FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Ψιλή βροχούλα έπιασε…

Ημερομηνία: 04-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Τούτος ο καιρός μας κοροϊδεύει κανονικά! Μια ήλιος, μια ψιλόβροχο, μια ζέστη! Αυτά είναι τα τερτίπια του φετινού φθινόπωρου και του μήνα Οκτώβρη που μόλις μπήκε. Με το δεξί ή όχι, θα δούμε, γιατί οι μετεωρολόγοι μιλούν πάλι για καταιγίδες και με το πρώτο μπουρίνι έρχονται και τα πρώτα προβλήματα.

Και κάθε φορά που συναντιόμαστε εδώ, μέχρι να ξεκαθαρίσει η εποχή, θα σας μιλάω για τον καιρό, γιατί επηρεάζει και την κουζίνα μας και τους γευστικούς μας κάλυκες, αφού  τα καλοκαιρινά φαγητά μας αποχαιρετούν και έχουμε πάθει μια μικρή σύγχυση για το τι μας κάνει κέφι να τρώμε. Σήμερα είπα λοιπόν να επιλέξω… ντεμί σεζόν φαγητά, όλων των εποχών για να είμαστε μέσα, γιατί που ξέρεις, την άλλη βδομάδα μπορεί να πλακωθούμε στις… σούπες τις ζεστές! Έτσι λοιπόν σας έχω κανελόνια θεϊκά, παραλλαγή του παστίτσιου θα μου πείτε, αλλά όχι δεν έχετε δίκιο, γευστικά και οπτικά διαφέρουν. Μπορεί να θέλουν λίγη τέχνη για να γεμίσουν τα κανελόνια, αλλά αν τα κρατήσετε όρθια μέσα στο πυρέξ γεμίζουν ένα- ένα και μετά τα… ξαπλώνετε για… ηλιοθεραπεία! Μια ακόμα υπέροχη συνταγή με πατάτες ψητές, πολύ εύκολη και γευστικότατη που μπορεί να είναι είτε κυρίως πιάτο είτε συνοδευτικό και για γλυκάκι πάμε στα πιο… χειμωνιάτικα! Έτσι τώρα που αρχίζουν να επιστρέφουν τα μήλα, ετοιμάστε μια υπέροχη μηλόπιτα για τον απογευματινό σας καφέ και σίγουρα θα την λατρέψετε! Εγώ ακόμα θυμάμαι με αγάπη την μηλόπιτα της μητέρας μου, με αυτήν την συνταγή! Ονειρεμένη και με υπέροχη εμφάνιση!

Αποτέλεσμα εικόνας για lasagne

Θεϊκά κανελόνια με κιμά

Υλικά

24 κανελόνια

Για τον κιμά

3 κ.σ. ελαιόλαδο

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκ. σκόρδο σπασμένο

250 γρ. φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα

1 καρότο τριμμένο

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1/4 φλ. κονιάκ

400 γραμ. ψιλοκομμένες ή τριμμένες ντομάτες

1 δαφνόφυλλο

1 ξύλο κανέλα

αλάτι

πιπέρι

Για την εύκολη μπεσαμέλ

1 λίτρο γάλα

4 κ.σ. κορν φλάουρ γεμάτες

2 κ.σ. βούτυρο

2 πρέζες μοσχοκάρυδο

αλάτι

πιπέρι

200 γρ. μοτσαρέλα ή κασέρι ή γραβιέρα

1 αβγό (προαιρετικά)

Για την εύκολη σάλτσα ντομάτα

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 σκ. σκόρδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 συσκευασίες ψιλοκομμένες ντομάτες

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Για τα κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ στο φούρνο, σοτάρουμε πρώτα τον κιμά στο λάδι να ροδίσει για 5-6 λεπτά.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια ψιλοκομμένα να πιουν τα υγρά τους για 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και  το καρότο και σοτάρουμε 2-3 λεπτά να μαραθούν.

Προσθέτουμε τον πελτέ, ψήνουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε το δαφνόφυλλο και την κανέλα.

Σβήνουμε με το κονιάκ, προσθετουμε τις ψιλοκομένες ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει για 15-20 λεπτά να μειωθούν τα υγρά.

Αφαιρούμε τα αρωματικά μετά από 5 λεπτά ή αν θέλουμε πιο έντονα αρώματα, τα αφήνουμε μέχρι να ολοκληρωθεί ο βρασμός. Αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση κιμά.

Προαιρετικά, προσθέτουμε λίγο τυρί τριμμένο. Γεμίζουμε τα ζυμαρικά με κουταλάκι ή με τα δάχτυλα.

Για την εύκολη μπεσαμέλ

Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα εκτός από το τυρί (και προαιρετικά το αυγό). Αφήνουμε να δέσει, ανακατεύοντας με σύρμα τακτικά, σε μέτρια φωτιά και αλατοπιπερώνουμε.

Στο τέλος, πασπαλίζουμε μοσχοκάρυδο, προσθέτουμε το αυγό (προαιρετικά) και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει.

Για την σάλτσα ντομάτας βράζουμε όλα τα υλικά για 10 λεπτά.

Πως στήνουμε τα κανελόνια

Βάζουμε μια κουταλιά σάλτσα ντομάτας σε πυρίμαχο σκεύος 35×25. Προσθέτουμε και 2 κουταλιές από την έυκολη κρέμα μπεσαμέλ.

Δημιουργούμε δηλαδή, ένα υγρό στρώμα με κρέμα μπεσαμέλ και σάλτσα ντομάτας, για να ακουμπήσουμε τα κανελόνια.

Βάζουμε επάνω τα γεμισμένα κανελόνια. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη ντομάτα και την υπόλοιπη μπεσαμέλ.

Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια για 10 λεπτά περίπου.

Αποτέλεσμα εικόνας για chefclub argentina

Πατάτες ψητές με αυγά και τυρί

Υλικά

6 πατάτες

4 αυγά

Ζαμπόν ψιλοκομμένο

Γκούντα ή κασέρι τριμμένο

Ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Λίγο ελαιόλαδο

Μαϊντανός

 

Εκτέλεση

Τοποθετούμε  τις πατάτες κανονικού-μεγάλου μεγέθους σε ένα ταψάκι. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο από πάνω τους. Στην συνέχεια ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε στον φούρνο στους 170 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο τις πατάτες και κόβουμε εγκάρσια το πάνω μέρος της κάθε πατάτας (περίπου στο 1/4 του ύψους της), και τα βάζουμε στην άκρη. Στην συνέχεια με ένα κουταλάκι και αφαιρούμε το εσωτερικό της κάθε πατάτας και το τοποθετούμε σε ένα μπολ, όπου με το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.

Στην συνέχεια, σπάμε 4 αυγά σε ένα μπολ, προσθέτουμε  την πατάτα από το άλλο μπολ μας, ρίχνουμε λίγο ζαμπόν, το οποίο το έχουμε ψιλοκόψει. Επιπλέον, προσθέτουμε ένα κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, λίγο μαϊντανό και ανακατεύουμε ελαφρά.

Στην συνέχεια, γεμίζουμε την κάθε πατάτα που είναι στο ταψί με την γέμιση που μόλις φτιάξαμε. Έπειτα παίρνουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε σε ένα πυρέξ. Προσθέτουμε πάνω από κάθε γέμιση τριμμένο τυρί, δικής μας προτίμησης και τοποθετούμε στον φούρνο στου 170 βαθμούς για 10 περίπου λεπτά.

Αποτέλεσμα εικόνας για μηλόπιτα αναποδογυριστή

Μηλόπιτα… αναποδογυριστή

Υλικά

150 γρ. βούτυρο

5 μήλα

1 κούπα ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού κανέλα

Ζύμη

4 αυγά

1 κούπα ζάχαρη

2 κάψουλες βανίλιας

1 ½ κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα από τις φλούδες και τα κουκούτσια τους. Τα κόβουμε σε ροδέλες. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180° C. Βάζουμε το βούτυρο σε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί και το ζεσταίνουμε στον φούρνο για 5-6 λεπτά, μέχρι να λιώσει. Μόλις λιώσει, το βγάζουμε από τον φούρνο. Δεν κλείνουμε τον φούρνο, τον αφήνουμε στους 180° C.

Στρώνουμε τις ροδέλες μήλων στο ταψί με το λιωμένο βούτυρο και τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα. Χτυπάμε στο μίξερ, στη δυνατή ταχύτητα, τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε τις βανίλιες. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε πολύ σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Ρίχνουμε τη ζύμη πάνω από τα μήλα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά. Τη βγάζουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει και την αναποδογυρίζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος