FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Κατρίνης:”Η αδιαφορία της κυβέρνησης για το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή”

Ημερομηνία: 21-07-2023 | Συντάκτης:

‘’Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι δεν έχει καμία πρόταση, αλλά κυρίως δεν έχει καμία διάθεση να προωθήσει ρεαλιστικές λύσεις και πολιτικές για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.’’ τόνισε ο Μχάλης Κατρίνης μετά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Ο κ.Κατρίνης επισήμανε ότι το  ιδιωτικό χρέος περβαίνει τα 270 δις ευρώ και διαρκώς αυξάνεται, ενώ έχουν ήδη προσδιοριστεί 46813 πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος του 2023 και αναμένεται να φτάσουν τις 56.000, χωρίς να υπάρχει προστασία κύριας κατοικίας για τους ευάλωτους και χωρίς να έχει συσταθεί ο φορέας ακινήτων για τους ευάλωτους, τρία χρόνια μετά την ψήφισή του.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι όλες οι πολιτικές και οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης απέτυχαν αφού:

-Στα πλαίσια του εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν γίνει μόνο 6.254 ρυθμίσεις οφειλών, την στιγμή που το σύνολο των οφειλών που πρέπει να ρυθμιστούν υπερβαίνει τα 7.000.000.

-Η  ρύθμιση για την αναβίωση των 72-120 δόσεων για χρέη στην εφορία έχει ουσιαστικά αποτύχει, με 8 στις 10 αιτήσεις να απορρίπτονται, λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων

-Στην ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη στον ΕΦΚΑ έχουν υποβάλλει αίτηση μόλις 12.000 από τους 282.500 δικαιούχους.

Στην πανηγυρικού τύπου τοποθέτηση του κ. Θεοχάρη ότι ‘’το ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται’’ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αντέτεινε την πραγματικότητα των επιπλέον 780.000 φορολογούμενων με νέα χρέη που προστέθηκαν τον Μάϊο στη λίστα των οφειλετών και τα 2 εκατομμύρια φορολογούμενων που είναι ‘’ανοικτοί’’ σε κατασχέσεις από την εφορία.

Το δε επιχείρημα του κ. Θεοχάρη ότι  η ‘’κυβέρνηση της ΝΔ νοιάζεται μόνο για τους συνεπείς’’ καταρρίπτεται από την πραγματικότητα των μόλις 1100 δανειοληπτών οι οποίοι έλαβαν επιδότηση δόσης, από τους συνολικά 400.000 συνεπείς δανειολήπτες και 35.000 δικαιούχους (με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης), τη στιγμή που ο οίκος Fitch προβλέπει αύξηση των ‘’κόκκινων’’ δανείων το δεύτερο εξάμηνο του 2023, λόγω και της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Για τα θέματα στα οποία η κυβέρνηση δεν απάντησε, ο κ.Κατρίνης παρέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που περιλαμβάνουν:

-Την επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας με νέα, επικαιροποιημένα κριτήρια για τους οικονομικά αδύναμους.

-Νέο πλαίσιο ρύθμισης  120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ, με κούρεμα 30% για όσους είναι συνεπείς, ώστε και οι οφειλέτες να επανενταχθούν στην οικονομική δραστηριότητα και το κράτος να εισπράξει.

-Κανόνες στη λειτουργία των funds που δρουν ασύδοτα και παροχή της δυνατότητας στο δανειολήπτη να αντιπροτείνει ρύθμιση.

-Δυνατότητα αγοράς του δανείου από τον δανειολήπτη, πριν καταλήξει το δάνειο του σε fund

-Προστασία της αγροτικής γης από κατασχέσεις αφού αποτελεί το μοναδικό μέσο που έχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι για να επιβιώσουν.

-Ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο και τους εγγυητές δανείων που κινδυνεύουν με απώλεια της περιουσίας τους.

Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει σχετικές νομοθετικές προτάσεις στη Βουλή ήδη από το 2019, προτάσεις που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει απορρίψει, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις της να νομοθετεί για τα προβλήματα των πολλών αλλά για να ικανοποεί τις απαιτήσεις των λίγων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος