FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Μύρισε χειμώνας…

Ημερομηνία: 30-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Οι βροχερές μέρες όλης της προηγούμενης εβδομάδας, θύμισαν πρώτες μέρες του χειμώνα. Τα τζάκια πήραν… φωτιά, τα μαλακά ζεστά παπλώματα στρώθηκαν στα κρεβάτια και η κουζίνα θέλει τις δικές της μυρωδιές με μπαχάρια και σπιτικά μαμαδίστικα χειμωνιάτικα φαγητά. Σήμερα λοιπόν έχω να σας προτείνω λεμονάτο μοσχαράκι με ρύζι, εξαιρετικό και νοστιμότατο Κυριακάτικο φαγητό, μια υπέροχη πιτούλα με κολοκύθι και τραχανά που γίνεται γρήγορα και ένα κοτόπουλο κοκκινιστό με πικάντικη σάλτσα  και βεβαίως χοντρά μακαρόνια. Μην ξεχνάτε ότι  η  κανονική μαμαδίστικη μακαρονάδα θέλει όπως ο κόκορας, μακαρόνια χοντρά για να φυλακίσουν μέσα τους την πλούσια γεύση της σάλτσας. Αν βεβαίως έχετε χωριάτικο κοτόπουλο ακόμα καλύτερα, αλλά επειδή δεν έχουμε όλοι από ένα χωριό που θα έχει το κοτέτσι του, αντικαταστήστε το με το… ευρείας κατανάλωσης! Για γλυκάκι, θεσπέσιο σαραγλί σιροπιαστό, για να γλείφετε τα δάχτυλά σας και για να… σκάσουν μερικοί, μερικοί που σας δίνω άλλη συνταγή από τη δική τους!!! Φιλιά και καλές μαγειρικές!!

Λεμονάτο μοσχαράκι της μαμάς με ρύζι

Υλικά

Για το μοσχάρι

1 κιλό μοσχάρι (νουά ή ποντίκι)

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 σκ. σκόρδο

1 καρότο

1/2 κρεμμύδι

1 φλ. λευκό ξηρό κρασί

1 λεμόνι

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ.σ. κορν φλάουρ

σπάγκος μαγειρικής

Εκτέλεση

Για το μοσχάρι

Στεγνώνομε το κρέας που έχουμε ζητήσει να είναι σε δίχτυ, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το ροδίζουμε για 10 λεπτά από όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά ολόκληρα, τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο και σβήνουμε με κρασί.. Συμπληρώνουμε ζεστό νερό να μισοσκεπάσουμε το κρέας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά.Βγάζουμε το κρέας και το βάζουμε σε ξύλο κοπής. Αφαιρούμε τον σπάγκο ή το δίχτυ. Κρατάμε 2 φλ. ζωμό στην άκρη για το ρύζι.

Διαλύουμε το κορν φλάουρ με το λεμόνι και το ρίχνουμε στη σάλτσα. Κόβουμε το κρέας σε φέτες και το ξαναβάζουμε στη σάλτσα. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι ελαφρά να πυκνώσει η σάλτσα. Σερβίρουμε με ρυζάκι.

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Koτόπουλο Κοκκινιστό με χοντρά μακαρόνια

Υλικά

1 πακέτο μακαρόνια χοντρά No 2

2 μπουτάκια κοτόπουλου με το καπάκι

1 μικρό κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

1 ποτήρι λευκό κρασί

1 συσκευασία ντομάτα κονκασέ

1 πρέζα ζάχαρη

Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ελαιόλαδο

1/4 τριμμένη μυζήθρα ξερή

2 κ.γλ τριμμένη κανέλα

1 κ. σ βούτυρο πρόβειο

Λίγα φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση

Σοτάρουμε το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο και μόλις ροδοκοκκινίσει καλά το βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο ελαιόλαδο σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα, μέχρι να καραμελώσουν (περίπου 4-5 λεπτά). Βάζουμε ξανά μέσα το κοτόπουλο.

Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την ντομάτα, την ζάχαρη, την μισή κανέλα και αλατοπιπερώνουμε. Συμπληρώνουμε με το χλιαρό νερό κι αφήνουμε να σιγοβράσει για μια ώρα περίπου.

Στο μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια με αλατισμένο νερό, σουρώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και αφήνουμε σε ζεστό μέρος.

Όταν το φαγάκι μας είναι έτοιμο, βάζουμε σε ένα μπολάκι τριμμένη μυζήθρα με την υπόλοιπη κανέλα.Τα ανακατεύουμε καλά και ξεκινάμε την διαδικασία ανακατέματος. Παράλληλα βάζουμε σε ένα μπρίκι το πρόβειο βούτυρο να λιώσει και να κάψει καλά.

Στην κατσαρόλα που βράσαμε τα μακαρόνια, βάζουμε μια στρώση από τη σάλτσα κοτόπουλου. Στρώνουμε από πάνω μια στρώση μακαρόνια και πασπαλίζουμε με κανελομυζήθρα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.

Πειρχύνουμε την μακαρονάδα με το πρόβειο βούτυρο (προσοχή πρέπει να είναι πολύ καυτό) και το ακούμε να “τσιτσιρίζει” όπως πέφτει πάνω στο φαγητό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την κουνάμε καλά, για να πάει παντού το βούτυρο.

Σερβίρουμε αμέσως με τα μπούτια κοτόπουλου και επιπλέον σάλτσα και μυζήθρα.

Madamginger.com

Κολοκυθόπιτα με τραχανά

Υλικά

1,5 κιλό περίπου κολοκύθια (αν είναι μεγάλα ακόμα καλύτερα)

2 κούπες τσαγιού τραχανά

5 φρέσκα κρεμμυδάκια

3 κούπες τσαγιού τριμμένη κεφαλογραβιέρα

3 αυγά

1 κούπα τσαγιού φρέσκο γάλα

λάδι

μαιντανό

Εκτέλεση

Τρίβουμε το κολοκύθι και το στίβουμε καλά. Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και βάζουμε με το λάδι σε μία κατσαρόλα. Μόλις τσιγαριστούν λίγο ρίχνουμε το κολοκύθι και τον τραχανά και ανακατεύουμε ελαφρά. Αφήνουμε λιγο σε χαμηλή φωτιά και βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Ρίχνουμε μέσα στο μίγμα μας την κεφαλογραβιέρα, λίγο αλάτι, πιπέρι, το γάλα και τα αυγά χτυπημένα από πριν. Ανακατεύουμε λίγο και όλο το μίγμα μετά το ρίχνουμε σε ένα πυρέξ γίγας. Από πάνω ρίχνουμε λίγο ψιλοκομμένο μαιντανό και λίγη γραβιέρα που έχουμε κρατήσει.  Ψήνουμε στους 190 περίπου για 1 ώρα

Σαραγλί με αμύγδαλο

Υλικά

350 γρ. φύλλο Βηρυτού

150 γρ. αμύγδαλα ωμά

200 γρ. βούτυρο

50 γρ. φιστίκια Αιγίνης

Για το σιρόπι: 

200 γρ. νερό

300 γρ. ζάχαρη

1 κ.σ. μέλι

1 φέτα πορτοκάλι με τη φλούδα του

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μούλτι τα αμύγδαλα, να μην γίνουν όμως τελείως σκόνη.

Απλώνουμε δύο φύλλα, βάζουμε μια λεπτή βέργα κατά μήκος, τυλίγουμε τα φύλλα γύρω από την βέργα και ρίχνουμε το τριμμένο αμύγδαλο. (Πολλές νοικοκυρές χρησιμοποιούν για βέργα χοντρή βελόνα πλεξίματος για μάλλινα)

Σουρώνουμε τα φύλλα πάνω στην βέργα από τις άκρες. Βγάζουμε το σαραγλί από την βέργα και το τοποθετούμε σε ένα στρογγυλό ταψάκι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να γεμίσουμε το ταψί. Έπειτα χαράζουμε με ένα μαχαίρι το σαραγλί σε κομμάτια. Λιώνουμε το βούτυρο. Περιχύνουμε με λιωμένο και ζεστό βούτυρο και αλείφουμε την επιφάνεια.

Το ψήνουμε στους 150 βαθμούς, για 2 ώρες, μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό.

Αφού ψηθεί το σαραγλί και είναι ακόμα ζεστό από το φούρνο, το σιροπιάζουμε σταδιακά, με ζεστό σιρόπι. Το αφήνουμε 2 ώρες να «πιεί» το σιρόπι. Πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

Για το σιρόπι:

Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά, το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, τη φέτα πορτοκαλιού με τη φλούδα, για 5 λεπτά, μέχρι να γίνουν σιρόπι.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος