FOLLOW US: facebook twitter

Μία γνωριμία με το Χάρβαρντ στο Ναύπλιο

Ημερομηνία: 28-12-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Από τους μαθητές του Γυμνασίου Καράτουλα

Στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους, είχαν την ξεχωριστή ευκαιρία οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Καράτουλα να μάθουν αρκετά στοιχεία για το πώς λειτουργεί ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια του Κόσμου. Συγκεκριμένα, εκπαιδευτικοί και μαθητές επισκέφθηκαν το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των Η.Π.Α. και ενημερώθηκαν για την δράση του, για την προαγωγή της Επιστήμης και του Πολιτισμού.

Η υπεύθυνη προβολής του Κέντρου κ. Ματίνα Γκόγκα μίλησε στους μαθητές για την πορεία του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στον χρόνο και την διεθνή του επιρροή, ενώ παράλληλα και εξήγησε την σημασία της παρουσίας ενός ερευνητικού Κέντρου στο Ναύπλιο, μία πνευματική παρέμβαση που τιμά την Ελλάδα ως γενέτειρα του Δυτικού Πολιτισμού. Απάντησε στις απορίες τους και εξήγησε την σημασία της πνευματικής συνεργασίας της Ελλάδος με σημαντικούς πνευματικούς φορείς των Η.Π.Α.

Η σημασία του Κέντρου Ελληνικού Σπουδών ΚΑΙ το Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδας (ΚΕΣ) είναι ένα διεθνές γραφείο του Χάρβαρντ(Harvard). Λειτουργεί ως διεπιστημονικός κόμβος του Πανεπιστημίου στο εξωτερικό ο οποίος συνδέει την κοινότητα του Harvard με τα τοπικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, αρχές, καθώς και με άλλους φορείς και κοινότητες, ενώνοντας τις ανθρωπιστικές επιδιώξεις του δίδυμού του ιδρύματος, του Κέντρου στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, με την γενέτειρα του Ελληνισμού.

Μετά το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών οι μαθητές επισκέφθηκαν και το Πολεμικό Μουσείο, παράρτημα Ναυπλίου, που εδρεύει στο ιστορικό τριώροφο κτήριο που φιλοξένησε από το 1829 τον «Λόχο των Ευελπίδων», που ίδρυσε ο πρώτος Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας και αποτελεί το πρώτο ελλαδικό ΑΕΙ, καθώς μετεξελίχθηκε στην Σ.Σ. Ευελπίδων.

Εκεί προσέγγισαν ιστορικά ντοκουμέντα από τα χρόνια του 1821, αλλά και  από την Πολεμική Ιστορία του Ελληνισμού μέχρι την δεκαετία του 1940. Αλλά και η περιήγηση στις οδούς της πόλεως υπήρξε γόνιμη, καθώς είδαν μνημεία και γλυπτά με το δικό τους ιστορικό αποτύπωμα. Τους μαθητές του Γυμνασίου συνόδευσαν η διευθύντρια Μαρία Ζώντου, μαζί με τους εκπαιδευτικούς Γεώργιο Κουρκούτα, Σπύρο Βασιλόπουλο και Ανδρομάχη Λέλλα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot