FOLLOW US: facebook twitter

«Μιας πεντάρας νιάτα» με γέλιο και γλυκόπικρες καταστάσεις

Ημερομηνία: 04-04-2023 | Συντάκτης:

Δυναμική επανεμφάνιση της Θεατρικής Ομάδας Γαστούνης στο Κουρβισιάνειο με την κλασική κωμωδία των Πρετεντέρη – Γιαλαμά

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Πρεμιέρα, με μια υπέροχη, καλοστημένη παράσταση με αρκετές δόσεις γέλιου, χιούμορ υψηλής ποιότητας και πλούσια θεατρική πλοκή, που καταχειροκροτήθηκε από το κοινό, έκανε την περασμένη Παρασκευή μετρώντας ήδη τρεις εμφανίσεις ως τώρα, στο κατάμεστο από κόσμο χώρο του Κουρβισιάνειου Πολιτιστικού Κέντρου, η Θεατρική Ομάδα Γαστούνης με την κλασική νεοελληνική κωμωδία «Μιας πεντάρας νιάτα», των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη. Σκηνοθέτης της παράστασης για μια ακόμα φορά ο έμπειρος και πολυτάλαντος Ανδρέας Λευθεριώτης που ταυτόχρονα πρωταγωνιστεί και στο έργο,. Η παράσταση παίζεται υπό την αιγίδα και στήριξη του δήμου Πηνειού με ελεύθερη είσοδο.

Το «Μιας πεντάρας νιάτα» γράφτηκε και παρουσιάστηκε το 1965, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Η κεφάτη, ανάλαφρη αυτή κωμωδία, με έξυπνους διαλόγους και ανεξάντλητο χιούμορ, θεωρείται ένα από τα κλασσικά και ιδιαίτερα αγαπημένα έργα του θεάτρου και του κινηματογράφου. Παρουσιάζει την ιστορία ενός ζευγαριού νέων, οι οποίοι προκειμένου να ανταπεξέλθουν οικονομικά και να πληρώσουν τις δόσεις του ανεγειρόμενου διαμερίσματος τους, αναγκάζονται να εργαστούν στην ίδια επιχείρηση και να παρουσιάζονται σαν αδέρφια, αφού ο ‘γυναικάς’ διευθυντής τους δεν δέχεται στη δουλειά παντρεμένες γυναίκες.

Η Θ.Ο Γαστούνης που έχει ήδη γράψει μια μεγάλη πορεία στο θέατρο, έκανε μια δυναμική επιστροφή στο σανίδι στην μετακορονοϊού εποχή, η τελευταία της παράσταση που σημείωσε επίσης μεγάλη επιτυχία ήταν το 2020 ο «Δον Καμίλλο» του Σωτήρη Πατατζή και μάλιστα στο δυναμικό της προστέθηκε και νέο αίμα. Η είσοδος νέων μελών που μαζί με τους έμπειρους παλαιότερους ηθοποιούς εργάστηκαν όλοι με μεράκι, αφοσίωση και αγάπη για το θέατρο , είχε ως αποτέλεσμα εξαιρετικές ερμηνείες στην παράσταση, από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο ρόλο. Άλλωστε οι ερασιτέχνες ηθοποιοί παράγουν πολιτισμό για τον πολιτισμό καταθέτοντας «ψυχή» πάνω στο σανίδι. Μπράβο λοιπόν σε όλη την ομάδα και τους συντελεστές της.

Λίγα λόγια για το έργο

Ένα νιόπαντρο ζευγάρι, ο Γιώργος και η Ειρήνη Στρατάκη προσπαθούν με αιματηρές οικονομίες να αποπληρώσουν το καινούργιο τους διαμέρισμα και μέχρι την ολοκλήρωσή του το ζευγάρι φιλοξενείται από τη μητριά της κοπέλας Μαρίκα, η οποία μεγάλωσε την Ειρήνη μετά το διαζύγιο από τον πατέρα της. Ο Γιώργος έχει μόλις προσληφθεί στην εταιρεία του Δημήτρη Βαλάσκου, αλλά απαγορεύει στην Ειρήνη να εργαστεί, γιατί φοβάται ότι θα κινδυνεύσει από σεξουαλική παρενόχληση Κατά την επίσκεψή της όμως στο γραφείο για να δει τον Γιώργο, δίνεται η ευκαιρία στην Ειρήνη να προσληφθεί ως δακτυλογράφος στην εταιρεία του Βαλάσκου, που έχει τη φήμη του γυναικά.

Το παντρεμένο ζευγάρι έχει αποκρύψει τη σχέση του και παρουσιάζονται σαν αδέλφια. Τα ευτράπελα θα ξεκινήσουν όταν ο εργολάβος πιέζει για τη δόση του σπιτιού και παράλληλα η καρδιά του εργοδότη χτυπά για τη νεαρή υπάλληλό του. Ανάμεσά τους, ο δημιουργός λαϊκών ασμάτων πεθερός, η γοητευτική αδελφή του εργοδότη, ο θεοσεβούμενος προϊστάμενος, νεαρές αιθέριες υπάρξεις, ηλικιωμένοι μελλόνυμφοι και άλλοι χαρακτηριστικοί ήρωες της ελληνικής πραγματικότητας, οι οποίοι προκαλούν άφθονο γέλιο μέσα από τις καταστάσεις που βιώνουν.

Το έργο θεωρείται διαχρονική καθώς από το 1965 κατευθείαν στο 2023 αναβιώνουν οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι, η ανέχεια και το άγχος της επιβίωσης, θέματα απολύτως σύγχρονα, τα οποία η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων έφερε και πάλι στο προσκήνιο, γι αυτό και η παράσταση έχει έναν γλυκόπικρο χαρακτήρα στέλνοντας τα δικά της μηνύματα.

Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν και αυτήν την εβδομάδα, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο 6,7, και 8 Απριλίου 2023 ώρα 9μμ στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο της Γαστούνης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν:

Μαρίκα, η Ελένη Ρηγάτου
Αντρέας, ο Αντρέας Λευθεριώτης
Γιώργος, ο Κώστας Θεοδωρόπουλος
Ειρήνη, η Λέττα Ρεντζή
Παρασκευάς, ο Σπύρος Ζήσης
Πασχάλης, ο Σάκης Βούρτσης
Σάββας, ο Ηλίας Βούρτσης
Πόλυ, η Καίτη Γιατρά
Σόφη, η Αγγελική Λιόση
Δημήτρης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος
Σωκράτης, ο Σπύρος Τσιάνος
Γιατρός, ο Λάζαρος Κυπριώτης
Ρίκα, η Σταυριέττα Φανού

Σκηνοθεσία Ανδρέας Λευθεριώτης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot