FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Κυριακάτικο τραπέζι

Ημερομηνία: 02-12-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Γράφει και επιμελείται η Ελένη Παπαδοπούλου

Το Κυριακάτικο τραπέζι μας, είναι ίσως και το μόνο που συγκεντρώνει όλη την οικογένεια μαζί, αφού τις υπόλοιπες μέρες κάτι η δουλειά, κάτι τα σχολεία και τα φροντιστήρια και οι δραστηριότητες των παιδιών, όποιος προλαβαίνει τρώει πρώτος! Έτσι λοιπόν σήμερα σκέφτηκα να σας προτείνω δυο υπέροχα φαγητά που θα λατρέψετε και κυρίως θα αρέσουν και στα πιτσιρίκια, τους πιο «δύσκολους» της παρέας.

Χουνκιάρ μπεγεντί λοιπόν το πρώτο, ένα από τα κορυφαία πιάτα της Μικρασιάτικης και τούρκικης κουζίνας, ένα μοσχαράκι κοκκινιστό και μελωμένο πάνω σε πουρέ μελιτζάνας. Μεταφράζεται «η απόλαυση του Σουλτάνου» και αυτό ακριβώς είναι! Ένα ιδιαίτερα προσεγμένο φαγητό με ιδανικές ισορροπίες στις αναλογίες των μπαχαρικών του έτσι ώστε γευστικά να απογειώσει τους ουρανίσκους αλλά με πολύ εκλεπτυσμένο τρόπο. Δοκιμάστε το και αφήστε να σας παρασύρει στις ανατολίτικες ηδονές! Ένα επίσης νόστιμο φαγητό που σας έχω σήμερα, παραδοσιακό από την Κοζάνη, είναι τα γιαπράκια ( λαχανοντολμάδες) με κόκκινη όμως σάλτσα και όχι αυγοκομμένα όπως τα κάνουμε συνήθως. Δοκιμάστε τα!

Όσο για το γλυκάκι της ημέρας, τώρα που άρχισαν τα λεμονάκια, μυρωδάτα- μυρωδάτα,  να γεμίζουν τις λεμονιές, μπορούμε να κάνουμε μια τέλεια δροσερή λεμονόπιτα. Ότι πρέπει για να την απολαύσουμε στο Κυριακάτικο τραπέζι μας. 

Χουνκιάρ Μπεγιεντί

Υλικά

Για το κοκκινιστό

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας, εγώ χρησιμοποίησα ποντίκι

1/4 φλ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο ή 1/2 κ. γλυκού πολτό σκόρδου για πιο ήπια γεύση

1/2 φλ. κόκκινο κρασί

4 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή ένα συσκευασία συμπυκνωμένη σάλτσα ντομάτας

3-4 δαφνόφυλλα

3-4 κόκκους μπαχάρι

Ελάχιστη κανέλα, στην μύτη του κουταλιού

Αλάτι και πιπέρι

Για τον πουρέ μελιτζάνας

4 μεγάλες μελιτζάνες

100 γρ. βούτυρο

100 γρ. αλεύρι

1 λίτρο γάλα

1 φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Για το κοκκινιστό

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε το κρέας και το ροδίζουμε από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το σκόρδο ή τον πολτό.. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. Προσθέτουμε την σάλτσα, τα δαφνόφυλλα, τα μπαχαρικά μας, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε με νερό και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα. Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο νεράκι. Στην χύτρα προσθέτουμε 1 φλ. νερό και βράζουμε 30-45 λεπτά ανάλογα το κρέας.

Για τον πουρέ μελιτζάνας

Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο γκριλ, ή στην ψηστιέρα. Φυσικά το ιδανικό είναι να ψηθούν στα κάρβουνα για το τέλειο καπνιστό αποτέλεσμα. Ακόμη μπορούμε να τις ψήσουμε και στην φλόγα εστίας υγραερίου.Τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν εσωτερικά και να καούν ελαφρώς εξωτερικά. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και μ΄ένα κουτάλι αφαιρούμε την σάρκα. Την λιώνουμε μ΄ένα πιρούνι και την αφήνουμε στην άκρη.Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ και την αποσύρουμε από την εστία. Ρίχνουμε το τριμμένο τυρί και τον πουρέ μελιτζάνας και ανακατεύουμε καλά. Για να σερβίρουμε απλώνουμε τον πουρέ μελιτζάνας στο πιάτο, από πάνω τοποθετούμε κομμάτια από το κρέας και περιχύνουμε με την σάλτσα.

Η συνταγή είναι από το cookeatup.com

Νόστιμα Κοζανίτικα γιαπράκια!

Υλικά
Ένα κιλό κιμά ανάμικτο
3 κρεμμύδια
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι του τσαγιού ρύζι Καρολίνα
2 κουταλιές της σούπας πελτέ
1 κουτάλια της σούπας πάπρικα
Αλάτι πιπέρι
Χυμό από 2 λεμόνια
Ένα λάχανο που να χωράει ολόκληρο στη κατσαρόλα

Εκτέλεση
Στην κατσαρολα βάζουμε νερό χυμό από 2 λεμόνια και αλάτι βάζουμε το λάχανο και μόλις αρχίζουν να μαλακώνουν τα φύλλα τα αφαιρούμε
Σε λεκανιτσα προσθέτουμε τον κιμα τα κρεμμύδια το ρύζι τα μπαχαρικά το ελαιόλαδο το χυμό από τα λεμόνια και ανακατεύουμε, Από τα φύλλα διαλέγουμε το ποιο λεπτό μέρος αφαιρούμε τα σκληρά Και τυλίγουμε τα γιαπρακια .στο πάτο της κατσαρόλας τοποθετούμε να σκληρά που αφαιρέσαμε από τα φύλλα

Στη φωτιά βάζουμε την κατσαρόλα με τα γαιπρακια και 1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο και το νερό που ζεματίσαμε το λάχανο μέχρι να σκεπαστούν τα γιαπρακια
Στην αρχή στο δυνατό τη φωτιά μετά το χαμηλώνουμε στο μισό βράζουμε για μια ώρα.

Η συνταγή είναι της Κατερίνας Στεργιου-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”

Λεμονότουρτα

Υλικά


ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

-1 κούπα ζάχαρη
-1 κούπα αλεύρι
-5 κτσ. χυμό λεμονιού
-5 αυγά
-1 φακελάκι μπεϊκιν πάουντερ
ΣΙΡΟΠΙ
-1/2 κούπα νερό
-1/2 κούπα ζάχαρη
-3 κτσ. χυμό λεμονιού
ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
-5 κούπες νερό
-2 κούπες ζάχαρη
-2 κρόκους αυγών
-5 κτσ. χυμό λεμονιού
-ξύσμα από 2-3 λεμόνια
-100-120 γρ.κορν – φλάουρ
-1 κτσ. γεμάτη βούτυρο ή βιτάμ

Εκτέλεση
Για το παντεσπάνι
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα, κοσκινίζουμε το αλεύρι, χτυπάμε πολύ καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε απαλά τα μείγματα με σπάτουλα και ψήνουμε στον αέρα για 30 λεπτά σε ταψί 30 εκ. στους 160 βαθμούς. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε το παντεσπάνι οριζόντια σε δύο δίσκους.

Για την κρέμα
Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε στο τέλος το βούτυρο. Περιμένουμε να κρυώσει λίγο η κρέμα.

Εάν δεν έχουμε κάποιο τσέρκι να στήσουμε την τούρτα για να συγκρατήσει και την κρέμα καλύτερα, στήνουμε το γλυκό μέσα στο ταψί που ψήσαμε το παντεσπάνι.
Βάζουμε το ένα κομμάτι παντεσπάνι κάτω και ρίχνουμε το μισό σιρόπι κρύο.

Στρώνουμε την μισή δόση κρέμας, επάνω το άλλο παντεσπάνι, το υπόλοιπο σιρόπι και τέλος την υπόλοιπη κρέμα.
Αν θέλουμε διακοσμούμε με αμύγδαλο φιλέ.

Η συνταγή είναι από τις Χρυσές συνταγές και την Δήμητρα Ζαλοκώστα ( Χρυσοχέρες/ηδες) 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia