FOLLOW US: facebook twitter

Μια πολλά υποσχόμενη συνεργασία ξεκινά…

Ημερομηνία: 02-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

dimos-roumaniaΔΗΚΕΠ και Ένωση Δημόσιων Υπηρεσιών Ρουμανίας υπέγραψαν χθες πρωτόκολλο συνεργασίας

  • Στόχος η ανταλλαγή γνώσεων και προγραμμάτων και η επιχειρηματική και τουριστική συνεργασία

Το πρώτο μεγάλο βήμα, μιας πολλά υποσχόμενης συνεργασίας, που μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει στην περιοχή, έγινε χθες για το Δήμο Πύργου με την υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου μεταξύ της Ένωσης Δημοσίων Υπηρεσιών της Ρουμανίας και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πύργου (ΔΗΚΕΠ).

Ένα σύμφωνο συνεργασίας όχι μόνο σε επιχειρηματικό και τουριστικό επίπεδο που θα είναι προς ωφέλεια των δυο περιοχών αλλά και ανταλλαγής γνώσεων και προγραμμάτων για την ανάπτυξη έργων στο κομμάτι της δημόσιας διοίκησης των δυο χωρών.

Χθες λοιπόν στο Λάτσειο, ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής και ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΠ Χάρης Αντύπας, υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη χαρά τον πρόεδρο της Ένωσης Δημοσίων Υπηρεσιών της Ρουμανίας Φλόριαν Ντούντου, τον Γ.Γ.  Κρίστιαν Μαρίνα, τον επικεφαλής του τμήματος Κατάρτισης Κρίστιαν Άριτον και την Διευθύντρια του τμήματος Κυβερνητικής Στρατηγικής (συμβούλου του Πρωθυπουργού) της Ρουμανίας Λέλια Οάντα.

dimos-roumania-mouseio

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, αντάλλαξαν απόψεις και αναμνηστικά δώρα, επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου θαυμάζοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ηλείας, ενώ εξέφρασαν από κοινού την χαρά και την ικανοποίηση τους για την συνεργασία που μόλις ξεκινούν.

Ο κ. Λιατσής, μίλησε για ισχυρούς δεσμούς που αναπτύσσονται μεταξύ των δυο χωρών χάρις την προσπάθεια του προέδρου της ΔΗΚΕΠ, τονίζοντας ότι το επίπεδο της συνεργασίας τους θα κινηθεί κυρίως σε θέματα πολιτισμού και κοινών δράσεων για το μέλλον, σε τομείς που έχουν σχέση με την αλληλεγγύη, τον πολιτισμό και των τουρισμό. «Όλα όσα συμφωνήσαμε επικαιροποιούνται με το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν οι δυο πρόεδροι. Η επικοινωνία μας πλέον θα είναι διαρκής και πιστεύουμε ότι θα μεταφέρουν τις όμορφες εικόνες της πόλης μας που βρίσκεται δίπλα στην Αρχαία Ολυμπία, στη χώρα τους, αποδεικνύοντας τους ότι υπάρχουν λόγοι για κάποιους να την επισκεφθούν».

dimos-roumania2Ακολούθως, ο Ρουμάνος πρόεδρος της Ένωσης κ. Ντούντου, επισήμανε ότι η επίσκεψη αυτή είναι αποτέλεσμα πολύμηνης συνεργασίας και τόνισε ότι πρόθεση τους είναι να εμβαθύνουν αυτή τη γνωριμία και τη σχέση που έχουν εδώ και δεκαπέντε χρόνια με την Ελλάδα. Μάλιστα, ανάφερε ότι έχουν ήδη υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με την ΚΕΔΕ, τους Δήμους Πάτρας και Μαρουσίου ενώ έχουν αναπτύξει κοινές δράσεις με την Ένωση Συντακτών (ΕΣΗΕΠΗΝ) από τους οποίους και έλαβαν τις πρώτες πληροφορίες σε ότι αφορά τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων και προγραμμάτων. «Έχουμε λοιπόν, ένα παρελθόν και μια γερή βάση για να ξεκινήσουμε σήμερα μια νέα συνεργασία με τον δήμο Πύργου. Υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία και πολλά κοινά έργα που μπορούμε να υλοποιήσουμε. Και αυτό που μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» το οποίο θέλουμε να αντιγράψουμε και να το εφαρμόσουμε στη Ρουμανία σε εθνικό επίπεδο. Επίσης θέλουμε να αναπτύξουμε και έργα που έχουν ως αντικείμενο την δημόσια διοίκηση της Ρουμανίας και της Ελλάδας. Θα θέλαμε να κάνουμε από τον Πύργο ένα κέντρο κατάρτισης σε επίπεδο εθνικό για την δημόσια διοίκηση. Μου αρέσει πολύ το παλαιό κέντρο του Πύργου, έχω έρθει πολλές φορές στην περιοχή σας και για την Ρουμανία η πόλη της Ολυμπίας αποτελεί έναν πόλο πολιτισμού και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να αντλήσουμε πολλούς τουρίστες από τη Ρουμανία που θα θέλουν να επισκεφτούν τα μέρη σας. Όπως επίσης, να φέρουμε δημάρχους και υπαλλήλους των δήμων της Ρουμανίας στην περιοχή σας για διακοπές. Πιστεύω λοιπόν ότι μπορεί να αναπτυχθεί μια πολύ σωστή, σε επιχειρηματικό επίπεδο σχέση, καθώς αυτή τη στιγμή στη Ρουμανία ανοίγουν άξονες χρηματοδότησης για τη μικρομεσαία επιχείρηση και διαθέτει προϊόντα που θα είχαν μεγάλο ενδιαφέρον. Τέτοια προϊόντα, φρούτα και λαχανικά αλλά και ντόπια ζυμαρικά όπως αυτά που βραβεύτηκαν στην πόλη σας, θα μπορούσαν να προωθηθούν με μεγάλη επιτυχία στη Ρουμανία. Έχουμε λοιπόν πολλές ιδέες που αναφέρονται στο πρωτόκολλο συνεργασίας και στόχος είναι να καταφέρουμε να τις υλοποιήσουμε».

«Εταίροι, φίλοι και γείτονες»

Με τη σειρά του ο κ. Αντύπας, αναφέρθηκε στις επιφυλάξεις που είχαν στη ΔΗΚΕΠ όταν ξεκίνησαν το ταξίδι για τη Ρουμανία μιας και το εγχείρημα που επιχειρούσαν ήταν πρωτόγνωρο, τόνισε όμως ότι αυτό άλλαξε όταν έφτασαν στο Βουκουρέστι καθώς συνάντησαν ανθρώπους με ανοιχτή καρδιά και ανοιχτά αυτιά. «Βρήκαμε ανθρώπους όχι απλώς υποψήφιους εταίρους αλλά γείτονες και φίλους. Ήταν μεγάλη η ευκαιρία που μου έδωσε ο κ. Ντούντου στο συνέδριο στο Μπρασόβ τον Μάρτιο παρουσία δημάρχων και κυβερνητικών εκπροσώπων, όπου παρουσίασα τα προγράμματα που ήδη υλοποιεί η επιχείρησή μας. Εκεί τους πείσαμε και ξεκινήσαμε εντατική συνεργασία και φτάσαμε στο σήμερα να υπογράφουμε αυτό το πρωτόκολλο που θεωρώ πως είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για πολλές δράσεις που θα μας φέρουν γνώσεις και πόρους στην περιοχή».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος