Μιχάλης Κατρίνης: «Λασπομαχίες» και τοξικότητα δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή
Για το πολιτικό κλίμα ενόψει των εκλογών ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε:
Παρότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας, την ίδια στιγμή κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να πάρουν τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.
Πέρα όμως από την κοινή προσπάθειά τους για συμπίεση της παράταξής μας, αναλώνονται από κοινού σε «λασπομαχίες», με αποτέλεσμα στον προεκλογικό πολιτικό λόγο να κυριαρχεί η τοξικότητα.
Το ΠΑΣΟΚ, απέναντι σε όλα αυτά τα τοξικά φαινόμενα που δηλητηριάζουν τον πολιτικό διάλογο, επιλέγει συγκεκριμένες προτάσεις, λύσεις και απαντήσεις, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών.
Σε σχέση με την πιθανότητα μετεκλογικών συνεργασιών ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε:
Η όποια συζήτηση ξεκινήσει το βράδυ των εκλογών, θα πρέπει να έχει προγραμματικό περιεχόμενο.
Το ΠΑΣΟΚ δε διακατέχεται από κανένα «άγχος» να επιλέξει κυβερνητικό εταίρο ή να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση χωρίς προγραμματικό περιεχόμενο.
Ζητούμενό μας είναι οι προγραμματικές θέσεις και προτάσεις μας να αποτελούν τον κορμό του κυβερνητικού προγράμματος, θεωρώντας αυτό κυρίαρχο και όχι τη συζήτηση για τα πρόσωπα.
Αυτό πιστεύουμε, σε αντίθεση με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, των οποίων το διακύβευμα εξαντλείται στο δίλλημα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» για την θέση του πρωθυπουργού.
Για το ΠΑΣΟΚ, πρωτίστως, έχει σημασία το περιεχόμενο της πολιτικής, το πρόγραμμα και οι θέσεις που θα υιοθετηθούν.
Αν τα κόμματα αποδεχτούν όλα αυτά, τότε τα πρόσωπα θα κληθούν να υπηρετήσουν την όποια συμφωνία προκύψει.
Παράλληλα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να θέλουν άμεση κυβερνητική λύση, παρά τη δύσκολη γεωπολιτική και οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζει η χώρα.
Γι΄ αυτό και οι δύο συντηρούν την πόλωση και προαναγγέλλουν πολλαπλές αναμετρήσεις: για να συσπειρώσουν τα δικά τους ακροατήρια ενόψει των εκλογών.
Για τα μέτρα στήριξης των συνταξιούχων που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό τόνισε:
Ο Πρωθυπουργός δεν φαίνεται να αντιλήφθηκε αυτό που το ΠΑΣΟΚ έχει τονίσει εδώ και καιρό: η εξαίρεση 910.000 συνταξιούχων με προσωπική διαφορά από τις αυξήσεις των συντάξεων ήταν άδικη.
Δεν πιστεύουμε ότι ένα προεκλογικό επίδομα (το οποίο θα δοθεί εφάπαξ) αποτελεί λύση, γιατί ακρίβεια και πληθωρισμός παραμένουν και το σύνολο των συνταξιούχων το βιώνει.
Και βέβαια παραμένει ερωτηματικό για ποιο λόγο ο κ. Μητσοτάκης δεν υλοποίησε την προεκλογική του εξαγγελία για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, που προκάλεσε όλες αυτές τις ανισότητες.
Σε σχέση με το ιδιωτικό χρέος, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε:
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, όπως και της ελληνικής οικονομίας είναι το ιδιωτικό χρέος των 270 δισ. ευρώ.
Ο ίδιος ο πρόεδρός μας, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να επαναφέρει την προστασία της κύριας κατοικίας για τους ευάλωτους και να υιοθετήσει την πρότασή μας για 120 δόσεις για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ, με «κούρεμα» 30% της οφειλής για όσους είναι συνεπείς στη ρύθμιση.
Σε κάθε περίπτωση, εμείς ζητούμε να υπάρξει δυνατότητα ρύθμισης ακόμη περισσότερων δόσεων, γιατί όλα τα εργαλεία που έχει θεσμοθετήσει έως τώρα η κυβέρνηση έχουν αποτύχει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας που έφερε η κυβέρνηση εντάχθηκε μόλις το 6% των οφειλετών.
Σήμερα, έχουμε 7,2 δισ. ευρώ επιπλέον ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία και 5,6 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ.
4 εκατ. ΑΦΜ χρωστούν στην εφορία, 2.300.000 χρωστούν στον ΕΦΚΑ, πάνω από 1 εκατομμύριο είναι τα «κόκκινα» δάνεια και ο εξωδικαστικός της ΝΔ έχει ρυθμίσει μόλις 3.300 από αυτά.
Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή, να κάνει τολμηρές και ουσιαστικές κινήσεις, ούτως ώστε ο κόσμος να ρυθμίσει τα χρέη του, να μην χάσει την περιουσία του και κυρίως να μην συνεχιστεί ο αφελληνισμός της επιχειρηματικότητας, με προφανείς επιπτώσεις για την εγχώρια παραγωγή.