FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Με τα αρώματα της θάλασσας

Ημερομηνία: 08-12-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Γράφει και επιμελείται η Ελένη Παπαδοπούλου

Η δημιουργία ενός νόστιμου και θρεπτικού γεύματος με ψάρι δεν χρειάζεται να είναι χρονοβόρα ή περίπλοκη. Με λίγη δημιουργικότητα και μια χούφτα φρέσκα υλικά, μπορείτε να ετοιμάσετε απολαυστικά πιάτα που θα σας χορτάσουν χωρίς να σας βαρύνουν, θα σας ικανοποιήσουν γευστικά και θα σας τονώσουν. Το ψάρι δεν θέλει πολλή ώρα για να γίνει ούτε απαραίτητα πρέπει να είναι από τα λεγόμενα “πρώτα” ψάρια. Εξαίρετο γεύμα μπορείτε να κάνετε με την ταπεινή σαρδελίτσα ή το γαύρο αλλά και με πολλά άλλα είδη ψαριών .  Η σημερινή μας συνταγή είναι με μπαρμπουνάκια ή κουτσομούρα, που αποθεώονται  στο τηγάνι! Ετοιμάστε αυτή τη θεϊκή συνταγή με τηγανητά μπαρμπούνια, αρωματισμένα με κρασί, μουστάρδα και λεμόνι τo μπορείτε εύκολα να το μαγειρέψετε για το καθημερινό τραπέζι. Κι επειδή αρκετός κόσμος νηστεύει αυτήν την περίοδο για τα Χριστούγεννα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα ωραίο γκιουβέτσι με χταποδάκι,  κάπαρη κι ελιές που θα σας μείνει αξέχαστο.

Όσο για το γλυκάκι της ημέρας, μια και όλα τα σπίτια έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για να ετοιμ;aσουν σιγά- σιγά τα γλυκίσματα των εορτών,  σας έχω μια ξεχωριστή συνταγή από μελομακάρονα. Υπάρχουν βεβαίως δεκάδες συνταγές, όμως σας προτείνω να δοκιμάσετε φέτος και αυτήν και δεν θα χάσετε. Τις επόμενες μέρες πάμε για προτάσεις με γιορτινά εδέσματα!

Μπαρμπούνια στο τηγάνι με κρασί

Υλικά

Μερίδες: 2 μερίδες ή 4 ως μεζές

 1 κιλό μπαρμπούνια μεγάλα, καθαρισμένα

 50 ml ελαιόλαδο

 50 ml λευκό, ξηρό κρασί

 1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή

 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε μπαρμπούνια στο τηγάνι με κρασί, αρχικά βάζουμε τα μπαρμπούνια σε ένα σουρωτήρι και τα αλατίζουμε. Αν έχουμε χρόνο, τα αφήνουμε για 10 λεπτά, να νοστιμίσουν.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και τηγανίζουμε τα μπαρμπούνια για 4-5 λεπτά.

Τα γυρίζουμε με μια σπάτουλα (προσεκτικά, για να μη διαλυθούν) και τηγανίζουμε για άλλα 4 λεπτά.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το κρασί με το μέλι, τη μουστάρδα, το ξύσμα και 50 ml ζεστό νερό.

Περιχύνουμε με το μείγμα τα μπαρμπούνια και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να σωθούν τα υγρά

Η συνταγή είναι από τον Γαστρονόμο

Χταπόδι γιουβέτσι με τοματίνια, κάπαρη και ελιές

Υλικά

1 κιλό χταπόδι, κομμένο σε μερίδες

30 γρ. ελαιόλαδο

100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

100 γρ. πιπεριά κόκκινη, σε μικρά καρέ

10 γρ. πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη

5 γρ. σκόρδο, σε φέτες

300 γρ. ντοματίνια, σε χοντρές ροδέλες

600 γρ. νερό

250 γρ. κριθαράκι Misko

20 γρ. κάπαρη, ξαλμυρισμένη, κομμένη

20 γρ. ελιές καλαμών, σε φιλέτα

10 γρ. άνηθο, ψιλοκομμένο

ελαιόλαδο

αλάτι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, την κόκκινη πιπεριά, αλατίζουμε και το μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα λαχανικά, για 2-3 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε την τσίλι πιπεριά, το σκόρδο και μόλις μυρίσει το σκόρδο προσθέτουμε τα ντοματίνια και μαγειρεύουμε για ακόμα 2 λεπτά.

Προσθέτουμε το χταπόδι, σκεπάζουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφαιρούμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Δυναμώνουμε την ένταση της φωτιάς στο μέγιστο και προσθέτουμε το νερό. Μόλις το νερό έρθει σε βρασμό, προσθέτουμε το κριθαράκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο ώστε το φαγητό να σιγοβράζει και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει, για 15-20 λεπτά περίπου.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, επαναφέρουμε το χταπόδι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ραντίζουμε με φρέσκο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι εάν χρειάζεται και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου

Μελομακάρονα ξεχωριστά

Υλικά

3.000 γρ. αλεύρι

420 γρ. ζάχαρη

3 γρ. γαρύφαλλο

6 γρ. κανέλλα

100 γρ. μέλι

2.200 γρ. λάδι

600 γρ. χυμό πορτοκάλι

150 γρ. ψιλό σιμ.

30 γρ. σόδα

100 γρ. ξύσμα πορτοκάλι

150 γρ. κονιάκ

Σιρόπι

2.500  κιλά νερό

5.000 κιλά ζάχαρη

500 γρ. γλυκόζη

1.000 κιλό μέλι

Εκτέλεση

Αρχικά από την προηγούμενη μέρα ετοιμάζουμε το σιρόπι για να κρυώσει καλά. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα υλικά που είναι σε υγρή μορφή (μέλι, λάδι, χυμό, ξύσμα, κονιάκ). Στην συνέχεια εφόσον περάσουμε από κόσκινο τις σκόνες μας (αλεύρι, σόδα, σιμιγδάλι, κανέλα, γαρύφαλλο, ζάχαρη) τα ρίχνουμε και αυτά στο μίξερ και χτυπάμε ελαφρά με το φτερό μέχρι να γίνουν ένα. Πλάθουμε και τα ψήνουμε στους 190 20-25 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Στην συνέχεια τα περνάμε τριμμένο καρύδι και μέλι από επάνω. Καλή όρεξη!

Η συνταγή είναι του Κωνσταντίνου  Μαλτέζου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia