FOLLOW US: facebook twitter

Μετέωρη η φετινή αρδευτική περίοδος-Ευρεία σύσκεψη σήμερα το απόγευμα στον Πύργο

Ημερομηνία: 07-02-2022 | Συντάκτης:

-«Καμπανάκι» από τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, Αντ. Γιαχαλή


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


«Επί ξυρού ακμής» είναι η φετινή αρδευτική περίοδος για την Ηλεία, αφού η κατάσταση στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων είναι δραματική λόγω των συσσωρευμένων οικονομικών υποχρεώσεων στις οποίες είναι ανέφικτο να ανταποκριθούν. Σε τουλάχιστον δύο ΤΟΕΒ το ρεύμα έχει κοπεί και η ΔΕΗ τους ενημέρωσε ότι πρέπει να αναζητήσουν άλλον πάροχο, καθώς δεν τους θέλει πλέον πελάτες, ενώ και οι υπόλοιποι ΤΟΕΒ καθημερινά «φλερτάρουν» με το μπλακάουτ.

Εξαιτίας της οικονομικής τους αδυναμίας, ο ΓΟΕΒ Πηνειού Αλφειού έχει συσσωρεύσει οφειλές ύψους έξι εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους προμηθευτές, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική άμεσης διευθέτησής τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μελλοντική του βιωσιμότητα.

Όπως τόνισε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ, Αντώνης Γιαχαλής, ο οργανισμός δεν επιχορηγείται από το κράτος και λειτουργεί ανταποδοτικά.

«Έχουμε οικονομικές οφειλές διότι ο ΓΟΕΒ, για να πληρώσει, πρέπει πρώτα να εισπράξει. Δεν λαμβάνουμε κρατική επιχορήγηση. Έχουμε μπροστά μας ενάμιση μήνα για να λύσουμε τα προβλήματα και να έχουμε ομαλή αρδευτική περίοδο, αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη. Πέρυσι κάναμε μεγάλη προσπάθεια και εξυπηρετήσαμε όλους τους παραγωγούς», δήλωσε και πρόσθεσε ότι τα δεδομένα είναι πλέον διαφορετικά στον πρωτογενή τομέα σε σχέση με παλαιότερα.

«Η καλλιεργητική περίοδος έχει επιμηκυνθεί. Πλέον έχουμε πρώιμες και όψιμες καλλιέργειες που απαιτούν περισσότερο νερό για άρδευση. Παράλληλα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγή είναι ήδη αντιληπτές. Πέρυσι είχαμε δέκα ημέρες καύσωνα, οπότε η κατανάλωση ρεύματος στα αντλιοστάσια ήταν υψηλότερη. Είναι αυξημένες οι ανάγκες των παραγωγών και εμείς προσπαθούμε σε αντίξοες συνθήκες να ανταποκριθούμε», επισήμανε.

Σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη στο Διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο, στην οποία θα συμμετέχει και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος