FOLLOW US: facebook twitter

Μυρσίνη Ζορμπά: «Είναι απαραίτητο το Φεστιβάλ να στηριχθεί από όλους μας»

Ημερομηνία: 30-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Το βραβείο Ανθρώπινων Αξιών από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων ΒΟΥΛΗ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Σημαντικό θεσμό για την καλλιέργεια της τέχνης, την ενίσχυση της δημιουργικότητας και την επικοινωνία μεταξύ των δημιουργών, χαρακτηρίζει στον χαιρετισμό της τα Φεστιβάλ, η Μυρσίνη Ζορμπά, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, τόπους συνάντησης ανθρώπων και πολιτισμών αλλά και τόπους που παράγεται και προάγεται ο πολιτισμός. Πολύ περισσότερο όταν αυτά αφορούν παιδιά και νέους.

«Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους έχει στον τομέα αυτόν τα πρωτεία. Εδώ και περισσότερο από μια εικοσαετία, κάθε χρόνο τέτοια εποχή η Περιφέρεια μετατρέπεται σε εργαστήρι ζωντάνιας, φαντασίας και δημιουργικότητας. Παιδιά και νέοι από όλον τον κόσμο έρχονται να δοκιμάσουν τις δημιουργίες τους στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, αλλά κυρίως έρχονται να συναντηθούν με παιδιά και νέους από άλλες χώρες, να συζητήσουν, να μοιραστούν το βλέμμα τους πάνω στον κόσμο, να ονειρευτούν για το πώς θα γίνει καλύτερος και τους τρόπους να το πετύχουν.

Με διεθνή αναγνώριση, το Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι ένας θεσμός που υπερβαίνει και τα τυπικά όρια ενός φεστιβάλ. Έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο σχολείο, με εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια, χώρους συνάντησης και συζήτησης μεταξύ διαφορετικών γενιών δημιουργών αλλά και μεταξύ δημιουργών από πολύ διαφορετικές μεταξύ τους πατρίδες, σε έναν φιλικό και γόνιμο χώρο προαγωγής του προβληματισμού πάνω στην τέχνη του κινηματογράφου γενικότερα και του παιδικού και νεανικού κινηματογράφου ειδικότερα, αλλά και πάνω στην ανάγκη και τις ανάγκες της οπτικοακουστικής εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερα αυτή η τελευταία είναι απαραίτητο να στηριχθεί από όλους μας, ιδιαίτερα σε έναν κόσμο όπου η εικόνα όχι μόνο κυριαρχεί, αλλά αποτελεί την νέα γλώσσα επικοινωνίας. Πώς θα μάθουμε στα παιδιά μας τους τρόπους να αποκωδικοποιούν τη γλώσσα αυτή; Ποιοί είναι οι κώδικες επικοινωνίας; Πρόκειται για ζητήματα που βρίσκονται σταθερά στην ατζέντα των συζητήσεων τα τελευταία χρόνια, ελάχιστα όμως έχουν προχωρήσει. Αφού συγχαρώ τους διοργανωτές, τους συμμετέχοντες, τους εθελοντές και τους διαγωνιζόμενους για τη συμβολή τους που καθιστά δυνατή αυτή τη διοργάνωση, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Φεστιβάλ».

Μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ, του οποίου το αποτύπωμα δεν περιορίζεται στο χώρο του κινηματογράφου και των τεχνών, αλλά επεκτείνεται στην ελληνική κοινωνία γενικότερα, χαρακτηρίζει το Φεστιβάλ Ολυμπίας ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. «Επιδιώκει συστηματικά τη διαμόρφωση των παιδιών και των νέων μας σε υπεύθυνα πρόσωπα με κατανόηση κι ενσυναίσθηση, με προβληματισμούς κι ευαισθησίες, με ανοχή και δημοκρατικό πνεύμα. Ταυτόχρονα, επιμένει να υλοποιείται στην περιφέρεια, αποδεικνύοντας την παραγνωρισμένη δυναμική των τόπων της χώρας μας, οι οποίοι συχνά βρίσκονται στη σκιά της μητροπολιτικής Αθήνας – αλλά όχι σ’ ό,τι αφορά το αντικείμενο αυτού του φεστιβάλ.

Η Βουλή των Ελλήνων δε θα μπορούσε να μη στηρίζει ένα τέτοιο φεστιβάλ. Γι’ αυτό και έχει θεσπίσει το βραβείο “Ανθρώπινες Αξίες”, που απονέμεται από επιτροπή της σε μια ταινία των διαγωνιστικών προγραμμάτων του φεστιβάλ, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει κι άλλες δράσεις του.

Από τη θέση του προέδρου της εθνικής αντιπροσωπείας, μεταφέρω ευχές για μια ακόμη δημιουργική εβδομάδα στον Πύργο, την Αμαλιάδα κι ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Και για να είμαι ειλικρινής, είμαι σίγουρος ότι το φεστιβάλ θα είναι για άλλη μια φορά επιτυχημένο. Καλή αρχή!»

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 χαρακτηρίστηκε από την θέσπιση, από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων ΒΟΥΛΗ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, του συγκεκριμένου Βραβείου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος