτάρουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Αφαιρούμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες 0,5 εκ. και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.

Κόβουμε τα καρότα στη μέση και στη συνέχεια σε μικρά μισοφέγγαρα 1εκ., τα βάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.

Στη συνέχεια, κόβουμε τα σκόρδα σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το θυμάρι, τα φύλλα δάφνης, το αλεύρι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. (Το θυμάρι αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες και δίνει γεύση)

Σβήνουμε με το κονιάκ, προσθέτουμε το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τον ζωμό, την τομάτα, το κοτόπουλο, τα ανακατεύουμε και χωρίς να κλείσουμε το καπάκι της κατσαρόλας, σιγοβράζουμε για 45 λεπτά.

Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.

Κόβουμε το μπέικον σε κυβάκια του 1 εκ. και τα βάζουμε στο τηγάνι.

Κόβουμε τα μανιτάρια στη μέση αν είναι μικρά ή στα 4 αν είναι μεγάλα και μόλις πάρει χρώμα το μπέικον τα βάζουμε στο τηγάνι και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Επειδή το μπέικον έχει αλάτι προσθέτουμε μόνο πιπέρι.

Στη συνέχεια βάζουμε το μπέικον με τα μανιτάρια στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15-20 λεπτά με ανοιχτό καπάκι.

Όταν είναι έτοιμο, κλείνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει, προσθέτουμε αλάτι, τις πένες και βράζουμε για 12 λεπτά.

Σουρώνουμε χωρίς να ξεπλύνουμε με κρύο νερό, βάζουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και πιπέρι.

Η συνταγή είναι του σεφ Άκη Πετρετζίκη

φετα σαγανακι με ντοματα στο φουρνο

Μελιτζάνες στο φούρνο με ντομάτα και φέτα

Υλικά

5-6 μελιτζάνες φλάσκες

350 γραμ. τυρί φέτα (τριμμένη)

5-6 ώριμες φρέσκιες ντομάτες ή 1 κονσέρβα ντοματάκιακονκασέ

2 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες

1ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)

½ματσάκι βασιλικό (ψιλοκομμένο)

1κουταλάκι ζάχαρη (προαιρετικά)

ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες τις κόβουμε σε ροδέλες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια τις ξεπλένουμε τις στεγνώνουμε και είτε τις τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο είτε τις ψήνουμε για λίγο στο φούρνο αφού τις αραδιάσουμε πρώτα σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και αλειμμένο με λίγο ελαιόλαδο.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα: κόβουμε τις ντομάτες στη μέση, τις τρίβουμε στον τρίφτη και τις βάζουμε σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε. Εάν θέλουμε ρίχνουμε και τη ζάχαρη. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά περίπου και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Ρίχνουμε λίγη από τη σάλτσα σε πυρέξ ή ταψί και από πάνω στρώνουμε τις μισές φέτες μελιτζάνας. Ρίχνουμε ξανά λίγη σάλτσα και πασπαλίζουμε με το μισό τριμμένο τυρί.

Σκεπάζουμε με μια ακόμη στρώση μελιτζάνας και επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και το τυρί. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου. Σερβίρουμε εάν θέλουμε, με επιπλέον φρέσκα φυλλαράκια βασιλικού.

Η συνταγή είναι από την Αντωνία Κατή

Cheesecake με limoncello και κόκκινα φρούτα - Larnakaonline.com.cy

Cheesecake με limoncello και κόκκινα φρούτα

Υλικά

Για το μπισκότο

220γρ. μπισκότα αλεσμένα

100γρ. βούτυρο ζεστό

Για την κρέμα τυριού

500γρ. τυρί κρέμα

250γρ. κρέμα γάλακτος

150γρ. ζάχαρη άχνη

1 λεμόνι, ο χυμος και η φλούδα

2 κουταλιές λικέρ limoncello

Για το ζελέ με φρούτα

400γρ. νερό

80γρ. ζάχαρη

10-15 φράουλες και βατόμουρα

400γρ. μαρμελάδα κόκκινα φρούτα

2 σακουλάκια (20 γρ.) ζελατίνη

2 κουταλιές κρύο νερό

λίγο λικέρ κεράσι ή cassis

Εκτέλεση

Την προηγούμενη μέρα φτιάχνετε το ζελέ: Βάζετε τη ζελατίνη στις 2 κουταλιές κρύο νερό να μουλιάσει. Βράζετε το νερό για το ζελέ και προσθέτετε τη ζάχαρη, τα φρέσκα φρούτα. Μόλις πάρουν μια βράση βάζετε τη μαρμελάδα, τη ζελατίνη και το λικέρ. Το αφήνετε να κρυώσει καλά. Σε φόρμα ίδιας διαμέτρου με τη φόρμα που θα χρησιμοποιήσετε για την κρέμα τυριού, απλώνετε πλαστική μεμβράνη στη βάση και τα πλαϊνά της. Βάζετε μέσα το ζελέ και τοποθετείτε τη φόρμα σε δυνατό ψυγείο.

Για την κρέμα τυριού: Χτυπάτε καλά στο μίξερ την κρέμα με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί. Τη μεταφέρετε σε μπολ. Στο μίξερ χτυπάτε το τυρί και τα υπόλοιπα υλικά. Στο τέλος, ενσωματώνετε με ελαφρές κινήσεις τη σαντιγί.

Για τη βάση: Ανακατεύετε στο ζεστό βούτυρο το μπισκότο μέχρι να απορροφηθεί. Βάζετε το δαχτυλίδι (φόρμα χωρίς πάτο) σε επίπεδο ταψί και στρώνετε το μπισκότο στη βάση της φόρμας.

Στρώνετε το μίγμα τυριού και το βάζετε στο ψυγείο να σφίξει καλά. Ξεφορμάρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Βγάζετε το φορμαρισμένο κρύο ζελέ και το τοποθετείτε πάνω στο γλύκισμα.

Γαρνίρετε με φρέσκα φρούτα, φέτες λεμονιού και φύλλα δυόσμου.

Η συνταγή είναι από την Εύη Ιωάννου Χιώτη

Chef De Cuisine, Pâtissier


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος