FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Στο φαγητό λέμε ΝΑΙ!

Ημερομηνία: 27-10-2023 | Συντάκτης:

Γράφει και επιμελείται η Ελένη Παπαδοπούλου

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει συνήθεια από αρκετό κόσμο, να τρώμε βακαλάο και την 28η Οκτωβρίου ακολουθώντας- χωρίς λόγο όμως- την παράδοση της 25ης Μαρτίου. Έτσι έχουμε ως επιλογή τον μπακαλιάρο  των… παρελάσεων με ένα γενναίο μπολ- σκορδαλιά  στο τραπέζι μας, αλλά και ελεύθερη επιλογή φαγητών, δηλαδή τρώμε τα πάντα αρκεί να τρώμε… καλά, γιατί ακόμα και την ημέρα του ΟΧΙ εμείς στο φαγητό λέμε ΝΑΙ! 

Πάντως η πιο δημοφιλής επιλογή της ημέρας, είναι τα κρεατικά κι εδώ θα σταθούμε σήμερα. Το αρνάκι φρικασέ είναι από τις τοπ συνταγές για ένα γιορτινό  τραπέζι, αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό και αν δεν σας αρέσει το αρνί, μπορείτε να κρατήσετε τη συνταγή και να το αντικαταστήσετε με χοιρινό.  Μια άλλη πρόταση είναι το χοιρινό γιούλμπασι, λατρεμένη γεύση με κεφαλοτύρια που με συνοδεία μιας πράσινης σαλάτας κάνει το τέλειο γεύμα για την 28η Οκτωβρίου.

Όσο για το γλυκάκι μας, η πρόταση μου προέρχεται από την Κυπριακή κουζίνα, μια εύκολη συνταγή, αμαρτωλή και πεντανόστιμη. Απολαύστε  λοιπόν τα… Δάχτυλα Κυριών, όπως τα λένε στην Κύπρο και δεν θα χάσετε!!

Αρνάκι φρικασέ με αυγολέμονο

– Υλικά:

  • 1 κιλό αρνάκι μπούτι χωρίς το κόκκαλο μαζί με την νεφραμιά του, περίπου στα 1.300 γρ
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο λευκό (ξερό) ψιλοκομμένο
  • 60 ml λευκό κρασί
  • 3 μαρούλια (καρδιές)
  • 2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο-
  • καυκαλίδες και αρωματικά χόρτα
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών
  • Αλάτι και Πιπέρι

Αρνάκι φρικασέ – Για το Αυγολέμονο:

  • 2 κροκοί αυγών
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • 1 κ.τ.σ κοφτή κορν φλάουρ

Εκτέλεση

·  Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι, τον άνηθο, τις καυκαλίδες, τα αρωματικά χόρτα και τα φρέσκα κρεμμύδι και τεμαχίζουμε το αρνάκι σε κομμάτια.

·  Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο γάλακτος (2 κ.σ) και τσιγαρίζουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Βγάζουμε τα κομμάτια από το τσιγαρισμένο αρνάκι σε μια πιατέλα και τα αφήνουμε στην πάντα

·  Στο ίδιο βούτυρο με δυνατή φωτιά βάζουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά να μαραθούν καλά.  Σβήνουμε με το λευκό κρασί  Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, τα αρωματικά χόρτα και το τσιγαρισμένο αρνάκι.

·  Μετά από λίγο προσθέτουμε τον κύβο λαχανικών διαλυμένο σε ενάμιση λίτρο χλιαρού νερό. Όταν το φαγητό μας κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε με το καπάκι την κατσαρόλα.

·  Μετά από 1 ώρα ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το κρέας με ένα πιρούνι. Μόλις το κρέας ψηθεί το βάζουμε όλο από την μια μεριά της κατσαρόλας και στην άλλη βάζουμε τα μαρούλια κομμένα. Δεν ανακατεύουμε αλλά μόνο κουνάμε την κατσαρόλα.

·  Μετά από 20 λεπτά, ελέγχουμε αν τα κοτσάνια από τις καρδιές του μαρουλιού είναι μαλακά και ψημένα. Προσθέτουμε τον άνηθο και κουνάμε καλά την κατσαρόλα να πάει παντού..  Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους των αυγών με το κορν φλάουρ και τα ανακατεύουμε καλά. Στύβουμε τον χυμό των λεμονιών και ανακατεύουμε και πάλι. Με μια κουτάλα παίρνουμε ζωμό από το φαγητό μας και το ρίχνουμε στο μπολ με το μείγμα αυγών, μετά την τρίτη κουταλιά ζωμού αδειάζουμε το μπολ στο φαγητό μας και αναταράσσουμε κουνώντας την κατσαρόλα να πάει παντού.

·  Σκεπάζουμε το φαγητό μας και το αφήνουμε να δέσει έκτος φωτιάς για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.

tips: Τα μαρούλια πολλές νοικοκυρές τα ξεπικρίζουν πριν τα ρίξουν στο φαγητό, περνώντας τα μαρουλόφυλλα ένα – ένα από νερό που κοχλάζει σε μια κατσαρόλο, απλώς τα βουτάμε και σε ένα λεπτό τα αφαιρούμε.

Χοιρινό γιούλμπασι

Υλικά

5 κιλό χοιρινό μπούτι, κομμένο σε κυβάκια

2 κρεμμύδια, κομμένα σε κάθετες φέτες

3 σκ. σκόρδο

2 πατάτες, κομμένες σε κύβους

1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε χοντρές ροδέλες

1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε χοντρά κυβάκια

300 γρ. κεφαλοτύρι, κομμένο σε κύβους

1+½ κ.γ. πάπρικα, καπνιστή

1 κ.γ. ρίγανη, ξερή

3 κλ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα

100 ml ελαιόλαδο

Αλάτι-Πιπέρι

Εκτέλεση

1. Ρίχνουμε το χοιρινό σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε με τα χέρια μας φορώντας γάντια μιας χρήσης και το αφήνουμε στην άκρη.

2. Έπειτα, τοποθετούμε μία μεγάλη βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα το χοιρινό σε δόσεις, το σοτάρουμε πολύ καλά από όλες τις πλευρές, μέχρι να αποκτήσει ένα σκούρο χρώμα και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

3. Στη συνέχεια, προσθέτουμε στην ίδια κατσαρόλα τα κρεμμύδια, τις πατάτες, το σκόρδο, την πιπεριά Φλωρίνης, την κίτρινη πιπεριά, λίγο ελαιόλαδο αν χρειάζεται, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 2 λεπτά.

4. Ύστερα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, παίρνουμε μία γάστρα και στρώνουμε 2 φύλλα λαδόκολλας σταυρωτά, τη μία πάνω στην άλλη.

5. Αμέσως μετά, αδειάζουμε μέσα στη γάστρα το χοιρινό, το περιεχόμενο της κατσαρόλας, το κεφαλοτύρι, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη, την πάπρικα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και κλείνουμε καλά τις λαδόκολλες, δένοντας τες με έναν σπάγκο μαγειρικής.

6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 2 ώρες και 30 λεπτά.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη


Δάκτυλα κυριών ( Κυπριακή συνταγή)

(για περίπου 70 κομμάτια)

Για τη ζύμη:

500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 1/2 ποτ. χλιαρό νερό

 1/3 ποτ. νερού ελαιόλαδο έξτρα παρθένο ή ηλιέλαιο

2 κ.σ. ανθόνερο

ελάχιστο αλάτι

Για τη γέμιση:

250γρ. αμύγδαλα με το φλούδι

 1/2 ποτ. νερού ζάχαρη άχνη

 1 κ.σ. “σμυρνιό” 3 κ.σ ανθόνερο

Για το σιρόπι: 2 ποτ. νερού ζάχαρη 2 ποτ. νερού νερό 1 κ.γ. χυμό λεμόνι 2 ξύλο κανέλας λίγες σταγόνες λεμόνι φλούδα πορτοκαλιού Για το τηγάνισμα: Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο για το τηγάνισμα Φλούδες για το πορτοκάλι

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε το σιρόπι μας. Θα πρέπει να είναι κρύο όταν θα σιροπιάσουμε τα δάχτυλα. Ετοιμάζουμε τη ζύμη μας. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και φτιάχνουμε μια ζύμη την οποία αφήνουμε να ξεκουραστεί μιση ώρα. Ανοίγουμε σε πολύ λεπτό φύλλο. Χωρίζουμε σε λωρίδες τη ζύμη μας. Γεμίζουμε κάθε λωρίδα της ζύμης με 1 κουτ. του γλυκού από τη γέμιση: Ψήνουμε για 15′ στους 170 σε προθερμασμένο φούρνο τα αμύγδαλα με το φλούδι. Τα βάζουμε σε μια σακούλα και με τον πλάστη τα σπάμε σε χοντρά κομμάτια. Σε λεκάνη τα ανακατεύουμε με την άχνη ζάχαρη και το μυρωδικό (Σμυρνιό). Με ένα πιρουνάκι, κλείνουμε τη λωρίδα του φύλου σφραγίζοντας από την μια και την άλλη πλευρά, σχηματίζοντας έτσι ένα “δάχτυλο”. Συνεχίζουμε μέχρι να μας τελειώσει η γέμιση.. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινήσουν. Τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε ελάχιστα σε μια απορροφητική πετσέτα (1-2 λεπτά γιατί πρέπει να είναι καυτά όταν θα μπουν στο σιρόπι). Κατόπιν τα βουτάμε με μια τρυπητή κουτάλα στο σιρόπι. Αποσύρουμε. Τα αφήνουμε σε ένα τρυπητό τουλάχιστον μισή ώρα να στραγγίσουν από τα σιρόπια πριν τα σερβίρουμε. Τα στολίζουμε σε μια πιατέλα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε από πάνω με άχνη ζάχαρη ή λίγη κανέλλα και τριμμένο καρύδι.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος