FOLLOW US: facebook twitter

«Μετρημένο» το καλάθι του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Ημερομηνία: 18-09-2023 | Συντάκτης:

Οι πλημμύρες, το success story της Οικονομίας και το ξεπάγωμα των τριετιών

Με μία εκτενή αναφορά στις πλημμύρες στη Θεσσαλία ξεκίνησε το Σάββατο την ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κρατούσε ένα “μετρημένο καλάθι”, το οποίο όμως περιελάμβανε ως έκπληξη το πολυσυζητημένο  ξεπάγωμα των τριετιών από την  1η Ιανουαρίου 2024 χωρίς ωστόσο να εξηγεί αν αυτό θα λειτουργήσει αναδρομικά. Σε ότι αφορά το «Market Pass» τονισε ότι αυτό θα συνεχιστεί έως το τέλος του έτους αλλά μόνο στη Θεσσαλία και στον Έβρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ακόμα μία επικοινωνιακού τύπου εμφάνιση, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα «καλά νέα από τον τουρισμό» και τη «βελτιωμένη οικονομική θέση» της Ελλάδας, πολύ πριν αναφερθεί σε αυτό που χαρακτήρισε «πρωτοφανή δοκιμασία του τόπου». Αποφεύγοντας να αποδώσει οποιαδήποτε σαφή ευθύνη στην κυβέρνησή του, μίλησε για «παθογένειες πολλών δεκαετιών», ενώ επέμεινε στην κλιματική κρίση ως αιτία για την καταστροφή.

Όπως είπε, η χώρα βρέθηκε με τη «μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά και τη μεγαλύτερη πλημμύρα της ιστορίας» υποσχόμενος «ριζικό επανασχεδιασμό για το αύριο».

Μην μπορώντας να αγνοήσει την οργή των πολιτών, αλλά αποφεύγοντας να παραδεχθεί ότι η πολιτεία είχε ενημερωθεί, αλλά η κυβέρνηση κώφευε, είπε ότι κατανοεί την απόγνωση των πολιτών για τις καταστροφές της περιουσίας τους, δεσμεύτηκε για δύο πράγματα:

Το πρώτο, πώς ό,τι χάσαμε πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί, αλλά «καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος», με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Το δεύτερο ότι «θα κάνουμε τα πάντα ώστε η άνιση μάχη με την κλιματική κρίση να μην είναι χαμένη», ισχυριζόμενος ότι η κλιματική κρίση «ξεπερνά συχνά τις δυνατότητες των κρατικών δομών και της ανθρώπινης επιστημονικής πρόβλεψης».

Μετακύλισε τις ευθύνες για τις πλημμύρες στους… μετεωρολόγους!

Στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες, ο Πρωθυπουργός  απάντησε στα ερωτήματα των δημοσιογράφων δίχως ίχνος αυτοκριτικής που αφορούσαν το επιτελικό ναυάγιο στις πλημμύρες της Θεσσαλίας, επιχειρώντας να δώσει την εικόνα ότι  «το επιτελικό κράτος λειτούργησε» και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να φανταστεί «κάποια άλλη εναλλακτική από το επιτελικό κράτος».

Σε αυτό το πλαίσιο, επιχείρησε να μετακυλήσει τις ευθύνες στους μετεωρολόγους, επισημαίνοντας ότι, κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό που συνέβη ενώ πρόσθεσε – με την ίδια αιχμηρή διάθεση προς τους επιστήμονες – ότι «Ιανό μπορούσαμε να προβλέψουμε και προβλέψαμε, αλλά αυτό δεν ήταν Ιανός ήταν κάτι πολύ χειρότερο».

Προέβη, εντούτοις, στην παραδοχή ότι η κυβέρνηση υπέβαλλε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απένταξη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας – λίγες ημέρες πριν τις καταστροφές στη Θεσσαλία -.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα έως το 2026 και αν θεωρούμε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί πρέπει να βρούμε άλλους πόρους. Αν κάτι απενταχθεί δε σημαίνει ότι δεν θα γίνει». Όπως σημείωσε «θα υπάρξει νέα αναθεώρηση της… αναθεώρησης για να στρέψει περισσότερα κονδύλια προς τις πληγείσες περιοχές».

Υποχρεωτική η ασφάλιση για φυσικές καταστροφές

Φανερή ήταν ωστόσο η στόχευση του να παρουσιάσει μία ειδυλλιακή εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Αν δεν υπήρχαν οι φωτιές και οι πλημμύρες η πρώτη είδηση της ΔΕΘ θα ήταν ότι πήραμε επενδυτική βαθμίδα», είπε, Σε άλλο σημείο, υποστήριξε ότι ο τουρισμός πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ, η Ελλάδα έχει την 3η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη και ότι έρχονται σημαντικά νομοσχέδια που φέρνουν λύσεις στην αγορά εργασίας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το νέο χαράτσι, με τον «λογαριασμό» για τις φυσικές καταστροφές να τον πληρώνουν οι επιχειρήσεις σε πρώτη φάση – και στο βάθος να φαίνεται πως ακολουθούν και οι πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, εξήγγειλε ότι η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να καταστεί άμεσα υποχρεωτική. Ενώ θα προχωρήσει γρήγορα και η αναδιάρθρωση της ασφάλισης στην αγροτική παραγωγή». Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia