Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Στην κουζίνα με απλές συνταγές
Γράφει και επιμελείται η Ελένη Παπαδοπούλου
Και να που χωρίς να το καταλάβουμε, πατάμε πλέον γερά στον καινούργιο χρόνο, Γενάρης μήνας και μάλλον έχουμε την πρώτη ψυχρή εισβολή του καιρού, πράγμα που σημαίνει ότι το σπίτι μας θα γίνει αυτές τις μέρες το απόλυτο καταφύγιό μας και άρα μπορούμε άνετα να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με τις μαγειρικές μας. Τι σας έχω λοιπόν σήμερα;
Η πρώτη μου πρόταση είναι οι Λαχανοντολμάδες ογκρατέν, μια νόστιμη και απλή συνταγή με λάχανο που είναι της εποχής, κιμά, αυγά και λίγο τυρί – μια πραγματική γαστρονομική απόλαυση με υλικά βρίσκονται στο ψυγείο όλων. Μια γρήγορη συνταγή για κεφτεδάκια (μαλακά και ζουμερά ψητά). Είναι ένα πολύ αρωματικό φαγητό, εξαιρετικό και εξαιρετικά νόστιμο, αρέσει τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους, για δείπνο ή μεσημεριανό γεύμα.
Σκέφθηκα επίσης, να σας δώσω μια συνταγή πανεύκολη για ένα μοναδικό φύλλο για πίτες, χειροποίητο, χωρίς να καταφεύγετε σε έτοιμες και κατεψυγμένες ζύμες που αποτελούν με την εύκολη λύση, αλλά δεν έχουν καμιά νοστιμιά. Και αν θα το φτιάξετε μια φορά, δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ξανά έτοιμα φύλλα. Κάντε την αρχή και θα με θυμηθείτε, δεν θέλει δα και καμιά φοβερή μαεστρία! Με αυτό το φύλλο μπορείτε να κάνετε ότι αλμυρή πίτα τραβάει η όρεξή σας, προσέξτε μόνο λίγο τα μυστικά της συνταγής.
Και φυσικά δεν ξέχασα τι γλυκάκι μας, γιορτές Αγίου Αντωνίου και Αθανασίου και πιστέψτε με, με το τέλειο τιραμισού που σας προτείνω θα κλέψετε την παράσταση, απλό και θεϊκό!
Λαχανοκεφτέδες Ογκρατέν
Υλικά
- 2 Κρεμμύδια
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 250 γραμμάρια λάχανου
- 500 γραμμάρια κιμά
- αλάτι
- αλεσμένο μαύρο πιπέρι
- 2 αυγά
- ηλιέλαιο
- 100 γραμ. τυριού κίτρινου
Εκτέλεση
Κόβουμε 2 κρεμμύδια σε κομμάτια και τα ρίχνουμε σε ένα μπλέντερ μαζί με το σκόρδο και τα χτυπάμε σε πολτό. Ψιλοκόβουμε το λάχανο και το βάζουμε σε μια μπασίνα μαζί με το κιμά, τον πολτό κρεμμυδιού,αυγά αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά να γίνει μία μάζα.
Λαδώνουμε ένα πυρέξ και μετά πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα βάζουμε μέσα στο πυρεξ.
Σκεπάζουμε το πυρ εξ με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε 45 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Βγάζουμε απο το φούρνο και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί να καλύψει τα μπιφτέκια.
Βάζουμε πάλι στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά.
Η συνταγή είναι από το Χρυσό σκουφάκι
Χειροποίητο φύλλο για πίτες
Υλικά
- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή κίτρινο σκληρό
- 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι
- 5 κουταλιές σούπας λάδι
- 5 κουταλιές σούπας κρασί λευκό ή 3 κουταλιές ξίδι
- 250 ml νερό
Εκτέλεση
1. Αφού φτιάξουμε τη ζύµη της επιλογής μας τη χωρίζουμε σε 2 (ή περισσότερα) ίσα κοµµάτια. Αφήστε τα να «ξεκουραστούν» για 30 λεπτά, εντός ή εκτός ψυγείου, ώστε να µαλακώσουν και να μπορέσουμε να τα ανοίξουμε ευκολότερα σε φύλλα.
2. Ανοίγουμε κάθε κοµµάτι σε στρογγυλό φύλλο, πάνω σε ελαφρώς αλευρωµένη επιφάνεια.Για το άνοιγµα των φύλλων χρησιμοποιούμε τον λεπτό πλάστη (βέργα). Με τη βέργα µεταφέρουμε τα φύλλα στο ταψί, χωρίς τον κίνδυνο να σχιστούν. Απλώς τα τυλίγουμε γύρω από τη βέργα και τα ξετυλίγουμε πάνω από το ταψί.
3. Άλλες πίτες φτιάχνονται µε δύο φύλλα ζύµης, άλλες µε περισσότερα (6 ή 8). Συνήθως, βάζουμε τα µισά στον πυθµένα του ταψιού, τα λαδώνουμε ένα-ένα, απλώνουμε από πάνω τη γέµιση και τη σκεπάζουμε µε τα υπόλοιπα φύλλα.
4. Το φύλλο (ή τα φύλλα) που µπαίνουν στο κάτω µέρος πρέπει οπωσδήποτε να είναι μεγαλύτερα από το ταψί, ώστε να καλύπτουν τα τοιχώµατα και να εξέχουν από το ταψί. Αντίθετα, το φύλλο ή τα φύλλα µε τα οποία θα σκεπάσουμε τη γέµιση δεν χρειάζεται να περισσεύουν.
5. Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε και στρώνουμε ένα ή περισσότερα φύλλα (ανάλογα µε το είδος που απαιτεί η κάθε συνταγή). Πιέζουμε προσεκτικά τα φύλλα στα τοιχώµατα και στον πυθµένα, βάζουμε τη γέµιση και σκεπάζουμε µε τα υπόλοιπα φύλλα. Στη συνέχεια τυλίγουμε τις άκρες των φύλλων προς τα µέσα και τις στριμώχνουμε προσεκτικά στα τοιχώµατα του ταψιού, σφραγίζοντας τη γέµιση. Τα φύλλα που ανοίγουμε µπορούμε να τα τοποθετήσουμε κατευθείαν στο ταψί όπου θα φτιάξουμε την πίτα.
6. Η γέµιση που θα µπει στο ταψί, πάνω στα φύλλα, πρέπει να είναι χλιαρή ή κρύα. Aν είναι πολύ ζεστή, τα φύλλα θα µαλακώσουν υπερβολικά και, όταν ψηθούν, θα διαλυθούν και θα µοιάζουν µε ωµό ζυµάρι.
7. Όταν φτιάχνουμε χορτόπιτες(µε σπανάκι, πράσα, σέσκουλα, ραδίκια ή άλλα χορταρικά),αποφεύγουμε να σοτάρουμε τη γέµιση ή να βράσουμε από πριν τα χόρτα. Τα αφήνουμε ωµά και απλώς τα αλατίζουμε για να «μαραθούν», να μειωθεί δηλαδή ο όγκος τους, και τα στραγγίζουμε καλά. Στη συνέχεια τα αναμιγνύουμε µε τα άλλα υλικά της γέµισης (τυριά, µμυρωδικά, ρύζι κ.λ.π.) και τα στρώνουμε στα φύλλα.
8. Για να γίνει το τελευταίο φύλλο της πίτας τραγανό και να ροδίσει όµορφα, το αλείφουμε µε λίγο ελαιόλαδο και το ραντίζουμε µε μερικές σταγόνες νερό και 1 χτυπημένο αυγό.
Σ.Σ Η δόση είναι για 4-5 λεπτά φύλλα, για μια πίτα σε ταψί Νο 38 ή 40 ή για το εμαγιέ τετράγωνο ταψί του φούρνου
Η συνταγή είναι από τις Χρυσές συνταγές
Τέλειο Τυραμισού
Υλικά
Για την κρέμα
- 500 ml κρέμα γάλακτος
- 250γρ τυρί κρέμα (Φιλαδέλφεια)
- 250γρ τυρί μασκαρπόνε
- μισή κούπα άχνη ζάχαρη
- 1 πακέτο μπισκότα σαβουαγιάρ
- 1 κούπα έτοιμου καφέ εσπρέσσο για να βουτήξω τα μπισκότα
- 3 κ.σ κακάο για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί. Στη συνέχεια χτυπάμε τα τυριά που είναι σε θερμοκρασία δωματίου και τέλος προσθέτουμε την άχνη. Η κρέμα είναι έτοιμη , την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα και στο μεταξύ ετοιμάζουμε τον καφέ, να είναι χλιαρός προς το κρύο. Βουτάμε τα μπισκότα και στρώνουμε σε ταψί ή πυρεξ. Βάζουμε τη μισή κρέμα και κάνουμε 2 στρώσεις μπισκότα από πάνω την υπόλοιπη κρέμα και μετά κατευθείαν στο ψυγείο. Προτού σερβίρουμε πασπαλίζουμε με το κακάο.
Η συνταγή είναι της Γιώτας Ζιάκα ( από τις Συνταγές της Γκόλφως)