FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Επιμένουμε με άρωμα καλοκαιριού…

Ημερομηνία: 12-11-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Γράφει και επιμελείται η Ελένη Παπαδοπούλου

Να’ μαστε πάλι εδώ, με την καλή μας  διάθεση που σίγουρα οφείλεται και στις υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, τη ζωογόνο λιακάδα που μάλλον θα μας τελειώσει σύντομα, αλλά όσο υπάρχει ας την απολαύσουμε. Και οι μαγειρικές μας ωστόσο, πάντα προσαρμόζονται στις καιρικές συνθήκες και γιατί εξαρτώνται από τα πράσινα καλούδια της αγοράς και γιατί αποφεύγουμε τα βαριά, καυτά και ζεστά φαγητά. Που να φας για παράδειγμα λατρεμένη κοτόσουπα η γενικά σούπες με τέτοια ζέστη; Έχουμε καιρό μπροστά μας γι αυτά. Σήμερα λοιπόν σας προτείνω ένα υπέροχο κριθαρότο με κοτόπουλο και εποχιακό μπρόκολο, πανεύκολο και νοστιμότατο. Απλώς χρειάζεται λίγη προσοχή και να τηρήσετε ακριβώς τις οδηγίες για το κριθαρότο που η παρασκευή του είναι λίγο διαφορετική από το απλό κριθαράκι φούρνου για να έχει μελένια υφή.  Επίσης, πατάτες φούρνου φυσαρμόνικα που μπορούν να συνοδεύσουν οποιοδήποτε ψητό και κυρίως να εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σας σε ένα τραπέζι τώρα που οι γιορτές πυκνώνουν όπως και τα καλέσματα.

Για το γλυκάκι μας σας προτείνω ένα σοκολατένιο μωσαϊκό (ή σαλάμι όπως το λέγανε παλιά) , αγαπημένο έδεσμα μικρών και μεγάλων, λίγο διαφορετικό όμως με την προσθήκη μπανάνας, , που προσθέτει σε αυτό το παραδοσιακό γλύκισμα ένα υπέροχο χαρακτηριστικό  άρωμα. Λίγο καλοκαιρινό θα πείτε, αλλά έτσι κι αλλιώς διανύουμε Νοέμβρη μήνα το μικρό καλοκαιράκι του φθινοπώρου…


Κριθαρότο με κοτόπουλο και μπρόκολο

Υλικά

Για το κοτόπουλο:

4 στήθη κοτόπουλο, χωρίς κόκκαλο και δέρμα

2 κ.σ. μουστάρδα

2 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο

1 κρεμμύδι, κομμένο κυδωνάτο

100 ml λευκό κρασί

Χυμός ½ λεμόνι

Αλάτι

Πιπέρι 

Ελαιόλαδο

Για το κριθαρότο:

Ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

400 γρ. κριθαράκι

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 

800 ml ζωμό κότας

1 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένο

200 ml κρέμα γάλακτος

100 γρ. μπρόκολα σε μπουκέτα, βρασμένα

100 γρ. παρμεζάνα

50 γρ. βούτυρο παγωμένο 

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

1. Για το κοτόπουλο: Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C στον αέρα. Αδειάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος το κοτόπουλο, τη μουστάρδα, το θυμάρι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το κρασί, το λεμόνι, το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το νερό μέχρι να τα καλύψει.

2. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 με 1:30 ώρα. Μόλις είναι έτοιμο, τα αφαιρούμε από το φούρνο, τα βγάζουμε από τα υγρά στα οποία ψήσαμε και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Τα ψήνουμε για λίγο ακόμα, μέχρι να πάρουν χρώμα.

3. Αφήνουμε στην άκρη μόλις ετοιμαστούν.

4. Για το κριθαρότο: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, και τα καραμελώνουμε καλά για 2-3 λεπτά.

5. Προσθέτουμε το σκόρδο, μαγειρεύουμε για αλλά 1 λεπτά και προσθέτουμε το κριθαράκι μαζί με το θυμάρι.Ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να μην κολλήσει το κριθαράκι στον πάτο της κατσαρόλας.

6. Ρίχνουμε το ζωμό σε δόσεις με μια κουτάλα. Περιμένουμε να απορροφηθεί η πρώτη δόση προτού ρίξουμε την επομένη. Μόλις ετοιμαστεί το κριθαρότο, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τα μπρόκολα και ανακατεύουμε εκ νέου.

7. Συνεχίζουμε για λίγα λεπτά ακόμα το μαγείρεμα. Έπειτα, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την παρμεζάνα, το βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.

8. Σερβίρουμε το κριθαρότο ζεστό με το κοτόπουλο.

Η συνταγή είναι του σεφ Γιώργου Τσούλη


Τραγανές πατάτες φούρνου φυσαρμόνικα!

Υλικά

Για τη σάλτσα

1 σφηνάκι Σάλτσα σόγιας

1/2 φλιτζάνι Ελαιόλαδο

1 κουτ σούπας Μέλι

1 Χυμό Πορτοκαλιού

1 Ξύσμα πορτοκάλι

2 σκελίδες Σκόρδο

1 κουτ σούπας (απαλή) Μουστάρδα

1 κουτ γλυκού Θυμάρι

1 κουτ γλυκού Ρίγανη

Αλάτι

Πιπέρι

6 μεγάλες Πατάτες

Εκτέλεση

Πλένουμε τις πατάτες καλά με μια βούρτσα η ένα σφουγγάρι για να αφαιρέσουμε το χώμα που μπορεί να έχουν. Κόβουμε με ένα μεγάλο μαχαίρι σε λεπτές φέτες χωρίς να την κόψουμε τελείως στο κάτω μέρος. Τις ανοίγουμε ελάχιστα, προσέχοντας να μην μας ανοίξουν τελείως και κοπούν. Στρώνουμε τις πατάτες σε ένα ταψί σε μέγεθος όπου οι πατάτες να μην είναι η μια πάνω στην άλλη και τις περιχύνουμε με το μείγμα που δημιουργήσαμε στο Multi. Πασπαλίζουμε τις πατάτες με ρίγανη, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Τοποθετούμε στο φούρνο και ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Όταν τις τρυπάμε με το πιρούνι εύκολα είναι έτοιμες. Σερβίρουμε αν θέλουμε με flakes η τριμμένη παρμεζάνα.

Η συνταγή είναι της Έλενας Χονδρογιάννη από το petrosmaounatzis.com


Μωσαϊκό  (σαλάμι) με μπανάνες

Υλικά

500 γρ μπισκότα digestive ( κατά προτίμηση light)

500 γρ κουβερτούρα

500 γρ ώριμες μπανάνες πολτοποιημένες

2  μπανάνες  ολόκληρες καθαρισμένες

Εκτέλεση

Κόβουμε σε κομμάτια την κουβερτούρα και την λιώνουμε σε μπεν μαρί.

Πολτοποιούμε τις ώριμες μπανάνες ( τα 500 γραμ)  σε έναν πολυκόφτη.

Σπάμε με τα χέρια μας τα μπισκότα digestive σε ένα μπολ σε ακανόνιστα κομμάτια.

Ρίχνουμε τις ελαφρά πολτοποιημένες  μπανάνες ( αν μείνουν κάποια κομματάκια είναι καλύτερα) μέσα στην λιωμένη κουβερτούρα και τα μπισκότα.

Ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα.

Τοποθετούμε το μείγμα μας σε ένα αλουμινόχαρτο και το απλώνουμε ανοιχτό  κατά μήκος του αλουμινόχαρτου να έχει το σχήμα σαλαμιού. Βάζουμε  στη μέση κάθετα πάνω στο μείγμα μας τις δύο μπανάνες , την μια κάτω από την άλλη ( μπορεί να χρειαστεί μόνο μιάμισι μπανάνα όχι δύο)  και το κυλάμε με το αλουμινόχαρτο ή με τα χέρια μας. Ρολάρουμε το  μωσαικό και κλείνουμε σφιχτά με το αλουμινόχαρτο, ασφαλίζοντας  καλά τις άκρες του. Το τοποθετούμε στην κατάψυξη για 1 1/2 ώρα, όπου και το διατηρούμε αν δεν φαγωθεί επί τόπου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος