FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Η Ιθάκη στο πιάτο μας!

Ημερομηνία: 25-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Ποτισμένες με την αλμύρα του νησιού μου λέξεις και συνταγές ανάκατες με μνήμες ωραίων περασμένων χρόνων που σφράγισαν την παιδική και εφηβική μου ηλικία, σας γράφω σήμερα με θέα το πόρτο! Πάντα η επιστροφή μου στην Ιθάκη στις φευγαλέες επισκέψεις μου, νόστιμον ήμαρ,  συνοδεύεται από μοναδικές συγκινήσεις  αλλά και γεύσεις τοπικές, παραδοσιακές, αρωματισμένες με σάψυχο, το ντόπιο μυρωδικό μας μια ποικιλία μαντζουράνας που φύεται σε όλους τους κήπους της Ιθάκης και… πάει παντού! Από το απλό μπιφτέκι μέχρι τα γεμιστά και τις πίτες μας, όλα μυρίζουν σάψυχο! Σήμερα λοιπόν σας στέλνω από την Ιθάκη… πακέτο την κρεατόπιτά μας, μια τουλάχιστον από τις πολλές εκδοχές της , φαγητό αλησμόνητο, που συνοδεύει πολλά από τα Κυριακάτικα τραπέζια μας. Κι επειδή δύσκολα θα βρείτε σάψυχο να την αρωματίσετε, χρησιμοποιήστε μαντζουράνα για μυρωδικό, Επίσης σας έχω ένα ακόμα φαγητό από τα Επτάνησα που έχει μεγάλο παρελθόν και ιστορία, το έφεραν οι Ενετοί στα νησιά μας και είναι τα ψάρια σαβόρο, με γόπες, μαρίδες ή μπαρμπούνια, δεν γίνεται με άλλο είδος ψαριού. Επίσης μια κρεμμυδόπιτα σπέσιαλ που την κάνουμε συχνά εδώ στην Ιθάκη, θα την βρείτε και σε όλα τα εστιατόρια του νησιού, γιατί λατρεύουμε τις πίτες.

Για το γλυκάκι μας δροσερό και εύκολο γιαουρτόγλυκο, ήταν το αγαπημένο της μητέρας μας τα καλοκαίρια, ποτέ δεν έλειπε από τα τραταρίσματα στο μπαλκόνι του σπιτιού, πολύ ελαφρύ αλλά υπέροχο!

Μαγειρική – eKefalonia

Κρεατόπιτα Ιθάκης

Υλικά

1 ½ κιλό κρέας (μοσχάρι, χοιρινό και αρνί)

2 κρεμμύδια

1 κεφάλι σκόρδο

3 φλιτζανάκια του καφέ ρύζι κίτρινο

Αλεύρι για τα φύλλα

Βούτυρο

Ντομάτα

Σάψυχο ( ματζουράνα)

Φλούδες πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Τσιγαρίζουμε με βούτυρο τα κρεμμύδια που έχουμε ψιλοκόψει ( εναλλακτικά χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο) και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρέας κομμένο σε κυβάκια και συνεχίζουμε το σωτάρισμα. Μόλις ροδίσει καλά σβήνουμε με καλό λευκό κρασί, λίγη ντομάτα χυμό , αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε νερό μέχρι να χωθεί το κρέας στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να βράσει καλά σε σιγανή φωτιά κι όταν πια είναι έτοιμο κόβουμε το σκόρδο σε κομμάτια, τη φλούδα πορτοκαλιού και το σάψυχο και ρίχνουμε και το ρύζι και αφήνουμε το μείγμα να πήξει, το κρέας πρέπει να έχει ζωμό περίπου 1 ποτήρι του νερού πριν πέσει το ρύζι. Ανοίγουμε τα φύλλα ( ένα φύλλο κάτω και ένα για να το σκεπάσουμε. Στρώνουμε πρώτα το κάτω φύλλο δε βουτυρωμένο ταψί, ρίχνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Αλείφουμε με βούτυρο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο περίπου μια ώρα.

Η συνταγή είναι από τη Αγγέλικα Γρίβα

Κρεμμυδόπιτα

Υλικά

1 κιλό κρεμμύδια ξερά

150 γραμ μπέικον ψιλοκομμένο

250 γρ βιτάμ

3 αυγά

½ κούπα κρέμα γάλακτος ή γάλα συμπυκνωμένο για πιο ελαφρύ

Αλάτι, πιπέρι

½ κιλό φύλλα κρούστας

Μανιτάρια προαιρετικά και τριμμένη γραβιέρα

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μισό βιτάμ και σωτάρουμε το μπέικον, τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια να ροδίσουν αλλά όχι να καραμελώσουν εντελώς. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και χτυπάμε δύο αυγά μαζί με την κρέμα γάλακτος ή το γάλα και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Βουτυρώνουμε τα μισά φύλλα και τα στρώνουμε σε ένα ταψί επίσης βουτυρωμένο, ρίχνουμε το μείγμα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Χαράσσουμε και καταβρέχουμε ελαφρά το φύλλο για να μην σπάσει και ψήνουμε στους 170 βαθμούς κελσίου μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα και η πίτα να ξεκολλάει από το ταψί. Αν θέλουμε στο μείγμα μπορούμε να προσθέσουμε και τυρί γραβιέρα ή ρεγκάτο τριμμένο γιατί τους δίνει άλλη νοστιμιά,

Ψάρια σαβόρο - παραδοσιακή Κερκυραϊκή συνταγή ψάρι γόπα - Της Κατερινας οι συνταγες

Ψάρια σαβόρο

Υλικά1 ½ κιλό ψάρια( μαρίδες, μπαρμπούνια ή γόπες)

3 φλιτζάνια ελαιόλαδο

1 ½ κιλό ξύδι

8 σκελίδες σκόρδο

2 δαφνόφυλλα

2 κλαράκια δενδρολίβανο

2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα

1-2 φλιτζάνια σταφίδες μαύρες

1 φλιτζάνι αλεύρι

Εκτέλεση

Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, αλευρώνουμε όπως συνήθως τα ψάρια και τα τηγανίζουμε. Κατόπιν τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Στη συνέχεια αφού χύνουμε το καμένο  λάδι και πλύνουμε το τηγάνι τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα κ συμπληρώνουμε με λίγο νεράκι και προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά και βράζουμε το μείγμα μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το ξύδι και τις σταφίδες και τα αφήνουμε λίγο στη φωτιά να δέσει η σάλτσα. Περιχύνουμε τα ψάρια, Είναι καλό το φαγητό να μείνει μια ή δυο ημέρες να αποκτήσει γεύση και να μην καταναλωθεί αμέσως. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για πολλές ημέρες.

16 Λωτός ideas | λωτός, ιδέες για φαγητό, ζαχαροπλαστική

Γιαουρτόγλυκο

Υλικά

2 φακελάκια ζελέ ροδάκινο

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό Total 0%

3 ώριμα ροδάκινα ή σε κομπόστα, κομμένα σε κύβους

15-20 μπισκότα σαβαγιάρ

Schnapps ροδάκινο, ή λικέρ αμαρέτο (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

Καθαρίζουμε τα ροδάκινα, τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από τα υγρά τους. Αν πάρουμε ροδάκινα σε κονσέρβα τη στραγγίζουμε από το σιρόπι, ψιλοκόβουμε τα ροδάκινα και τα αφήνουμε και αυτά σε απορροφητικό [αλλάζοντάς το ανά διαστήματα] να στραγγίξουν από το πολύ σιρόπι.

Διαλύουμε τη σκόνη του ζελέ σε δύο ποτήρια βραστό νερό και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.  Ρίχνουμε σε φόρμα λίγο από το ζελέ, ίσα ίσα να καλύψει τον πάτο, και τη βάζουμε στην κατάψυξη.

Προσθέτουμε στο υπόλοιπο ζελέ το γιαούρτι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα ομογενές μείγμα. Προσθέτουμε και τα ροδάκινα και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν. Βγάζουμε τη φόρμα από την κατάψυξη και αδειάζουμε μέσα το μείγμα του γιαουρτιού.

Ολοκληρώνουμε το γλυκό στρώνοντας από πάνω τα σαβαγιάρ και τα ραντίζουμε – ιδανικά – με Schnapps ροδάκινο, αλλά και με λικέρ αμαρέτο (αν πρόκειται να το σερβίρουμε σε παιδιά ραντίζουμε με το σιρόπι της κονσέρβας). Το βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί για τουλάχιστον 2 ώρες.

Για  να το σερβίρουμε, βυθίζουμε τη φόρμα για μερικά δευτερόλεπτα σε βραστό νερό και αναποδογυρίζουμε το γλυκό σε μια πιατέλα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος